07.06.2021  |  Klima, miljø og energi

Internationalt anerkendt markforsøg fejrer 20-års jubilæum

Indhold fra partner Hvad er dette?

Danmark er et foregangsland på miljømæssig forsvarlig recirkulering af samfundets organiske ressourcer

– få syn for sagen og se effekterne af recirkuleringen af både biogødning (kommunalt spildevandsslam af god kvalitet) og andre biomasser holdt op mod en række andre gødningsprodukter, når CRUCIAL forsøget på Københavns Universitet fejrer 20-års jubilæum.

Københavns Universitet har i 20 år gødet, dyrket og analyseret på CRUCIAL forsøget ved Taastrup. De forskellige markparceller er både gødet med hhv. almindelige doser gødning og med accelerere behandlinger svarende til over 200 års doser. Forsøget er enestående på verdensplan.

Den oprindelige motivation for at igangsætte forsøgene var, at recirkulering var rigtigt og vigtigt og skal gøres på en måde, hvor det ikke skader. Som samfund vil vi aldrig kunne vide, hvad morgendagens problemstoffer er, men CRUCIAL forsøget kan give os et billede af scenarierne, som vi ser ind i. Forsøgsmarken er gødet meget ekstremt og med mange forskellige produkter. Resultaterne er entydige:

”Vi er blevet overraskede over, hvor robust jordsystemet er overfor de uønskede elementer, der følger med, selv ved langt højere dosering end det der er lovligt. Det vi ser er, at jorden hjælper os med at uskadeliggøre tungmetaller og multiresistente bakterier samt at jordens frugtbarhed er øget gennem recirkulering. Bl.a sker der en øgning af kulstof og jordliv, og god effekt på plantevækst”, forklarer lektor Jakob Magid.

”Prøver indsamlet gennem tiden på CRUCIAL marken, giver en unik mulig for at finde valide svar på de spørgsmål, vi har i morgen vedr. potentiale risici. Og dermed evt. at justere måden hvorledes de enkelte reststrømme recirkuleres. For både offentlige forsyningsselskaber og private recirkuleringsvirksomheder, har det været og er det fortsat meget nyttigt at kunne afprøve mange forskellige hypoteser via et kig i CRUCIAL-banken” udtaler Bjarne F. Larsen, der er formand for Brancheforeningen Genanvend Biomasse.

Besøg CRUCIAL-forsøgsmark den 10. juni 2021 til jubilæet og vær med til at fejre de gode forskningsresultater og de mange positive perspektiver recirkuleringen af organiske restprodukter har for klimaet, miljøet og bæredygtigheden.

Mere fra Daka Denmark A/S

Daka Denmark A/S

www.daka.dk

Vi giver naturens ressourcer tilbageVi arbejder hver dag på at skabe et grønnere Danmark, præget af mere genanvendelse, mere vedvarende energi og mindre spild af ressourcer.   Genanvendelse er vores eksistensgrundlagI Daka Denmark ser vi det som vores opgave at udbrede viden om genanvendelse af organisk affald og påvirke danskernes rutiner omkring genanvendelse af affald:Vi vil være en v…

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere