Grøn julegave fra 18.315 danskere: Trine, Camilla og Christian er med til at give en hel skov
Biodiversiteten mangler god skov i Danmark. Men nu har 18.315 naturglade givet en hjælpende hånd med en hel skov som julegave. Den Danske Naturfond har købt den 500.000 m2 store skov Kraruplund ved Varde for private donationer. Naturfonden beskytter nu skoven som natur-oase for at gøre biodiversitetskrisen mindre. Flere vil give grønne gaver for at gøre verden mere bæredygtig, siger ekspert.
Danmarks måske største julegave kræver en del ruller gavepapir at pakke ind, og den kan ikke lægges under juletræet.
Til gengæld kan alle nyde den i mange generationer fremover, og den er med til at hjælpe vilde dyr og planter midt i en biodiversitetskrise. Julegaven er en hel skov, som 18.315 danskere sammen har sikret til naturen fremover.
Den Danske Naturfond har købt skoven Kraruplund nord for Varde for at give biodiversiteten flere og bedre levesteder og beskytte natur-oasen i samarbejde med Varde Kommune. Det mangler i Danmark, hvor kun 4,6 procent af skovene er naturlig, urørt skov. Skoven er købt for private donationer.
Opbakningen fra så mange giver håb om, at vi sammen kan vende den triste udvikling for naturen i Danmark, siger formand for Naturfonden, Bengt Holst.
”Det er en fantastisk støtte til at give naturen mere plads. Vi har både en klima- og en biodiversitetskrise, men vi kan vende udviklingen m2 for m2 ved at give naturen flere oaser, hvor dyr og planter får de bedste vilkår,” siger Bengt Holst.
Bekymrede danskere vil hjælpe
De mange danskeres hjælp til mere natur er et udtryk for, at flere gerne vil leve mere bæredygtigt, for eksempel ved at passe bedre på natur og biodiversitet. Det siger ekspert i bæredygtighedspsykologi og bæredygtig trivsel, Simon Elsborg Nygaard.
”Næsten to ud af tre voksne i Danmark mener, at bæredygtighed er den mest presserende krise af alle, vi står overfor. Vi ser også stigende tendens til, at vi vil leve gode liv, der også er miljømæssigt bæredygtigt. Samtidig er flere og flere trætte af materialisme. Det kommer også til udtryk, når man skal købe gaver til mennesker, der har alt. Det kan være utroligt svært at give dem noget nyttigt, men ved at give dem et SKOVBEVIS kan man give noget, der er meningsfuldt i forhold til ens værdier om at gøre verden mere bæredygtig,” siger Simon Elsborg Nygaard, som er ph.d. i bæredygtighedspsykologi og bæredygtig trivsel, selvstændig og ekstern lektor på Psykologisk Institut på Aarhus Universitet.