05.01.2023  |  Supply chain

Hos Danfoss skal cirkulær økonomi være det nye sort

Såkaldte take-back-løsninger er nu en af de måder, som skal hjælpe Danfoss med at mindske sin CO2-udledning. Men at inkorporere cirkulær økonomi ind sin forretningsmodel og overordnede strategi har flere udfordringer, fortæller pumpevirksomhedens bæredygtighedschef.

Danfoss’ produkter skal ikke længere smides ud, når de enten er gået i stykker eller ikke kører optimalt. En cirkulær forretningsmodel, hvor produktet sendes tilbage for enten at få udskiftet dele eller for at blive genbrugt, skal i stedet være et middel til at nå virksomhedens målsætning om at reducere sit CO2-aftryk.

Det skriver Børsen.

Læs også: Science Based Targets-initiative godkender Danfoss’ klimamål

Helt konkret skal 80 procent af de nye produkter kunne indgå i en cirkulær proces inden 2030, hvor 100 procent af materialerne skal genbruges, når produktet ikke længere kan anvendes. Det fortæller Nanna Lundsgaard, der er direktør hos Danfoss Climate Solutions, til Børsen.

Cirkulær økonomi kræver samarbejde
Men der ligger flere udfordringer i at tilbagetage sine produkter. Blandt andet skal der investeres i Danfoss’ udviklingsafdeling, fordi produkternes design nu skal være cirkulære i stedet for lineære.

Ifølge Nanna Lundsgaard handler det også helt lavpraktisk om at finde de produkter, der skal sendes tilbage.

“Udfordringen er, at vi ofte ikke ved, hvor vores produkter sidder, fordi vi typisk sælger til grossister eller kunder, der bygger vores produkter ind i deres egne. Derfor kræver det et tæt samarbejde med vores kunder at føre den cirkulære model ud i livet, for man kan ikke arbejde cirkulært med sig selv,” siger hun til Børsen.

Med den overordnede målsætning har Danfoss derfor også en ambition om at indgå aftaler med 20 af de 25 største samarbejdspartnere inden 2030.

Læs også: I nyt samarbejde skal digitalisering bekæmpe madspild

Selvom det ikke kommer til at blive en nem proces, understreger Nanna Lundgaard dog, at en cirkulær forretningsmodel er et konkurrenceparameter for pumpevirksomheden, fordi man imødekommer ressourceknaphed, kommende EU-lovgivning og stigende CO2-udledning.

Hun fortæller samtidig, at man hos Danfoss endnu ikke er helt afklaret omkring, hvordan det økonomiske perspektiv spiller ind i det cirkulære – der er forretning i området, da materialerne har værdi, men om det bliver en indtægt i sig selv, er uvist.

- HCL

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere