International ros til DTU's miljøingeniører

Udenlandske universiteter roser dansk uddannelse af miljøingeniører, der skal løse fremtidens udfordringer med klimasikring og bæredygtighed.

Miljøingeniørstuderende Henriette Binderup skriver speciale i samarbejde med virksomhederne LAGUR A/S og Cembrane A/S. Specialet handler om membranfiltrering og elektromagnetiske felters indflydelse på drikkevandskvalitet. Fotograf: Martin Rygaard.

01.04.2022

CSR.dk

En række internationale repræsentanter fra verdens førende universiteter inden for miljøteknologi har netop gennemført en vurdering af DTU’s miljøingeniøruddannelse. De betegner uddannelsen som ”unik”, ”måske den bedste i verden” og fremhæver den tætte forbindelse mellem universitets forskning og undervisningen.

”Hvis det havde været fodboldverdenen, ville det svare til at være på niveau med vinderne af Champions League. Det kan ikke blive større, og vi er glade for at få så fin en evaluering, både af hensyn til vores nuværende og kommende studerende,” siger lektor Martin Rygaard, der er kandidatstudieleder på DTU Miljø.

Maskinrummet for den grønne omstilling
Miljøingeniører bidrager til at løse nogle af de store udfordringer, som samfundet står overfor. Det handler om at sikre rent drikkevand, håndtere spildevand og forureninger, genanvende vores ressourcer og udarbejde løsninger til at imødegå følger af klimaændringer som oversvømmelser og tørke.

”Måske kan man se miljøingeniørernes arbejde som maskinrummet for den grønne omstilling. Miljøingeniører udvikler værktøjerne til at kunne forstå, om en løsning er bæredygtig. Det gør vi fx ved at gennemføre livscyklusanalyser, der tager højde for både ressourcetræk, energiforbrug, og genanvendelse efter endt brug. Skal vores påvirkning af miljøet forstås og forbedres, kræver det et sammenspil af discipliner som matematik, mikrobiologi, miljøkemi, hydrologi, med videre. Det er netop nogle af miljøingeniørens kompetencer”, siger Martin Rygaard.

Læs også: Nyt dansk samarbejde sikrer genanvendelse af toiletters plastikcisterner

Tæt samarbejde med virksomheder
De kvalifikationer er der stor interesse for blandt virksomheder, og DTU Miljø har et tæt samarbejde med en række af disse. F.eks. ved at studerende bidrager til at løse aktuelle opgaver og udfordringer.

”På den måde kan vi få et indtryk af de studerende og ser det bl.a. som en pipeline for rekrutteringen af kommende egnede kandidater. Men samarbejdet er også væsentligt, for at vi kan holde os skarpe på den nyeste faglige viden inden for vores arbejdsområde. Vi har brug for DTU’s ekspertise inden for eksempelvis drikkevand, klimatilpasning, spildevand, affaldshåndtering samt jord- og grundvandsforurening – og udvider gerne samarbejdet til at omfatte flere fagligheder, hvor vedvarende energi, biodiversitet, bæredygtighed og digitalisering er oplagte eksempler,” siger direktør Jens Brandt Bering, NIRAS, som er en af samarbejdspartnerne.

Andre virksomheder nyder godt af, at der på DTU er nogle kompetencer, de ikke har prioriteret at have ansat selv. Det kommer tydeligt til udtryk i forbindelse med nogen af de specialeprojekter, studerende gennemfører i samarbejde med virksomhederne.

For affaldsvirksomheden RGS Nordic er det et helt bevidst valg at arbejde sammen med DTU i forbindelse med den transformation, virksomheden i øjeblikket gennemgår i retning mod cirkulær økonomi.

”Samarbejdet med en studerende fra DTU Miljø har givet os viden om og særligt dokumentation for, hvordan byggematerialer fremover i større grad kan genanvendes til andet end blot være fyld under nye veje”, siger Søren Barsøe, der er QA engineer i RGS Nordic.

”I øjeblikket er hele byggeområdet reguleret på en måde, så det er vanskeligt at genanvende eksempelvis træ til andet end sekundære bygninger som f.eks. cykelskure. Med de tal, vi nu har fået fra den studerendes gennemførsel af en LCA, livscyklusanalyse, er det muligt at indgå en dialog med politikerne om, hvordan reglerne kan ændres for at øge den cirkulære økonomi inden for byggebranchen”, siger Søren Barsøe.

- EHS

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

11.03.2025CSR.dk

Eksplosion i greenwashingsager: Ventetiden stiger

11.02.2025Compass Group Danmark A/S

Sponseret

Mavens Hule 2025 søger fremtidens fødevareiværksættere

04.02.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Governance - nøglen til bæredygtig forretningsværdi.

17.01.2025Kinnarps A/S

Sponseret

Kinnarps testlaboratorie

14.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Compliance? Skab engagement med DMA.

07.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Rykker SMVbestyrelserne på ESG?

Sustainable Business Solutions bliver en del af Beierholm

16.12.2024Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

25.11.2024CSR.dk

Stærk compliance er grundlaget for at ”go beyond”

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Bæredygtighed og adfærdsdesign

Med kurset opnår du relevante analyseværktøjer og forbrugerindsigter til at arbejde med adfærdsdesign, hvor fokus er at flytte virksomhedens interessenter i en mere bæredygtig retning. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

23.04.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

UN Global Compact Network Denmark
Generalforsamling
Generalforsamling 2025

Det er os en stor fornøjelse at invitere alle repræsentanter fra vores medlemsvirksomheder og -organisationer til vores årlige generalforsamling. I år foregår generalforsamlingen online. Udover at få et overblik over vores aktiviteter, fremgang og økonomi, vil du også kunne deltage i det vigtige valg til bestyrelsen. I år er der seks bestyrelsesposter på valg.

Dato

23.04.2025

Tid

14:30

Sted

Online

DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

24.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Er din virksomhed underlagt Bekendtgørelse 761/2024? Vær sikker på, at du opfylder de nye krav

Den 1. juli 2024 udsendte Energistyrelsen Bekendtgørelse 761/2024 med opdaterede krav til obligatoriske energiledelsessystemer og energi- og klimasyn for visse virksomheder.

Dato

24.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

MäRK
Gå-hjem-møde
B Corps Evolution of Standards: Få et overblik over, hvad det betyder for dig

B Lab offentliggør i april sine nye, opdaterede standarder for, hvad virksomheder skal opfylde, hvis de vil være B Corp. Men hvad betyder det for dig og din virksomhed?

Dato

24.04.2025

Tid

14:00

Sted

Strandboulevarden 66, st, 2100 København Ø