23.10.2017  |  Supply chain

Greenpeace-rapport roser Apples forsyningskæde mens Amazon får høvl

Ny Greenpeace-rapport rangerer forskellige elektronikgiganter efter hvor miljøvenlige og gennemsigtige deres forsyningskæder er. Mens Apple placeres blandt de mest ansvarlige firmaer, bliver Amazon kaldt ”en af de mindst transparente virksomheder i verden”.

Apple er en af de mest ansvarlige elektronikgiganter, mens Amazon har lang vej endnu. Det er noget af det, man kan udlede af Greenpeace-rapporten Guide to Greener Electronics, der netop er blevet lanceret i en 2017-version.

Læs også: Forsvaret levede ikke op til sit ansvar i sag om nordkoreanske tvangsarbejdere

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Rapporten analyserer, hvad 17 af verdens førende virksomheder inden for forbrugerelektronik gør for at tage miljømæssigt ansvar og arbejde for en gennemsigtig og bæredygtig forsyningskæde. Det har resulteret i en rangliste, der bygger på den klassiske amerikanske karakterskala fra A til F, hvor både A, B, C og D også kan gives med minus eller plus.

En af rapportens konklusioner går på, at der generelt mangler gennemsigtighed i forsyningskæderne, da virksomhederne kun i lav grad offentliggør information om deres leverandører og deres miljømæssige præstationer. Ud af de 17 selskaber udgiver kun seks en basisliste med leverandørernes ansvarstagen – eller mangel på samme.

Apple går efter bæredygtig forsyningskædestruktur
Apple er en af de virksomheder, der klarer sig bedst. iPhone-skaberen får den overordnede karakter B-, som er et gennemsnit af karaktererne for kategorierne energiansvarlighed (A-), kemikalier (B) og ressourcer (C). Apple bliver blandt andet rost for at sætte mål for inddragelsen af vedvarende energiformer – både for egne aktiviteter og ikke mindst for samarbejdspartnere i forsyningskæden.

Apple er den eneste af virksomhederne i rapporten, der har gjort sidstnævnte, og det er lykkedes virksomheden at få 14 leverandører til at indgå kortsigtede forpligtigelser om udelukkende at bruge vedvarende energi.

Apple udmærker sig også i forhold til sin forsyningskædestruktur. I rapporten roser Greenpeace virksomheden for at forpligtige sig til at ”lukke loop’et” for materialer i dets forsyningskæde, til at starte med tin og aluminium.

Apple opnår dog ikke førstepladsen – her sætter Fairphone sig med den samlede karakter B. Et af de steder, hvor Apple falder i gennem, er ift. bæredygtigt produktdesign og muligheden for at reparere ældre produkter.

Det er også den kritik, der giver Apple et C i ressource-kategorien og hiver virksomhedens samlede karakter ned. C’et er dog stadig en bedre karakter end detailgiganten Amazon formår at hive hjem i en eneste af kategorierne.

Amazon rammer bunden
Sammen med Oppo, Vivo og Xiaomi opnår Amazon den laveste, samlede karakter i rapporten – nemlig bundkarakteren F. I kategorierne energiansvarlighed og kemikalier får virksomheden hhv. D og D-, hvilket betyder, at det er F’et i kemikalie-kategorien, der hiver Amazon ned på den dårligst mulige samlede bedømmelse.

Kritikken i rapporten er omfattende, og Greenpeace kalder Amazon ”en af de mindst transparente virksomheder i verden i henhold til dets miljømæssige præstation”.

Læs også: Værdier skal i spil for stoppe slaveri i forsyningskæden

Greenpeace kritiserer både Amazon for slet ikke at rapportere sin udledning af drivhusgasser og for håndteringen af farlige kemikalier i virksomhedens forsyningskæde.

Læs mere om rapportens konklusioner her.

-CHM

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere