Historisk klimamøde kommer til Danmark i 2014
Danmark skal være vært, når FNs klimapanel lægger sidste hånd på flere års arbejde i efteråret 2014.
Flere hundrede forskere, regeringsrepræsentanter og journalister ventes til Danmark, når klimapanelets længe ventede femte hovedrapport bliver offentliggjort.
FNs klimapanel (IPCC) er verdens mest seriøse og velfunderede klimavidenskabelige panel, der holder øje med klodens klimatilstand. Førende forskere og eksperter sidder med i panelet, som kommer med anbefalinger til politikerne.
Selvom klimaet til tider kan virke fraværende i den offentlige debat betyder det jo desværre ikke, at klimaforandringerne ikke fortsætter tværtimod. Det er helt essentielt at få sat ind for at bremse de negative klimaforandringer, og derfor er jeg meget tilfreds med, at vi kan byde FNs klimapanel velkommen, når deres store rapport skal færdiggøres og præsenteres i 2014. Den mest robuste klimaforskning vi har i verden er samlet i FNs klimapanel, og derfor er det selvfølgelig med stolthed, at vi modtager værtskabet, siger klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard.
Klimapolitik frem mod 2020
I 2013 og 2014 kommer der tre større rapporter fra FNs klimapanel, som afsluttes med den sammenfattende rapport. På et møde i Geneve lørdag er det blevet besluttet, at den sammenfattende rapport vil blive offentliggjort i Danmark i 2014.
Den viden der ligger i FNs klimapanel er utrolig solid og der er ingen tvivl om, at rapporten vil udgøre en vigtig basis for verdens klimapolitik frem mod 2020. På nationalt plan er vi allerede godt i gang med energiaftalen fra marts 2012. Til efteråret fremlægger regeringen en klimaplan, der viser, hvordan vi kan reducere vores drivhusgasudledninger med 40 % i 2020. Dermed giver Danmark et ambitiøst bidrag til at holde den globale temperaturstigning under to grader, som er FNs målsætning, siger Martin Lidegaard.
FNs klimapanel udgav deres første hovedrapport i 1990 og siden er det blevet til tre mere. I 2013-2014 udgives den femte hovedrapport, der vil udgøre en gennemgribende opdatering af vurderinger af klimavidenskaben. Rapporten offentliggøres i fire etaper i 2013 og 2014 og afsluttes ved plenarmødet i København i efteråret 2014. Begivenheden ventes at tiltrække ca. 400 regeringsrepræsentanter, eksperter og forskere samt et større antal journalister.