Hydrogen i den tunge trafik

I USA er en prototype på en hydrogendrevet lastbil blevet offentliggjort, og i London er dobbeltdækkerbusser med samme teknologi klar til byens gader. Miljøgevinsterne står nærmest i kø.

Nikola One blev præsenteret for mere end 600 brancherepræsentanter, samarbejdspartnere, kunder og pressefolk i torsdags. Foto: Nikola Motor Company.

05.12.2016

CSR.dk

Lidt vand og noget overskudsvarme, der ofte kan anvendes inde i vognen. Det er den eneste udstødning, der kommer ud af de hydrogendrevne køretøjer, der er undervejs til den tunge trafik i både USA og Storbritannien. Og så er motorstøj stort set en saga blot.

Læs også: Kommende ellastbil bliver nu helt CO2-fri

Ved en event i sit hovedkvarter i Salt Lake City løftede fabrikanten Nikola Motor Company (NMC) i torsdags sløret for sin prototype på lastbilen Nikola One, hvis fremdrift vil blive leveret af fire fuldt elektriske motorer, der får deres strøm fra en brintbaseret brændselscelle.

Dermed er verdens første big rig-lastbil med en komplet fossilfri drivline kommet endnu et skridt tættere på virkeligheden. Og med en lovet rækkevidde på mellem 800 og 1200 miles (op til næsten 2000 km) afhængig af last og terræn, så er det en vogn med ikke alene masser af fordele for miljøet, men også praktiske gevinster med tanke på en af elbilens (fortsatte) udfordringer, i form af netop rækkevidden.

For at understøtte udbredelsen af Nikola One, planlægger NMC selv at etablere et netværk af brinttankstationer i USA og Canada, i alt 364 af slagsen. Her vil man have 5-10 hydrogenpumper og en optankning vil tage 10-15 minutter fra tom.

Prisen er en anden af elbilens udfordringer, men det har NMC taget forskud på ved simpelthen kun (indtil videre) at tilbyde Nikola One og den mindre Nikola Two gennem leasingprogrammer. Herigennem lejer man sin lastbil i syv år eller 1 mio. miles, hvad end der kommer først, og herefter kan man uden beregning udskifte til en ny model. Leasingprisen for en Nikola One ligger på mellem 5000 og 7000 dollars (ca. 35-50.000 kr.) om måneden og inkluderer ubegrænset brintoptankning, kørsel, garanti og planlagt vedligehold.

Etableringen af brinttankstationerne vil starte i begyndelsen af 2018 og dermed skulle netværket være klar, når Nikola One efter planen er klar til kørsel i 2020.

Brintbusser i byerne
I Europa har man i Englands hovedstad London allerede sagt hello til byens (og verdens) første dobbeltdækkerbus med brintbrændselsceller som kraftkilde. Den blev afsløret i onsdags af byens borgmester, Safiq Khan, der samtidig forpligtede byen til at udfase køb af nye dieselbusser fra 2018.

I takt med at Londons gamle, mest forurenende busser bliver taget ud af drift, skal de erstattes med nye, og her er ultralav eller nul emission nu for alvor i sigtekornet. Det gælder allerede nu for alle enkeltdækkere og fra 2018 altså også de kendte toetagers.

Samme dag som brintbussen blev afsløret udsendte borgmesteren også en luftforureningsadvarsel gældende for 2.500 busstoppesteder og samtlige 270 Tube-stationer på tværs af den engelske hovedstad, og dermed understregede han samtidig sundhedsaspektet i hydrogensatsningen i byen, hvor det estimeres, at omkring 9.400 mennesker årligt dør for tidligt på grund af netop luftforurening.

Ved onsdagens event pegede Khan på det udvalg af andre storbyer i verden, der er i gang med at udfase køb af dieselbusser. Listen omfatter bl.a. New York, San Francisco, Amsterdam og København, og den danske hovedstad var da også repræsenteret på Londons rådhus, hvor overborgmester Frank Jensen anerkendte den britiske indsats.

”I København vil alle nye busser være baseret på nuludledning- og lavstøjsteknologi fra 2019. Jeg er tilfreds med at London og København slår sig sammen omkring den vigtige opgave det er at reducere luftforurening, støj og klimaforandringer ved at forpligte sig til at rulle nuludledningsbusser ud i vores byer”, sagde han.

Læs også: Ny London-borgmester vil være byens grønneste nogensinde

London har forpligtet sig til at købe omkring 300 nuludledningsbusser frem mod 2020. I forvejen har byen 51 batteridrevne busser i drift og i alt 79 nuludledningsbusser på gaderne fordelt på tre ruter.

-AK

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

20.11.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

20.11.2024CSR.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024CSR.dk

Politisk tøven koster virksomheder og Europa dyrt

19.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis’ 2025-mål for genanvendelse er allerede opnået

18.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Nye analyseresultater viser hvorfor det er vigtigt at vaske måtter

18.11.2024CSR.dk

Kan man flyve på spildevand?

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V