Hårde tider for verdensmålene

FN-systemet presser nu på for at finde flere penge til indsatsen. De nordiske virksomheder mener selv, de halter bagud på handling.

22.09.2023

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

”Verdensmålene er ikke bare en liste over mål. De er bærere af menneskers håb, drømme, rettigheder og forventninger,” sagde FN’s generalsekretær Antonio Guterres ved åbningen af det topmøde om bæredygtig udvikling, han i denne uge havde inviteret til i forbindelse med FN’s årlige generalforsamling.

Der er dog ikke meget, der tyder på, at menneskers håb, drømme, rettigheder og forventninger står øverst på den realpolitiske dagsorden.

Læs også: Rapport: Uinteresserede ministre er grund til manglende verdensmålsvurderinger i lovforslag

Konklusionen i den officielle statusrapport til FN’s generalforsamling, som udkommer hvert fjerde år og for anden gang i år, er, at sølle 15 procent af målene er på ret kurs til at blive nået inden den aftalte deadline i 2030.

Ikke blot går det ikke godt, det går også tilbage i forhold til for fire år siden. Rapporten vurderer således, at udviklingen for 30 procent af målene er stået stille eller endda er gået den forkerte vej.

Udfordringer må ikke blive en undskyldning
Det bekymrer professor emeritus og medlem af 2030-panelet, som vejleder regeringen i verdensmålene, Steen Hildebrandt:

”Jeg tror ikke på, at vi kan nå målene, for vi har meget langt igen,” siger han til dr.dk

Forklaringen på den sørgelige tilstand skal ifølge flere kilder findes i ekstraordinære begivenheder. Coronaepidemien, krigen i Ukraine, flere nye lokale konflikter, udfordringer med forsyningskæder – f.eks. kornleverancer, gældskriser, globale magtforskydninger og meget andet.

I sit interview med dr.dk. medgiver Steen Hildebrandt, at disse begivenheder har trukket udviklingen mod at opfylde verdensmålene i den forkerte retning. Det må dog ikke blive en sovepude.

”Vi skal passe på, at vi ikke bruger disse begivenheder som undskyldning for ikke at ændre vores adfærd,” siger han til dr.dk.

Nordiske virksomheder vil gerne men er udfordrede
Op til udgivelsen af FN's statusrapport nummer to har Global Compact udgivet en ny fælles nordisk rapport, der gør status over den private sektors arbejde med bæredygtighed og verdensmålene i Norden. Af den kan man lære, at:

  • 95 procent, er enige om, at den private sektor spiller en afgørende rolle i at opnå Verdensmålene.
  • Men kun 27 procent mener, at virksomhederne gør tilstrækkeligt for bæredygtig udvikling, og nordiske virksomheder har en ret pessimistisk opfattelse af den nære fremtid.
  • 72 procent er skeptiske med hensyn til verdens evne til at opfylde Verdensmålene inden 2030 (markant højere end for resten af verden).

Rapporten viser også, at det trods alle ambitioner om at ville være grønne frontløbere, så har kun 40 procent af de nordiske virksomheder iværksat reel handling inden for klimaområdet, sammenlignet med 52 procent i resten af Europa og 57 procent globalt.

Hvad skal der til?
Generalsekretær Antonio Guterres kom på topmødet for bæredygtig udvikling i denne uge med et bud på noget af det, som skal til, for at vende den synkende verdensmålsskude.

Mindst 500 milliarder dollars om året, effektiv gældssanering, omlægning af de multilaterale udviklingsbanker og den internationale finansielle arkitektur, som han i sin tale på topmødet kaldte ”gammeldags, dysfunktionelt og uretfærdigt”.

Læs også: Knap halvdelen af potentialet i bæredygtige løsninger bliver ikke indfriet

Verdens ledere har da også vedtaget en deklaration om at nu skal der skrues op for hastigheden i udviklingen mod målopfyldelse. Det indebærer bl.a. finansielle reformer og praktiske forandringer, som er på dagsordenen for næste års generalforsamling.

I Global Compact Nordens rapport peger virksomhedslederne på lederskab som den primære drivkraft for handling. Der skal engagerede administrerende direktører og koblingen af KPI’er og økonomiske incitamenter til bæredygtighed til – det sikrer engagement i hele organisationen. En væsentlig årsag til manglende handling er i følge deltagerne i rapporten manglen på ledelse med fokus på bæredygtighed og fokus på kortsigtede investeringsafkast.

Undersøgelsen viser også, at virksomheder synes, at de stadig kæmper med manglende kompetencer, en meget kompleks lovgivningsmæssig ramme og utilstrækkelige data.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

02.07.2024CSR.dk

Eksperter: CO2-afgift skaber ikke grundlæggende forandring af landbruget

02.07.2024CSR.dk

Dansk pensionskasse trækker investeringer ud af boreplatforme

30.05.2024BSR

Sponseret

The United States is at Risk of Marginalizing Itself on Sustainability

30.05.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

EU giver grønt lys til CSDDD - hvad ved vi om den kommende lovgivning?

02.05.2024CSR.dk

Ny rapport fra 2030-panelet: Danskerne forbruger og smider mere ud end nogensinde før

29.04.2024BSR

Sponseret

The EU AI Act: What it Means for Your Business

25.04.2024Prysmian Denmark A/S

Sponseret

Prysmian 2023 rangering på anerkendte ESG-indekser

17.04.2024CSR.dk

SBTi’s accept af klimakreditter er tegn på ny klimaøkonomi

Jobmarked

Se alle

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Hofor

Biomass Sustainability Officer til HOFOR – hovedkontoret i Ørestad

Vil du være med til at sikre bæredygtigt biomasse til København?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.07.2024

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)