Greenwasher energiselskaber deres brug af biomasse?

Må energiselskaber kalde biomasse bæredygtig? Det skal Forbrugerombudsmanden nu afgøre.

Kan man kalde biomasse i form af f.eks. træpiller til opvarmning for bæredygtig? .

08.03.2023

CSR.dk

”Vi har klaget til Forbrugerombudsmanden for at få en principiel afgørelse, om selskaberne misinformerer danskerne. Det er vigtigt at få afklaret,” siger Kåre Press Kristensen, seniorrådgiver i Rådet for Grøn Omstilling til Danwatch.

Det handler om biomasse – virkelig meget biomasse. To tredjedele af Danmarks vedvarende energi er fra biomasse, som i over 15 år har været defineret som vedvarende energi af staten Danmark.

Historien om biomasse

Biomasse forstås i denne sammenhæng som organisk materiale udnyttet som energikilde. Det kan eksempelvis være halm, biogas, bioolie og ikke mindst træbiomasse, fra træer, træprodukter eller restprodukter fra papir- og tømmerindustrien. De mest brugte former for biomasse er flis og træpiller.

Brugen af biomasse til energiproduktion begyndte for alvor i begyndelsen af 10’erne, bl.a. pga. energilovgivning i EU og Danmark. Krav og økonomiske citamenter henholdsvis forpligtede og opmuntrede energiselskaberne til at øge andelen af biomasse i deres mix, som en måde at udfase kul.

Diskussionen af biomasses bæredygtighed begynder i samme periode, f.eks. afholder Ørsted (dengang Dong Energy) i 2012 en stakeholder-rundbordssamtale, hvor et af temaerne netop er biomasse, og selskabet gør i alle efterfølgende års rapportering en del ud af at dokumentere at den brugte biomasse er certificeret bæredygtig.

I EU’s taksonomi er biomasse ligeledes inkluderet i listen over vedvarende energikilder. Denne beslutning er dog under angreb fra en mangfoldighed af NGO’er i EU, og i EU-parlamentet har et flertal foreslået, at træbiomasse ikke skal kunne medregnes som vedvarende energi.

Ifølge Klimarådet er biomasse dog ”generelt ikke klimaneutralt” og falder heller ikke inden for Forbrugerombudsmandens definition af bæredygtig. Det fremhæver både Klimarådet og Forbrugerrådet Tænk.

Energiselskaberne, heriblandt Ørsted og HOFOR, peger modsat på, at den biomasse, de benytter, er certificeret som bæredygtig.

Læs også: Debat om biomasses bæredygtighed bluser op igen

Den del af et større slagsmål
Spørgsmålet om, man med inden for markedsføringslovens regler om vildledning kan sige, at biomasse er bæredygtigt, er nu sendt til afgørelse hos Forbrugerombudsmanden af Rådet for Grøn Omstilling. Svaret på spørgsmålet er på en gang helt enkelt og mudret til i lovgivning og aftaler.

Det enkle svar skal blot forholde sig til, om energiselskaberne kan dokumentere at deres brug af biomasse er bæredygtig ved hjælp af en livscyklusanalyse. Dem har energiselskaberne ikke udarbejdet. De benytter et andet beregningsværktøj og lever op til en frivillig brancheaftale med bæredygtighedskriterier fra 2016.

Men ifølge Energistyrelsen regulerer de bestemmelser ikke, om selskaber må markedsføre biomasse som bæredygtig og heller ikke, hvornår biomasse er bæredygtig. Derfor bliver det markedsføringslovgivningen og Forbrugerombudsmanden, der kommer i spil.

Sikkert er det i hvert fald, at biomasse – især direkte fra skovbrug – er under pres. Og at lovgivning og selskaber kommer under en stadig større lup på dette område.

Danwatch har forelagt selskabernes opgørelsesmetoder og klagen over bæredygtighedsudsagn for en række aktører og eksperter. Deres svar og vurderinger kan læses i artiklen her.

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

25.03.2025Valified

Sponseret

ESG-platform lancerer engelsk version: Gør ESG-arbejdet lettere for danske virksomheder

14.03.2025Klimaklar

Sponseret

Explainer video: Det grundlæggende du skal vide om VSME

05.03.2025CSR.dk

Omnibus: Hvad skal virksomheder gøre nu?

28.02.2025CSR.dk

Svar fra CSRD-eksperter og praktikere: Omnibussen er ærgerlig

26.02.2025CSR.dk

Kort fortalt: Hvad indeholder Kommissionens omnibusforslag.

21.02.2025CSR.dk

Analyse: Nye rapporter leverer ikke på formålet

17.02.2025CEMAsys

Sponseret

Guide to CSDR Reporting Requirements

12.02.2025CSR.dk

Mellemtid på omnibussen: Hårdt politisk pres og omfattende stakeholdermodstand

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Forår 2025 København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

25.03.2025

Tid

09:00

Sted

København

Bureau Veritas
Kursus
OHSMS ISO 45001:2018 Lead auditor arbejdsmiljø (CQI and IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret OHSMS ISO 45001:2018 Lead Auditor Arbejdsmiljøkursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af arbejdsmiljøledelsessystemer i henhold ISO 45001:2018 og i overensstemmelse med ISO 19011 og ISO 17021 standarderne.

Dato

31.03.2025

Tid

08:30

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighed & ESG – kom godt i gang!

Kom godt i gang med jeres bæredygtige transformation! På dette lynkursus lærer du, hvad bæredygtig omstilling betyder for din branche og organisation, og hvordan I kan tænke bæredygtighed ind i jeres strategier og mål – og samtidig styrke forretningen!

Dato

31.03.2025

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

Dansk Industri
Kursus
Kommunikér troværdigt om bæredygtighed

Er du klar til at styrke din kommunikation om bæredygtighed? Undgå både greenwashing og greenhushing, og bliv skarp på, hvordan du kan kommunikere om virksomhedens grønne indsatser på en troværdig, effektiv og lovlig måde.

Dato

01.04.2025

Sted

Aarhus & København

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Human Rights & Environmental Due Diligence under the CSDDD

Join Poul Schmith Kammeradvokaten, The Footprint Firm, Danish Institute for Human Rights and UN Global Compact Network Denmark for an insightful webinar on Human Rights & Environmental Due Diligence under the Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD) and what it means for Danish businesses.

Dato

01.04.2025

Tid

14:00

Sted

Online

Aalborg Kongres & Kultur Center
Konference
Work Life - et fælles sprog for trivsel og tryghed

Work Life er en årlig tilbagevendende konference med fokus på arbejdsmiljø. Temaet for 2025 er ‘Et fælles sprog for trivsel og tryghed” – og temaet er ikke valgt uden grund, for tallene taler deres tydelige sprog.

Dato

02.04.2025

Tid

08:30

Sted

Aalborg Kongres & Kultur Center, Europa Plads 4 9000 Aalborg