Hos Danfoss skal cirkulær økonomi være det nye sort

Såkaldte take-back-løsninger er nu en af de måder, som skal hjælpe Danfoss med at mindske sin CO2-udledning. Men at inkorporere cirkulær økonomi ind sin forretningsmodel og overordnede strategi har flere udfordringer, fortæller pumpevirksomhedens bæredygtighedschef.

En af udfordringerne ved tilbagetagning er ifølge Nanna Lundsgaard, at man ikke er sikker på, hvor produkterne er, og at de ofte er installeret sammen med andre. Arkivfoto..

05.01.2023

CSR.dk

Danfoss’ produkter skal ikke længere smides ud, når de enten er gået i stykker eller ikke kører optimalt. En cirkulær forretningsmodel, hvor produktet sendes tilbage for enten at få udskiftet dele eller for at blive genbrugt, skal i stedet være et middel til at nå virksomhedens målsætning om at reducere sit CO2-aftryk.

Det skriver Børsen.

Læs også: Science Based Targets-initiative godkender Danfoss’ klimamål

Helt konkret skal 80 procent af de nye produkter kunne indgå i en cirkulær proces inden 2030, hvor 100 procent af materialerne skal genbruges, når produktet ikke længere kan anvendes. Det fortæller Nanna Lundsgaard, der er direktør hos Danfoss Climate Solutions, til Børsen.

Cirkulær økonomi kræver samarbejde
Men der ligger flere udfordringer i at tilbagetage sine produkter. Blandt andet skal der investeres i Danfoss’ udviklingsafdeling, fordi produkternes design nu skal være cirkulære i stedet for lineære.

Ifølge Nanna Lundsgaard handler det også helt lavpraktisk om at finde de produkter, der skal sendes tilbage.

“Udfordringen er, at vi ofte ikke ved, hvor vores produkter sidder, fordi vi typisk sælger til grossister eller kunder, der bygger vores produkter ind i deres egne. Derfor kræver det et tæt samarbejde med vores kunder at føre den cirkulære model ud i livet, for man kan ikke arbejde cirkulært med sig selv,” siger hun til Børsen.

Med den overordnede målsætning har Danfoss derfor også en ambition om at indgå aftaler med 20 af de 25 største samarbejdspartnere inden 2030.

Læs også: I nyt samarbejde skal digitalisering bekæmpe madspild

Selvom det ikke kommer til at blive en nem proces, understreger Nanna Lundgaard dog, at en cirkulær forretningsmodel er et konkurrenceparameter for pumpevirksomheden, fordi man imødekommer ressourceknaphed, kommende EU-lovgivning og stigende CO2-udledning.

Hun fortæller samtidig, at man hos Danfoss endnu ikke er helt afklaret omkring, hvordan det økonomiske perspektiv spiller ind i det cirkulære – der er forretning i området, da materialerne har værdi, men om det bliver en indtægt i sig selv, er uvist.

- HCL

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

14.11.2024CSR.dk

Globale fragtkunder vil skabe grønne shipping-løsninger

13.11.2024NGUVU

Sponseret

Kvindelige kaffebønder øger indtægten takket være danske kaffedrikkere

07.11.2024Etisk Handel Danmark

Sponseret

Indkøbsafdelingen kan udgøre en alvorlig forretningsrisiko

05.11.2024Compass Group Danmark A/S

Sponseret

Compass Group bliver medlem af ONE\THIRD: Sammen om en grønnere værdikæde

04.11.2024Fristads Kansas

Sponseret

Fristads udvider sit bæredygtighedstilbud med REACT

01.11.2024Daka Denmark A/S

Sponseret

Daka ReFood åbner fabrik på Sjælland

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V