Greenwasher energiselskaber deres brug af biomasse?

Må energiselskaber kalde biomasse bæredygtig? Det skal Forbrugerombudsmanden nu afgøre.

Kan man kalde biomasse i form af f.eks. træpiller til opvarmning for bæredygtig? .

08.03.2023

CSR.dk

”Vi har klaget til Forbrugerombudsmanden for at få en principiel afgørelse, om selskaberne misinformerer danskerne. Det er vigtigt at få afklaret,” siger Kåre Press Kristensen, seniorrådgiver i Rådet for Grøn Omstilling til Danwatch.

Det handler om biomasse – virkelig meget biomasse. To tredjedele af Danmarks vedvarende energi er fra biomasse, som i over 15 år har været defineret som vedvarende energi af staten Danmark.

Historien om biomasse

Biomasse forstås i denne sammenhæng som organisk materiale udnyttet som energikilde. Det kan eksempelvis være halm, biogas, bioolie og ikke mindst træbiomasse, fra træer, træprodukter eller restprodukter fra papir- og tømmerindustrien. De mest brugte former for biomasse er flis og træpiller.

Brugen af biomasse til energiproduktion begyndte for alvor i begyndelsen af 10’erne, bl.a. pga. energilovgivning i EU og Danmark. Krav og økonomiske citamenter henholdsvis forpligtede og opmuntrede energiselskaberne til at øge andelen af biomasse i deres mix, som en måde at udfase kul.

Diskussionen af biomasses bæredygtighed begynder i samme periode, f.eks. afholder Ørsted (dengang Dong Energy) i 2012 en stakeholder-rundbordssamtale, hvor et af temaerne netop er biomasse, og selskabet gør i alle efterfølgende års rapportering en del ud af at dokumentere at den brugte biomasse er certificeret bæredygtig.

I EU’s taksonomi er biomasse ligeledes inkluderet i listen over vedvarende energikilder. Denne beslutning er dog under angreb fra en mangfoldighed af NGO’er i EU, og i EU-parlamentet har et flertal foreslået, at træbiomasse ikke skal kunne medregnes som vedvarende energi.

Ifølge Klimarådet er biomasse dog ”generelt ikke klimaneutralt” og falder heller ikke inden for Forbrugerombudsmandens definition af bæredygtig. Det fremhæver både Klimarådet og Forbrugerrådet Tænk.

Energiselskaberne, heriblandt Ørsted og HOFOR, peger modsat på, at den biomasse, de benytter, er certificeret som bæredygtig.

Læs også: Debat om biomasses bæredygtighed bluser op igen

Den del af et større slagsmål
Spørgsmålet om, man med inden for markedsføringslovens regler om vildledning kan sige, at biomasse er bæredygtigt, er nu sendt til afgørelse hos Forbrugerombudsmanden af Rådet for Grøn Omstilling. Svaret på spørgsmålet er på en gang helt enkelt og mudret til i lovgivning og aftaler.

Det enkle svar skal blot forholde sig til, om energiselskaberne kan dokumentere at deres brug af biomasse er bæredygtig ved hjælp af en livscyklusanalyse. Dem har energiselskaberne ikke udarbejdet. De benytter et andet beregningsværktøj og lever op til en frivillig brancheaftale med bæredygtighedskriterier fra 2016.

Men ifølge Energistyrelsen regulerer de bestemmelser ikke, om selskaber må markedsføre biomasse som bæredygtig og heller ikke, hvornår biomasse er bæredygtig. Derfor bliver det markedsføringslovgivningen og Forbrugerombudsmanden, der kommer i spil.

Sikkert er det i hvert fald, at biomasse – især direkte fra skovbrug – er under pres. Og at lovgivning og selskaber kommer under en stadig større lup på dette område.

Danwatch har forelagt selskabernes opgørelsesmetoder og klagen over bæredygtighedsudsagn for en række aktører og eksperter. Deres svar og vurderinger kan læses i artiklen her.

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Lanceringswebinar: Svanemærkets nye krav til rengøringsservice og vinduespolering

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

15.01.2025Erhvervsakademi Aarhus

Sponseret

Erhvervsakademi og BDO hjælper virksomheder i det praktiske arbejde med ESG

08.01.2025Valified

Sponseret

SMV’er møder nye krav: Tid til at handle på ESG

07.01.2025CSR.dk

ESG-regnskabet bliver lettere at udføre for mindre virksomheder

06.01.2025Cemasys.com

Sponseret

What is Carbon Accounting? The Complete Guide

06.01.2025SUSTAINX ApS

Sponseret

Nyt SustainX-webinar: Intro til CSRD

19.12.2024Dansk Erhverv

Sponseret

Få hjælp til ESG: Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse klar med 50 mio. kroner til SMV’erne

17.12.2024CSR.dk

Nyt lovforslag vil imødekomme manglen på grøn revision

16.12.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

Et par perspektiver på CSRD-rammeværket

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

CABI
Webinar
Webinarrække | 3:3 Styrk trivselsarbejdet med fokus på roller og ansvarsfordeling

Dette webinar er det tredje af tre. Her får du viden om, hvordan trivsel og fravær hænger sammen og præsentation af roller og ansvar i trivselsarbejdet.

Dato

16.01.2025

Tid

08:15

Sted

Online

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
TNFD Webinar: Developing a Nature Transition Plan

Join us for the 7th webinar in the Nordic TNFD Consultation Group where we will explore how to put together a robust nature transition plan. The webinar will revolve around TNFD’s recent Discussion paper on nature transition plans.

Dato

16.01.2025

Tid

13:00

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 20. januar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

20.01.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 20th January: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our free Q&A webinar to learn more.

Dato

20.01.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom