Hvad blæser vinden ind fra Bruxelles?
Ikke et ord om Brexit, Men hvilken rolle kommer EU til at spille på CSR-området i de kommende år? CSR.dk spurgte i foråret Dansk Erhvervs daværende CSR-chef Louise Koch om hendes syn på udviklingen, og hvad den vil betyde for danske virksomheder. Læs med her.
HVAD FOREGÅR DER I EU I FORHOLD TIL CSR I ØJEBLIKKET?
Vi ser tydeligt, at EU opruster på CSR inden for en række felter, og der er ingen tvivl om, at det vil få betydning for danske virksomheder i de kommende år. Det handler om arbejdsforhold i globale værdikæder, nye CSR-rapporteringskrav fra EU, og en ny EU-handlingsplan for CSR, som er i støbeskeen.
Direktivet om rapportering på ikke-finansielle oplysninger, altså CSR-rapportering, er nu under implementering i EU’s medlemslande – i Danmark med virkning for de store virksomheder allerede fra i år. Det næste, vi venter på, er CSR-handlingsplanen, som følger op på EU’s tidligere CSR-strategi, der udløb med udgangen af 2014. Det har været lidt uklart midt i økonomiske og politiske EU-kriser, hvad der skulle ske. Men kommissionen har annonceret, at den vil have et udkast klar til en ny ”Action Plan for Responsible Business Conduct” til sommer, og at den forventes at være omsat til en endelig handlingsplan inden udgangen af 2016.
VIL DET BETYDE NY LOVGIVNING?
Kommissæren for det indre marked og vækst, Elzbieta Bienkowska, siger at den nye handlingsplan ikke vil indeholde nye lovkrav, men i stedet fokusere på, hvordan virksomheders arbejde med CSR kan styrkes, bl.a. gennem kapacitetsopbygning, deling af best practice og facilitering af samarbejde på tværs af sektorer og værdikæder. Ifølge embedsfolk i kommissionen forventes det også, at der vil komme et øget fokus på at styrke mindre og mellemstore virksomheders arbejde med CSR.
Men selvom der sker en kraftig udvikling på området i EU, så rammer det jo ikke danske virksomheder sådan fra den ene dag til den anden. Det sker med en indflyvningstid over et par år, så man kan nå at fange det på radaren undervejs.
Generelt kan man sige, at EU’s tilgang til CSR lægger sig op ad de internationale rammer fra OECD og FN, og man vil helst se fremskridt gennem de frivillige indsatser.
ER ALLE ENIGE OM DEN TILGANG?
I forhold til risikohåndtering og CSR-forhold i leverandørkæden presser NGO’er og venstresiden af Europa-Parlamentet på for øget regulering af virksomheders ansvar for due diligence (nødvendig omhu). Indtil videre har kommissionen dog valgt kun at indføre det på særlige risikoområder som tømmer og nu snart konfliktmineraler.
Men man skal nok regne med, at leveran dørkædeansvar vil få langt mere opmærksomhed fremover, og at der kan komme flere af denne slags initiativer inden for værdikæder, hvor det er kendt, at der er høj risiko for negativ påvirkning af menneskerettigheder og miljø. Dansk Erhverv arbejder for at løsningen bliver at arbejde i partnerskaber mellem regeringer, virksomheder og civilsamfund, hvor hver sektor løfter deres rolle og ansvar for at skabe reelle løsninger ”on the ground”.
BLIVER DANSKE VIRKSOMHEDER BERØRT AF REGULERINGEN I FORHOLD TIL KONFLIKTMINERALER?
Forslaget om obligatorisk due diligence i værdikæden på konfliktmineraler ligger lige nu til forhandling mellem EU-parlamentet, Ministerrådet og EU-kommissionen. Tovtrækningen går på, om det skal være frivillig eller obligatorisk due diligence og i hvor mange led af værdikæden. Det tyder på, at de lander et kompromis, hvor oprindelsescertificering bliver obligatorisk for importørerne af råmineralerne, så man sikrer, at udvindingen af mineralerne ikke er medvirkende til at finansiere konflikt og borgerkrig. Forslaget bliver formodentligt vedtaget inden for et halvt års tid, og i så fald implementeret i løbet af et par år.
Selvom kravene kun rammer et relativt lille antal virksomheder direkte, så vil det få betydning for risikohåndtering i mange værdikæder inden for elektronik, mekanik og køretøjer, hvor også de danske virksomheder bør sikre sig, at forholdene er i orden længere nede i leverandørkæden.
HAR DU ET BUD PÅ, HVILKE ANDRE VÆRDIKÆDER, SOM KAN KOMME I SØGELYSET?
Mode og tekstilbranchen har været meget i fokus i de senere år, især siden ulykken i Rana Plaza i Bangladesh i 2013. Udviklingen i denne branche kan meget vel danne model for nye initiativer i flere brancher fremadrettet.
Senest har EU for få uger siden lancerede et flagskibsprojekt som skal løfte miljø- og arbejdsforhold i mode- og tekstilbranchens værdikæder. Ideen er at understøtte nationale initiativer, udnytte synergier i mellem disse og facilitere dialog mellem de nødvendige aktører på tværs af sektorer. Det kan få indflydelse på den danske branche. Det vil f.eks. have stor relevans for den nationale handlingsplan for styrket CSR i mode og tekstil, som Dansk Erhverv netop har lanceret med vores brancheorganisation WEAR i partnerskab med Dansk Mode & Tekstil og Danish Fashion Institute.
TRÆKKER ALLE I SAMME RETNING? ELLER ER DER MODSTAND MOD MERE CSR FRA NOGLE KANTER?
Det ser ud til, at den blå side af det politiske spektrum ikke er så opmærksomme på CSR-dagsordenen endnu, og ikke har øje for, at der er et voksende pres for regulering, som kan blive tung for virksomheder. Til gengæld har andre politiske grupper opdaget, at man netop kan lægge pres på og få nogle ting igennem ved at fokusere på virksomhedernes rolle. Jeg tror, at vi kommer til at se mere politisk tovtrækkeri på den bane i de kommende år.
Fra EU-Kommisionen er der ambitiøse tiltag på tværs af mange områder. F.eks. er en tredjedel af EU’s nye strategi for international handel, Trade for All, dedikeret til at udforske, hvordan EU kan støtte, at international handel er med til at fremme ansvarlig produktion og bæredygtig udvikling i produktionslande.
Selvom vejen frem på ingen måde er givet, så er det et vigtigt signal, at EU vil bruge markedskræfter som drivkraft for udviklingen – og samtidig anvende EU’s tunge position til at øve indflydelse på regeringer i produktionslande med henblik på at fremme grundlaget for forbedrede arbejds- og miljøforhold i globale værdikæder.
HVAD SAVNER DANSK ERHVERV I EU’S INDSATS FOR CSR?
”Savner” er måske et stort ord. Det, vi som Dansk Erhverv har spillet ind til udviklingen af EU’s CSR-handlingsplan, er, at den bør have fokus på at styrke især mindre og mellemstore virksomheders kompetencer til at arbejde med CSR, så de er bedre klædt på til at gribe både udfordringer og muligheder på CSR-banen. For det er jo dem, der er både bredden og vækstlaget i det danske og europæiske erhvervsliv.
Samtidig ser vi gerne, at den nye handlingsplan også sætter fokus på de muligheder for innovation og forretningsudvikling, som et fokus på bæredygtighed åbner for – ikke mindst med FN’s SDG’er. Heldigvis ser det ud til, at Kommissionen er på linje med begge dele, så Dansk Erhverv glæder sig til at se udkastet i løbet af sommeren.