11.01.2018 | Klima, miljø og energi
Ikeas kyllinger skal være bæredygtige (igen)
Møbelgiganten har tidligere fået hug for vildledende markedsføring om bæredygtige kyllinger. Nu prøver virksomheden igen at indføre dyrevelfærd i køkkenet.
Ikea Food Better Programmes skal sikre høje standarder for dyrevelfærd på tværs af alle Ikeas 49 markeder verden over. Foto: Ikea
Siden 2012 har Ikea reklameret med bæredygtige kyllinger på deres hjemmeside. Det viste sig desværre ikke at være sandt. Nu står det svenske møbelfirma klar med et initiativ, Better Chicken Programme, der skal gøre op med det ærgerlige forløb og sikre dyrevelfærden i dets restauranter, bistroer og svenske madmarkeder verden over.
Læs også: Gucci stopper produktionen af pelsprodukter
”Udviklingen af Better Chicken Programme har været under udarbejdelse i to år, og vi kan nu præsentere det første initiativ i rækken af programmer for en mere bæredygtig produktion af landbrugsdyr. Det er udtryk for vores forpligtelse til at skabe positive forandringer og løfte standarden i hele fødevareindustrien,” siger health & sustainability manager, Ikea Food Services AB, Jacqualine Macalister.
Sikre dyrevelfærd
Det nye kyllingeprogram skal sikre, at slagtekyllinger opdrættes i overensstemmelse med de kriterier, der fremmer bedre dyrevelfærd. Det betyder blandt andet, at der skal være mere plads (maks. 30 kg/m2), bedre belysning og ansvarlig brug af antibiotika, skriver Ikea.
I 2012 modtog Ikea The Good Chicken Award, som anerkender virksomheder, der bruger og forpligter sig til høje standarder for velfærdskylling inden for fem år. Men Ikeas bæredygtige leverandør blev i mellemtiden skiftet ud med en ny, der ikke levede ikke op til kriterierne for god dyrevelfærd.
”Det er naturligvis ikke et forløb, vi er stolte af, og jeg beklager meget, hvis vi har givet kunderne det indtryk, at vores kylling levede op til disse krav. Det kylling vi sælger i IKEA Danmark i dag, lever op til den tyske QS kvalitetsstandard, men jeg er meget glad for, og stolt over, at vi nu får nogle programmer der forbedrer dyrevelfærden i IKEAs fødevarekæde, som er ambitiøse og vil være med til at hæve standarden i hele industrien,” siger IKEA Food manager i Danmark, Stuart Cowan.
Bæredygtig inden syv år
Kriterierne skal implementeres i Ikeas 49 markeder over to faser. De første kriterier skal implementeres i 2020, mens den fulde implementering af programmet forventes at være færdig i 2025.
Læs også: Fremtidens konkurrence i landbrug og fødevarer defineres nu
”Vi er allerede i dialog med forskellige relevante interessenter og leverandører om mulighederne på det danske marked, men det vil kræve forandringer i industrien og derfor vil den fulde implementering tage noget tid,” forklarer Stuart Cowan.
-JJK
Samfund

Due diligence-direktivet mangler nu kun et sæt forhandlinger
EU-parlamentets oplæg til direktivet er nu på plads, hvilket baner vejen for forhandlinger op til endelig vedtagelse.
Klima, miljø og energi

SAS sælger billetter til deres første elektriske flyvetur
Det danske flyselskab sælger snart billetter til deres første flyvning med elektrisk fly i 2028.
Supply chain

Kunstig intelligens sikrer tech-startup millioninvestering
En kunstig intelligens, der kan minimere ressourcespild ved at sortere og analysere affald, resulterer i en millioninvestering i virksomheden Aris Robotics.
Klima, miljø og energi

Aktører mangler rammer for investering i biodiversitet
15 erhvervsorganisationer efterspørger regler og definitioner for, hvordan man kan investere hensigtsmæssigt i projekter med fyldestgørende krav for biodiversitet.
Klima, miljø og energi

En halv milliard kroner til ny havnaturfond skal understøtte naturgenopretning på havet
Med en ny havnaturfond vil et bredt politisk flertal skabe viden om miljø og natureffekterne af udbygningen af vindenergi på havet og til naturgenopretning i havet. "Den nye havnaturfond er et vigtigt skridt i retning af at skabe en bedre balance i vores havmiljø,” mener miljøministeren.
Klima, miljø og energi

Rapport: Massiv eksport af brint kræver politiske handling nu
Grøn brint kan blive Danmarks næste vindeventyr – CIP Fondens nye rapport viser hvordan.