Hvad er det for noget med den klima-grønbog?
EU's klima- og energikommissærer har fremlagt en plan for ren energi i 2030. En grønbog lægger op til diskussion. Her bliver du ledt videre til at få mere at vide om grønbogen.
Mens danskerne var på vej på påskeferie, fremlagde EU's danske klimakommissær Connie Hedegaard og den tyske energikommissær Günther Oettinger en plan for ren energi i 2030.
De nye klimamål skal i følge EU-Kommissionen være med til at sætte gang i flere grønne investeringer, og de skal være en slags mellemstation i forhold til de mål, EU allerede har sat op for 2020 og 2050.
Connie Hedegaard sagde til DR's radioavisen, at vi har tre kriser lige nu i EU: en økonomisk krise, er social krise, der omhandler den store arbejdsløshed i Europa, samt en klimakrise.
Fakta om grønbøger
- Grønbøger og hvidbøger er høringsdokumenter, som Europa-Kommissionen fremlægger i forbindelse med planer om ny langsigtet lovgivning. Bøgerne handler om fælles politik på et bestemt område som i dette tilfælde klima- og energipolitik.
- Grønbøgerne er mindre omfattende end hvidbøger, og der udarbejdes flere grønbøger end hvidbøger.
- Grønbøger fungerer som diskussionsoplæg og analyserer det pågældende område med henblik på at starte en høring om emnet.
Hun frygter, at klimaudfordringerne vil blive parkeret som 'noget, vi kan vente med at se på til bedre tider', fordi alle er optaget den økonomiske og sociale krise.
Grønbogen skal være med til at ændre på det, mener Connie Hedegaard. Vi ved meget om klimaændringerne, men vi ved for lidt om, hvordan vi skal håndtere ændringerne, mener Connie Hedegaard.
Grønbogen, som er et debatoplæg på 15 sider, afbefaler, at EU i 2030 samlet skal have skåret 40 procent af udledningen af drivhusgasser set i forhold til 1990. Grønbogen rejser spørgsmål som, hvilken type klima- og energimål, der bør fastsættes, hvordan energisystemet bedst fremmer EU's konkurrenceevne, og hvordan der bedst tages hensyn til medlemslandenes handlemuligheder. Høringen løber indtil 2. juli.
Du kan få et hurtigt overblik over energi- og klimagrønbogen her