Nyt dansk samarbejde sikrer genanvendelse af toiletters plastikcisterner
Forsøgsprojekt vil omdanne de kasserede cisterner til plastgranulat, som efterfølgende kan bruges i nye produkter.
Årligt udskiftes cirka 250.000 gulvstående toiletter i Danmark. Mange toiletcisterner rummer plast, og der er klimagevinster ved at genanvende dem i så høj grad som muligt frem for at plastaffaldet brændes af. Et nyt samarbejde mellem badeværelsesproducenten LAUFEN og Nordens største genanvendelsesvirksomhed Stena Recycling skal sikre øget genanvendelse af plastikcisternerne, der omdannes til plastgranulat, som siden kan anvendes i nye produkter. Det skriver Byggematerialer.dk
Ambitionen er at erfaringerne fra det danske initiativ baner vejen for udrulning på verdensplan.
Plastikcisternen kasseres ofte ved reparationer
Under porcelænskappen i de fleste nyere gulvstående toiletter finder man plastikcisterner. Det er her, skyllevandet i cisternen opbevares. Tidligere var der ingen indvendig plastikcisterne, og så var vandet i direkte kontakt med keramikken. Det gav ofte udfordringer med kondens. Nutidens udfordring er til gengæld, hvad man gør med plastikcisternerne, når toilettet skal repareres eller udskiftes.
Læs også: Nyt projekt vil gøre det muligt at genanvende præfabrikerede betonelementer
”Blandt andet det høje kalkindhold i dansk vand gør, at vvs’eren i dag for det meste vælger at skifte alt indmad, når et toilet er defekt – også for at spare tid og for at være sikker på, at problemet bliver løst. Så ryger plastikcisternen med ud. Det er naturligvis bedre, hvis man i stedet kan bruge den på en ny måde,” siger Anja Aabye, bæredygtighedsansvarlig i LAUFEN Nordic. Hun fik ideen til forsøgsprojektet, som hun nu håber at udrulle bredt i Danmark – og sidenhen globalt.
Et naturligt nnæste skridt
Ved at sikre at plasten kan genanvendes i nye produkter reduceres CO₂-udslippet. LAUFEN arbejder i forvejen blandt andet med kildesorterende toiletter og genanvendelse af urin til gødning. Derfor var der heller ikke langt fra tanke til handling.
”I LAUFEN har vi allerede fokus på genanvendelse af vand, varme og blandt andet gamle gipsforme i vores produktion. Derfor er det her et naturligt næste skridt,” mener Anja Aabye.
Cyklisk proces og socialøkonomisk perspektiv
- Som led i forsøgsprojektet har LAUFEN siden august 2021 opsat særlige butiksstandere – såkaldte dropbokse – på 10 udvalgte grossistlokationer, hvor håndværkere kan deponere gamle plastikcisterner, når de kommer ude fra kunderne.
- Fra grossisten køres cisternerne til et beskyttet værksted i Præstø, hvor de som led i et socialøkonomisk initiativ skilles ad. Tilsvarende kommer et beskyttet værksted vest for Storebælt til at stå for den del, der fortrinsvis indsamles i Jylland, så nærheden fremmes og transporten minimeres.
- Stena Recycling indsamler plastikcisternerne, kværner og omdanner dem til genanvendelige plastic pellets.
- Slutteligt ender plastpellets hos plastproducenterne, hvor den atter indgår i nye plastprodukter.
- MTN