Hos konsulenthus smitter et opgør med ufleksibelt arbejdsliv af på kønsbalancen
Hos Capgemini Danmark har et fokus på et afbalanceret arbejdsliv resulteret i, at mere end 30 procent af arbejdsstyrken i dag er kvinder.
Siden 2019 har Capgemini Danmark arbejdet målrettet for at skabe en ny kultur i konsulentbranchen, der gør op med fortidens normer om at arbejde solen sort.
Det handler om at give plads til, at man gearer op og ned for karrieren i perioder – alt efter hvor i livet man som medarbejder befinder sig. Eksempelvis kan konsulenter med børn skrue lidt ned i perioder, hvor familielivet kører på fuld kraft. Og senest har man indført en mulighed for at arbejde fra udlandet i op til 45 dage om året.
Og det har ifølge HR-chef Rikke Sønderup bidraget væsentligt til virksomhedens vellykkede rekruttering i et ellers svært marked, hvor man på kort tid er gået fra cirka 300 til i dag mere end 550 ansatte.
Læs også: Teknikentreprenør vil have flere kvinder i virksomheden
Men det har også haft den positive sideeffekt, at Capgemini Danmark på bare to år har set en markant fremgang i andelen af kvindelige it-konsulenter, som er steget fra 24,1 procent i januar 2021 til i dag at have passeret 30 procent af arbejdsstyrken.
Til sammenligning ligger andelen af kvindelige konsulenter i it-branchen ifølge Danmarks Statistik på omkring 25 procent.
”Det er klart, at vi generelt set er tilfredse med, at vi evner at rekruttere i et højt gear, selv om talentmarkedet er presset. Men når vi nu ser den udvikling på kønsdiversitetskontoen, som også er fulgt med, så er det virkelig positivt, og det er med til at skabe ny dynamik i virksomheden. Jeg oplever, at det har en selvforstærkende effekt, når kvinder til eksempelvis jobsamtalen også hører om vores relativt gode kønsbalance. Det bliver bemærket, og kan sagtens være det sidste, der gør, at man takker ja til at arbejde hos Capgemini,” siger Rikke Sønderup.
Hun pointerer også, at mænd i lige så høj grad som kvinder gerne vil have mere kønsdiversitet. Men it-branchen er stadig meget mandsdomineret, så her er en god kønsbalance nok noget, som kvinder i dag alligevel er lidt mere opmærksomme på end mænd.
Væk fra bits og bytes
Generelt set har Capgemini et mål om, at andelen af kvinder som minimum skal op på 39 procent af arbejdsstyrken inden for få år. Og det hjælper betydeligt, at der ser ud til at være en bevælgelse i arbejdsmarkedet, som også peger i den retning, fortæller HR-chefen.
Læs også: Bare bryster til frokost og manglende privatliv: Byggebranchen halter bagud på ligestillingsfronten
”Nu er det ikke sådan, at det, der har virket hos os, er en facitliste for andre. Virksomheders kulturer og værdier er forskellige. Men jeg oplever klart, at der er en bevægelse i gang på arbejdsmarkedet, som vi som branche bør gå endnu mere aktivt ind i og som åbenlyst kan bidrage til at tiltrække flere kvinder til it-branchen. Det at knække koden til kønsdiversiteten er for mig at se en af vejene til at komme talentmanglen til livs,” siger hun.
Rikke Sønderup påpeger derudover, at branchen med fordel kan italesætte, at it i dag ikke handler om bits og bytes. Det handler om at hjælpe mennesker, om samfundsudvikling, om klimaudfordringerne og om velstand og velfærd.
”Branchen kan med fordel tale ind i, hvordan teknologi er fuldkommen kritisk for udviklingen af vores samfund i dag. Eksempelvis for at forbedre forholdene for ansatte og patienter på sygehusene, i ældreplejen mv. Eller hvordan teknologi kan bidrage til at løse klimaudfordringer. Modsat bits og bytes er det emner, som jeg tror, at mange kvinder kan se sig selv bidrage til i deres arbejde. Det kan være med til at tiltrække flere kvinder til it-uddannelserne og branchen,” siger hun.
- HCL