09.02.2016 | Menneskerettigheder
Har du overblik over gældende lovgivning, standarder, retningslinjer og vejledninger for ansvarlig virksomhedsadfærd?
Indhold fra partner Hvad er dette?
Gennem de senest få år er det i bogstaveligt forstand væltet ind med CSR krav, vejledninger, standarder og forventninger til virksomheder. Få overblik over de primære.
Har du overblik over gældende lovgivning, standarder, retningslinjer og vejledninger for ansvarlig virksomhedsadfærd?
Om du er producent af vindmøller, skruer, tøj, medicin eller fødevarer har du sandsynligvis en international leverandørkæde eller måske endda produktion i andre lande. Men hvad er forventningerne til virksomheder, der har leverandører i lande verden over? Hvilke procedurer bør man have på plads, til at håndtere risikoen for børnearbejde, miljøkatastrofer eller korruption? Hvordan sikres, at man selv og ens leverandører lever op til internationale standarder for menneskerettigheder, arbejdsforhold, miljøforanstaltninger og anti-korruption?
Dansk Industri har derfor igangsat en oplysningskampagne. Den vil enkelt og fakta-baseret belyser de respektive forventninger og krav som findes i de generelle retningslinjer såsom FN’s retningslinjer for menneskerettigheder og erhverv, forklare lovgivningen på korruptionsområdet samt oplyse om mere sektorspecifik lovgivning som, for eksempel, udvinding og handel med konfliktmineraler. Du kan følge kampagnen her på CSR.dk.
Internationale retningslinjer tegner den overordnede ramme
FN’s retningslinjer for menneskerettigheder og erhvervsliv (UN Guiding Principles on Business and Human Rights) blev enstemmigt vedtaget af FN’s Menneskerettighedsråd i juni 2011. Retningslinjerne opstiller en klar sondring mellem, hvad der forventes af regeringer, og hvad der forventes af virksomheder og skildrer overordnet den globale standard for forventet ansvarlig adfærd.
Samtidig har OECD-landene sine retningslinjer for multinationale virksomheder, de såkaldte OECD Guidelines for Multinational Enterprises. De blev ligeledes vedtaget i juni 2011. Mere end 40 lande har tiltrådt OECD-retningslinjerne. De to internationalt anerkendte retningslinjer fra henholdsvis FN og OECD tegner et ensartet billede af anbefalinger om ansvarlig virksomhedsadfærd.
Konkret betoner de, at virksomheder bør udfører due diligence. Det skal forstås som en proces, der sætter virksomheder i stand til at identificere, forebygge og afhjælpe overtrædelser, samt redegøre for, hvordan de håndterer aktuelle og mulige overtrædelser som en integreret del af virksomhedens beslutnings- og risikostyringssystemer.
I tillæg hertil findes såvel Global Compact med sine 10 principper og ILO’s konventioner. ILO har vedtaget knap 200 konventioner vedrørende arbejds- og levevilkår, heriblandt det der ofte benævnes de 8 kernekonventioner. ILO’s konventioner danner grundlag for såvel Global Compact som OECD og FN’s retningslinjer.
De nationale kontaktpunkter som er en del af OECD’s retningslinjer for multinationale virksomheder er unikke i deres form og funktion. For nuværende udgør de den eneste eksisterende statsbaserede offentligt støttede udenretslige klageinstitution for sager forårsaget af manglende overholdelse af god virksomhedsadfærd som beskrevet i OECD’s retningslinjer. Andre standarder indeholder ikke en sådan klagemekanisme. I Danmark hedder det nationale kontaktpunk Mæglings- og klageinstitutionen for ansvarlig virksomhedsadfærd.
Nationale krav og retningslinjer
Foruden de internationale retningslinjer, er der i mange lande konkrete krav til virksomheder for dels selv at leve op til en ansvarlig virksomhedsadfærd og dels om at stille krav til at leverandører gør det. Det gælder f.eks. den britiske Modern Slavery Act og den amerikanske Dodd Frank Act om konfliktmineraler. Hertil kommer nogle landes børskrav om rapportering som bl.a. i Singapore, Indien og Sydafrika m.v.
På Dansk Industris hjemmeside kan du finde kortere tekster om de respektive retningslinjer, standarder og krav, samt downloade en one-pager som opsummerer de enkelte initiativer.
Samfund

Ung på Folkemødet: ”Virksomheder skal gå forrest på verdensmål”
Virksomhederne skal gå forrest, når FN’s verdensmål skal løses, lyder det fra gymnasieeleven Jeppe i Dansk Industris telt på Ungdommens Folkemøde torsdag.
Indhold fra partner
Samfund

Flere danskere udsættes for forsøg på it-kriminalitet
Nye tal: Danskerne er aktive på internettet som aldrig før. I 2017 var 80 pct. af danskerne online dagligt, og i 2019 lå tallet på 88 pct., viser nye tal fra Danmarks Statistik. Selv om der i perioden er kommet større fokus på it-sikkerhed, er det næsten hver anden dansker, der har modtaget falske e-mails med det formål at lokke private oplysninger ud af modtageren. Det vækker bekymring hos Dansk Industris digitaliseringspolitiske chef, Christian Hannibal.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Kampen mod klimaforandringer skal have topprioritet
Regeringen sætter med klimaloven et meget ambitiøst mål om at reducere CO2-udledningen med 70 procent i 2030. DI er enig i, at kampen mod klimaforandringerne er en afgørende – og bunden opgave. Og vi samarbejder meget gerne med politikerne om at finde de nødvendige løsninger, siger Tine Roed, direktør i DI.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

DI Vand tager kampen op mod vandmangel og urenset spildevand
En række virksomheder, der arbejder med vandteknologi, vand- og spildevandsforsyning samt rådgivning, har i dag stiftet foreningen DI Vand. Foreningen vil arbejde for at forbedre vilkårene for millioner af mennesker, som lider under mangel på rent drikkevand og urenset spildevand. Det skal ske ved at styrke forskningen, sikre bedre rammevilkår for virksomhederne og øge eksporten af vandteknologi.
Indhold fra partner
Samfund

DI åbner dørene for 28 amerikanske kongresmedlemmer inden statsbesøg
Mindre end en måned før USA’s præsident, Donald Trumps, ankomst til Danmark i september, var 28 medlemmer af den amerikanske kongres på et ugelangt besøg hos Dansk Industri, hvor de blandt andet drøftede energi og uddannelse. Besøget har til formål at styrke dansk-amerikanske relationer inden for blandt andet handel og grøn vækst.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi
DuPont stopper udvikling der ikke hjælper verdensmål
De 50 øverste ledere i DuPont Nutrition & Biosciences har været med til at definere syv centrale mål og to indsatsområder for FN's Verdensmål. Til efteråret åbner virksomheden dørene til en workshop, der skal give værktøjer til andre med samme ambitioner.
Indhold fra partner