08.04.2021  |  Klima, miljø og energi

Hvordan bidrog finanssektoren til den grønne omstilling i 2020?

Redegørelse, som Finans Danmarks lancerede i går, fremviser nogle af de mange grønne resultater, som finanssektoren har bidraget med i 2020.

En ny bæredygtighedsredegørelse, som Finans Danmarks lancerede i går, redegør for første gang for sektorens grønne resultater. Rapporten dækker finanssektoren i 2020.

90 procent af penge- og realkreditinstitutter inddrager nu bæredygtighed, når de rådgiver privat- og erhvervskunder og 80 procent har lanceret bæredygtige produkter som f.eks. grønne billån, lån til energirenovering. De har i 2020 også styrket rådgivning om energirenovering, sat reduktionsmål for investeringsfondes klimaaftryk, lavet brancheanbefalinger om bæredygtig kapitalforvaltning, og etbaleret en fælles ramme til at opgøre klimaaftryk på investeringer og udlån og meget mere.

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Læs også: Bankrådgivere skal kunne vejlede kunder i bæredygtighed

Et notat udgivet i forbindelse med redegørelsen viser desuden, at danske banker og realkreditinstitutter allerede i dag finansierer grønne aktiviteter for 460 mia. kr. Det er 60 mia. kr. mere end i 2019. Og vurderingen er, at Finans Danmarks medlemmers bidrag kan vokse til 700 mia.kr til den grønne omstilling i Danmark i 2030. Det sker primært gennem a finansiering af danskernes boliger og erhvervsejendomme med energimærke A eller B. Derudover giver bankerne også lån til for eksempel solceller, vindmøller og el-biler, ligesom der er eksempler på leasing af el-busser.

Finans Danmark, der repræsenterer banker, realkreditinstitutter, investeringsfonde, kapitalforvaltere og børsmæglere, nedsatte i 2019 Forum for Bæredygtig Finans med Anders Eldrup i spidsen for en række fremtrædende eksperter. De leverede i december 2019 20 anbefalinger til, hvordan finanssektoren kunne gå forrest og bidrage til den grønne og bæredygtige omstilling. Det er som opfølgning på disse anbefalinger, Finans Danmark har indsamlet data og udgiver rapporten. 

”Finanssektoren har uden tvivl fulgt op på forummets anbefalinger, som vi for lidt mere end et års tid siden afleverede til Finans Danmarks bestyrelse. De har skabt bæredygtige resultater både i dialog med privatkunder og erhvervslivet, men også på tværs af finanssektoren og i samarbejde mellem forskellige brancher, myndigheder og lande. Det er en indsats, som helt klart skubber Danmark mod en mere grøn og bæredygtig fremtid og bidrager til både regeringens ambitiøse mål om 70 pct. CO2-reduktionsmål samt Paris-aftalen generelt,” siger Anders Eldrup ved udgivelsen.

Læs også: 2030-panelet opfordrer regeringen til, at der sker konkret handling nu, hvis verdensmålene skal indfries senest i 2030

Forum for Bæredygtig Finans har desuden i løbet af 2020 formuleret en række fremtidige mål for finanssektoren. Det er blandt andet blevet vedtaget, at CO2-aftrykket fra danske aktiefonde til private investorer skal reduceres med 75 procent frem mod 2030. Desuden er der blevet udviklet en CO2-beregner, der kan hjælpe med at opgøre CO2-udledningerne fra sektorens udlån og investeringer.

Regeringen har desuden bedt Finans Danmark som om at stå i spidsen for en fælles CO2-beregningsmodel, til at opgøre CO2-udledninger i et bredt samarbejde med myndigheder og andre organisationer på tværs af alle 13 klimapartnerskaber.

- MTN

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere