Huller i det nye Dialogforum for samfundsansvar og vækst
Kort tid efter lanceringen af regeringens nye dialogforum, undrer nogle aktører sig over manglende repræsentation fra f.eks. finans- og byggesektoren.
Det går nok aldrig helt op, når der skal tildeles pladser i et forum som det nye Dialogforum for samfundsansvar og vækst. På den anden side er der områder med stor betydning for udviklingen af et bæredygtigt samfund, hvis fravær er blevet bemærket.
Finanssektoren bør være der
Selvom finanssektoren havde to repræsentanter i det nedlagte Rådet for Samfundsansvar , fra Finansrådet og pensionsselskabet PKA, har ministeren ikke fundet det nødvendigt at have dem med i det nye dialogforum. Det var Troels Børrild, rådgiver i Mellemfolkeligt Samvirke, hurtig til at kritisere:
”Hvor er finanssektorens repræsentant? De står med massive udfordringer i fht. ansvarlige investeringer,” skrev han på Twitter kort efter offentliggørelsen af Dialogforum for samfundsansvar og væksts medlemmer.
De udfordringer der henvises til er vedvarende krav fra især NGO’er til at især pensionsselskaberne forholder sig til hvordan de virksomheder de investerer i, forvalter deres samfundsansvar. Finansrådet selv synes dog, at deres fravær i forummet skal ses i et bredere perspektiv.
"Vi opfatter i allerhøjeste grad Finansrådet og finanssektoren som en vigtig spiller i samfundet, og en rigtig vigtig en når vi taler vækst, arbejdspladser og samfundsansvar. Vi har ikke hørt noget fra Ministeren. Vi havde selvfølgelig sagt ja, hvis vi var blevet spurgt," siger Nina Munch-Perrin, som er kommunikationsdirektør i Finansrådet.
Byggeriet er ellers klar
Byggesektoren mener også, at det ville have været hensigtsmæssigt, om de var blevet indbudt. At det ikke er sket, er ærgerligt, lyder det fra formanden for Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar, Palle Adamsen, administrerende direktør i Lejerbo:
”Byggeriet båndlægger mange ressourcer i forhold til bæredygtighed og vi skal sørge for ordentlige og sikre arbejdsforhold – begge forhold af stor samfundsmæssig betydning. Så det ville være naturligt at have inviteret en sektor som både repræsenterer en stor omsætning og arbejder med dilemmaer som et globaliseret marked bringer med sig. Især fordi vi allerede er organiseret i en forening, som har over 100 medlemmer der arbejder med samfundsansvar på tværs af sektoren. ”
Den omtalte forening blev etableret i 2014 og tæller repræsentanter for investorer, bygherrer, arkitekter, entreprenører, boligselskaber osv. Baseret på et seks-punktscharter forpligter medlemmerne sig til at sørge for ordentlige arbejdsforhold, bæredygtighed, arbejdsmiljø osv i byggeriet og dets værdikæde. Charteret er baseret på FN’s Global Compact og foreningen menes at være den eneste i verden der samler alle aktører i branchen.