Hedegaard fik sit ja: Nu stiger kvotepriserne
EU-Parlamentet er vendt på en tallerken og vil nu alligevel trække 900 klimakvoter ud af markedet. Connie Hedegaard kalder det et klart signal, og Verdensnaturfonden og andre CO2-kvotetilhængere jubler.
Klimakommissær Connie Hedegaard er godt tilfreds med, at EU-Parlamentet onsdag stemte for et revideret forslag om at trække 900 millioner klimakvoter ud af markedet for at højne prisen. I april blev den danske kommissær nedstemt.
Verdensnaturfonden jubler
WWW Verdensnaturfonden jubler over, at EU-Parlamentet har skiftet holdning til kvoterne. I en pressemeddelelse siger fondens klimachef John Nordbo: "Det er en sejr for fornuften og for EU-kommissær Connie Hedegaard. Kommissionens forslag er en start, men ikke en helbredelse af kvotesystemet".
I Dong er koncerndirektør Thomas Dalsgaard også tilfreds med EU-Parlamentets beslutning. Til Børsen siger han: "Det er et sekstremt vigtigt signal om, at Europa stadig vil en omstilling af energisystemet i en vedvarende retning. Så det glæder vi os rigtig meget over".
Mere klimavenlige virksomheder
Parlamentarikerne vedtog kun et enkelt ændringsforslag under afstemningen, og dermed lægger det nye forslag sig tæt op ad det, som med et flertal på blot 19 stemmer blev nedstemt i april oplyser flere medier med Ritzau som kilde.
Læs også: Kampen om grøn EU-politik fortsætter
Forslaget skal få virksomheder til at udlede færre drivhusgasser, fordi kvoterne, som virksomhederne køber, bliver dyrere.
Parlamentarikerne vedtog et ændringsforslag om, at EU-Kommissionen maksimalt må trække 900 millioner kvoter ud af markedet, hvis det ikke medfører risiko for, at virksomheder flytter ud af EU. Kvoterne må kun trækkes ud af markedet én gang frem mod 2020, hedder det i teksten.
Dermed minder det forslag, der er vedtaget, om dét, der blev forkastet i april.
"Så på den måde kan jeg kun være tilfreds. Nu er det op til regeringerne at tage stilling", siger kommissæren til Ritzau om det reviderede forslag, som bliver udg angspunkt for de videre forhandlinger.
Stopper blødningen
Til Politiken i dag siger Connie Hedegaard: "Virkeligheden er, at det er et ret lille forslag, der blot skal stoppe blødningen i kvotehandelssystemet, mens vi fortsætter de vanskelige politiske forhandlinger (...) Nu kan vi komme videre, og det er dét, det handler om".
Særligt europæiske industrivirksomheder har kæmpet hårdt for at få parlamentarikerne til at stemme imod Hedegaards forslag, men Hedegaard håber, atgårdsdagens afstemning giver tid til eftertanke:
"Dem, der er imod, kan lobbye, så tosset de vil. Men jeg håber bare, at der vil være eftertanke hos industrien", siger hun og understreger, at hun tror, at rådet vil træffe en fornuftig beslutning i de fremtidige forhandlinger.
Forhindrer totalt kolaps
Britta Thomsen (S), medlem af Europaparlamentet, siger til Børsen i dag: "Tilbagetrækningen af kvoter er ikke nogen mirakelkur, men med afstemningen har vi forhindret et totalt kolaps af én af hjærnestenene i EU's klimapolitik".