Nyt projekt vil gøre det muligt at genanvende præfabrikerede betonelementer

Nedrivning af betonbygninger foretages typisk af kulturelle behov, og på nedrivningstidspunktet har betonelementerne ofte stadig en lang restlevetid. Nu undersøger projektet (P)RECAST, hvordan elementerne kan genbruges i stedet for at blive kasseret.

25.03.2022

CSR.dk

Et nyt projekt kaldet (P)RECAST, skal udvikle det teknologiske og dokumentationsmæssige grundlag for at præfabrikerede betonelementer kan genbruges som bærende konstruktioner i nyt byggeri.

Det skriver Building Supply.

I projektet medvirker Teknologisk Institut (Projektleder), Aarhus Universitet, GXN Innovation / 3XN, Per Aarsleff, Søndergaard, G. Tscherning, Cowi, Peikko Danmark, Hi-Con, AP Ejendomme, Brabrand Boligforening, Fonden Dansk Standard og Branchefællesskabet Dansk Beton.

Danmark har en stærk tradition for at anvende betonelementer i byggeriet og derfor udgør præfabrikerede betonelementer også et stort volumen i den danske bygningsmasse. Den nuværende praksis for håndtering af betonelementer, når bygninger skal nedrives, er typisk nedknusning og efterfølgende erstatning af jomfrueligt sand og sten i vejopbygninger eller som genanvendt tilslag i ny beton.

Læs også: Undersøgelse: Private ønsker mere bæredygtigt byggeri

Nedrivning af betonbygninger foretages typisk af kulturelle behov, og på nedrivningstidspunktet har betonelementerne ofte en lang restlevetid. Derfor kan betonelementer med fordel adskilles, nedtages og genbruges direkte i nye byggerier i stedet for nedknusning. Dermed bevares værdien samtidig med, at både ressourceforbruget og CO2-udledningen reduceres markant.

Direkte genbrug af gamle betonelementer til bærende konstruktioner i nyt byggeri kræver ny viden og nye måder at arbejde på. Projektet vil muliggøre direkte genbrug af betonelementer, ved at løse udfordringerne gennem hele værdikæden, fra nedrivning til indbygning i nyt byggeri.

I projektet er opstillet en række delmål, der skal lede til det endelige mål:

  • Udvikling af paradigmer, der sikrer at genbrugte betonelementer kan leveres i den krævede kvalitet via a) nye metoder til omhyggelig nedtagning og b) metoder til dokumentation af de nødvendige egenskaber, herunder bæreevne og teknisk kvalitet.
  • Udvikle metoder, der muliggør genbrug af betonelementer som bærende konstruktioner gennem a) udvikling og dokumentation af nye samlingstyper og b) nye måder at inkorporere genbrugte betonelementer i det statiske system.
  • Udvikle nye metoder til indbygning af genbrugte betonelementer i nybyggeri bl.a. igennem en række cases.
  • Sikre implementering af genbrugte betonelementer gennem a) beregning af pålidelige miljødata, b) forretningsudvikling hos alle industrielle partnere og c) gennemførelse af demonstrationsprojekter.

Projektet er støttet af MUDP under Miljøministeriet.

- MTN

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

20.11.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

20.11.2024CSR.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024CSR.dk

Politisk tøven koster virksomheder og Europa dyrt

19.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis’ 2025-mål for genanvendelse er allerede opnået

18.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Nye analyseresultater viser hvorfor det er vigtigt at vaske måtter

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V