27.02.2018  |  Klima, miljø og energi

Hos Berendsen ser vi ikke affald som affald – men som ressourcer, der kan genbruges

Indhold fra partner Hvad er dette?

Alle Berendsens landsdækkende vaskerier er svanemærkede, og det stiller høje miljøkrav til alle led af vores vaskeproces og forsyningskæde – også til håndteringen af affald. Derfor har vi målrettet fokus på at sortere vores affaldsfraktioner, så de kan genbruges optimalt.

Alle vores vaskerier sorterer affaldsfraktioner ud fra Svanemærkets krav
Hos Berendsen Danmark opfylder både hovedkontoret og alle vores vaskerier Svanemærkets krav om, at vi skal sortere affaldsfraktionerne: papir, pap, metal, plast, tekstiler, miljøfarligt affald, lysstofrør/lyspærer, batterier og småelektronik. Dennis Smidt, som er Miljø- og arbejdsmiljøkonsulent hos Berendsen Danmark, fortæller:

”Mange tror, vores Svanemærke udelukkende betyder, at vi vasker med svanemærkede produkter. Men Svanemærket stiller høje krav til hele vores forsyningskæde – lige fra vores indkøb til vand-, varme-, og kemiforbruget under vaskeprocessen og partikeludledningen fra vores lastbiler, når vi hver dag kører rundt i landet for at forsyne virksomheder med rene tekstiler. Ja, selv vores affald sorterer vi ud fra Svanemærkets krav, der er fastlagt af Miljømærkning Danmark, som løbende holder skarp kontrol med, at sorteringen sker korrekt. Vi har et fast samarbejde med Stena Recycling, som indsamler restmaterialer fra virksomheders produktion – og forædler dem, så de kan genbruges som råvarer til nye produkter eller energi. Vi vil jo altid vil have små mængder affaldsfraktioner som f.eks. Rockwool, forurenet sand og visse byggematerialer, der ikke kan genbruges, men vi stræber efter at finsortere alt affald, så mest muligt kan genbruges – selv plast sorterer vi efter forskellige typer og hvilke genanvendelsesmuligheder, de har.”

Kun 2 % af Holbæk-vaskeriets affald ender på deponi
Selvom det aldrig vil være muligt at genanvende 100 % af vores affald, betyder vores målrettede sortering, at langt størstedelen af affaldet enten bliver omdannet til andre brugbare produkter, går til energiproduktion – eller får et nyt liv ved, at det bliver videredistribueret til humanitære og velgørende formål. Ser vi på tallene for Berendsen-vaskeriet i Holbæk, bliver det sorterede affald genanvendt på denne måde:

  • 90-92 % af affaldet genanvendes i re-upcycling processer og humanitære foreninger
  • 6-8 % går til energiproduktion gennem forbrænding
  • Kun 2 % ender på deponi

Berendsen tilbagetager kundernes plastaffald
Hos Berendsen samarbejder vi bl.a. med nogle af landets førende virksomheder indenfor medicinal- og fødevareindustrien, som skal leve op til høje hygiejnestandarder. Derfor tilbyder vi at levere deres vaskede tekstiler pakket i plast, som minimerer mængden af støv og partikler – og ud fra Svanemærkets krav tilbyder vi samtidig kunderne at tilbagetage det plastaffald, de får fra vores pakkede tekstiler.

”Det giver vores kunder sikkerhed for, at deres medarbejdere ikke kommer til at smide plasten ud i f.eks. spanden til brændbart affald. Når de afleverer plasten til os, kan de stole på, at vi tager hånd om at sortere plasten korrekt ud fra de optimale genanvendelsesmuligheder. Det gør det lidt nemmere for vores kunder at drive en bæredygtig forretning og samtidig opfylde de højeste kvalitets- og hygiejnekrav”, siger Dennis Smidt.

Vil du mere om hvilke CSR-mæssige og totaløkonomiske fordele, din virksomhed kan få ved at samarbejde med en tekstilpartner, som tager hensyn til miljøet i alle led af forsyningskæden? Ring til os på tlf. 70 13 33 31 eller send os en e-mail på: pmsupport@berendsen.dk – vi svarer på din mail indenfor et døgn.

Denne artikel er en del af temaet Tema om affald

Mere fra Elis Danmark A/S

Elis Danmark A/S

www.elis.com

Elis Danmark (tidligere Berendsen Textile Service) tilbyder bæredygtige tekstil- og hygiejneløsninger og svanemærket vaskeriservice, hvor forbruget af vand, energi og vaskemidler ligger under Svanemærkets krav. Elis var én af de 10 første virksomheder i Danmark, der blev CSR-certificeret, og i 2019 blev Elis verdensmålcertificeret af Bureau Veritas som…

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere