15.01.2021  |  Klima, miljø og energi

Hele Elis’ vaskeriservice er svanemærket – virksomheden bruger ikke kun svanemærkede vaskemidler

Indhold fra partner Hvad er dette?

Alle kan købe svanemærkede produkter i supermarkedet – men Elis tilbyder en komplet svanemærket vaskeriservice, hvor alle led af indkøbs-, vaske-, og leveringsprocesserne er miljøoptimeret ud fra Svanemærkets krav, der hele tiden skærpes.

Elis siger tit, at de er svanemærkede, men hvad betyder det egentlig? Alle og enhver kan købe svanemærkede produkter i supermarkedet – men Elis tilbyder en komplet svanemærket vaskeriservice, hvor alle led af virksomhedens indkøbs-, vaske-, og leveringsprocesser er miljøoptimeret ud fra Svanemærkets krav, der hele tiden skærpes. Dét er langt mere omfattende, krævende og bæredygtigt end, hvis Elis kun brugte bl.a. svanemærkede vaskemidler.


Der er i Svanemærkets certificering krav til Elis’ vaskeriservice indenfor følgende områder:

  • Transport: Kravene er i forhold til vognparkens udledning af skadelige stoffer samt medarbejdernes træning i miljørigtig kørsel.
  • Affald: Elis tilbyder deres kunder at tilbagetage plastaffald, hvis Elis f.eks. leverer kundernes tekstiler i plast på grund af hygiejnekrav.
  • Kemi: Der er krav til, hvilke typer kemikalier der må benyttes i vaskeprocessen, f.eks. er en række fareklassificeringer (giftigt, kræftfremkaldende mm.) forbudte. Samtidig benyttes hverken parfume eller DADMAC (en gruppe kemiske stoffer, som er meget giftig over for vandlevende organismer).
  • Energiforbrug: Der er krav til mængden af energi (kWh), der må benyttes pr. kg vasket tøj.
  • Vandforbrug: Der er krav til mængden af vand (m3), der må benyttes pr. kg vasket tøj.
  • Tekstiler: 85 % af Elis’ samlede mængde vaskede tekstiler skal være miljømærkede eller opfylde Oeko-Tex 100-standarden.
  • Code of Conduct: Elis skal sikre, at virksomhedens leverandører enten efterlever FN’s 10 Global Compact principper eller ILO’s 8 kernekonventioner, som bl.a. forbyder børnearbejde og tvangsarbejde og giver organisationsfrihed.
  • Kvalitet: Elis’ vaskerier skal opfylde og efterleve fastsatte kvalitetskrav. Dette dokumenterer Elis via Brancheforeningen for Vask og Tekstiludlejnings krav, som også omfatter arbejdsmiljø.  

Ovenstående er alle de områder, der er krav til. Og kravene skærpes løbende, så vaskerierne skal altså kontinuerligt bruge endnu mindre el og vand, have endnu flere certificerede tekstiler etc.


"Når vi vasker vores kunders tekstiler, sker det ikke kun med miljø- og allergivenlige vaskemidler. Hele vores vaskeproces overholder Svanemærkets krav om bl.a. at reducere forbruget af vand, energi og kemi. Vi måler hver måned vores forbrugstal per kilo vaskede tekstiler på vores 16 landsdækkende vaskerier, så vi kan se, at vi hele tiden forbedrer os – fra 2008 til 2018 har vi f.eks. reduceret vandforbruget med 33 % og gasforbruget med 26 %", siger Elis Danmarks CSR-chef Louise Elver.


Miljømærkning Danmark har ansvaret for Svanemærket i Danmark, og de kontrollerer regelmæssigt, at Elis efterlever deres løbende skærpede krav, som omfatter meget mere end ressourceforbruget fra virksomhedens vaskemaskiner.

Et svanemærket vaskeri bygger på et helhedsperspektiv. Det betyder bl.a., at det begrænser energi- og vandforbrug, at det begrænser miljøpåvirkningen fra den transport, der sker i distributionen – og at det anvender kemikalier, der lever op til skrappe miljø- og sundhedskrav. Samtidig strammer Svanemærket løbende kravene for at sikre en bæredygtig udvikling. Tallene fra Elis, som i mange år har haft svanemærket deres vaskeriservice, viser tydeligt, at kravene gavner både mennesker, miljø og jordens ressourcer", siger Martin Fabiansen, direktør i Miljømærkning Danmark.


Læs også denne case, som Miljømærkning Danmark har udarbejdet

Mere fra Elis Danmark A/S

Elis Danmark A/S

www.elis.com

Elis Danmark (tidligere Berendsen Textile Service) tilbyder bæredygtige tekstil- og hygiejneløsninger og svanemærket vaskeriservice, hvor forbruget af vand, energi og vaskemidler ligger under Svanemærkets krav. Elis var én af de 10 første virksomheder i Danmark, der blev CSR-certificeret, og i 2019 blev Elis verdensmålcertificeret af Bureau Veritas som…

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere