Nyt dansk samarbejde sikrer genanvendelse af toiletters plastikcisterner

Forsøgsprojekt vil omdanne de kasserede cisterner til plastgranulat, som efterfølgende kan bruges i nye produkter.

Foto: Stena Recycling / LAUFEEN.

31.03.2022

CSR.dk

Årligt udskiftes cirka 250.000 gulvstående toiletter i Danmark. Mange toiletcisterner rummer plast, og der er klimagevinster ved at genanvende dem i så høj grad som muligt frem for at plastaffaldet brændes af. Et nyt samarbejde mellem badeværelsesproducenten LAUFEN og Nordens største genanvendelsesvirksomhed Stena Recycling skal sikre øget genanvendelse af plastikcisternerne, der omdannes til plastgranulat, som siden kan anvendes i nye produkter. Det skriver Byggematerialer.dk

Ambitionen er at erfaringerne fra det danske initiativ baner vejen for udrulning på verdensplan.

Plastikcisternen kasseres ofte ved reparationer
Under porcelænskappen i de fleste nyere gulvstående toiletter finder man plastikcisterner. Det er her, skyllevandet i cisternen opbevares. Tidligere var der ingen indvendig plastikcisterne, og så var vandet i direkte kontakt med keramikken. Det gav ofte udfordringer med kondens. Nutidens udfordring er til gengæld, hvad man gør med plastikcisternerne, når toilettet skal repareres eller udskiftes.

Læs også: Nyt projekt vil gøre det muligt at genanvende præfabrikerede betonelementer

”Blandt andet det høje kalkindhold i dansk vand gør, at vvs’eren i dag for det meste vælger at skifte alt indmad, når et toilet er defekt – også for at spare tid og for at være sikker på, at problemet bliver løst. Så ryger plastikcisternen med ud. Det er naturligvis bedre, hvis man i stedet kan bruge den på en ny måde,” siger Anja Aabye, bæredygtighedsansvarlig i LAUFEN Nordic. Hun fik ideen til forsøgsprojektet, som hun nu håber at udrulle bredt i Danmark – og sidenhen globalt.

Et naturligt nnæste skridt
Ved at sikre at plasten kan genanvendes i nye produkter reduceres CO₂-udslippet. LAUFEN arbejder i forvejen blandt andet med kildesorterende toiletter og genanvendelse af urin til gødning. Derfor var der heller ikke langt fra tanke til handling.

”I LAUFEN har vi allerede fokus på genanvendelse af vand, varme og blandt andet gamle gipsforme i vores produktion. Derfor er det her et naturligt næste skridt,” mener Anja Aabye.

Cyklisk proces og socialøkonomisk perspektiv

  • Som led i forsøgsprojektet har LAUFEN siden august 2021 opsat særlige butiksstandere – såkaldte dropbokse – på 10 udvalgte grossistlokationer, hvor håndværkere kan deponere gamle plastikcisterner, når de kommer ude fra kunderne.
  • Fra grossisten køres cisternerne til et beskyttet værksted i Præstø, hvor de som led i et socialøkonomisk initiativ skilles ad. Tilsvarende kommer et beskyttet værksted vest for Storebælt til at stå for den del, der fortrinsvis indsamles i Jylland, så nærheden fremmes og transporten minimeres.
  • Stena Recycling indsamler plastikcisternerne, kværner og omdanner dem til genanvendelige plastic pellets.
  • Slutteligt ender plastpellets hos plastproducenterne, hvor den atter indgår i nye plastprodukter.

- MTN

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

22.11.2024CSR.dk

Opgøret med biomassen

22.11.2024CSR.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

21.11.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Data hjælper Smukfest til en bedre og grønnere fest i Bøgeskoven

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

20.11.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

20.11.2024CSR.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024CSR.dk

Politisk tøven koster virksomheder og Europa dyrt

19.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis’ 2025-mål for genanvendelse er allerede opnået

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V