INTERVIEW: VINDEREN AF FSC DESIGNREJSE 2017 ER TILBAGE I DANMARK

Vinderen af FSC Design Award 2017, Rikke Palmerston, er netop vendt hjem fra sin designrejse til Honduras. En rejse, hvor Rikke har eksperimenteret med udformningen af sit vinderdesign i en honduransk version og er kommet helt tæt på arbejdet med FSC og bæredygtig skovdrift i Honduras.

Rikke Palmerston fra Arkitektskolen Aarhus vandt forårets FSC Design Award 2017 med ”Knægt” - et garderobemøbel, hvor ophæng og opbevaring er tænkt ind i en kontinuerlig form. En elegant gentagelse af rundstokke giver et let gennemskueligt design, og som et twist er ”Knægt” hængt op med lædersnøre, der gør den dynamisk og levende. Efter en inspirerende og oplevelsesrig designrejse i Honduras er Rikke nu tilbage i Danmark. Vi har interviewet hende om arbejdet på det lokale FSC-certificerede værksted og mødet med de lokale, som arbejder for at sikre en bæredygtig skovdrift i Honduras.

Den honduranske version af ”Knægt” åbnede op for alternative og eksperimenterende løsninger
Honduras’ regnskov har et væld af forskellige træarter – og det FSC-certificerede værksted i La Ceiba bugner af de mindre kendte arter. Ifølge Rikke var det svært at vælge mellem de mange og anderledes muligheder:

”Mange havde markante mønstre, teksturer og vilde detaljer, som man kan lave nogle vildt fede ting med, men det kræver lidt større overflader end ”Knægt” har.”

I samarbejde med det lokale team nåede Rikke at lave to versioner af sit design – én i træarten rosita og én i jagua.

"Da jeg designede ”Knægt” havde jeg allerede en idé om, at det ville være pænt i mange forskellige træarter og farver, da udtrykket i designet er meget let. Jeg er helt klart blevet bekræftet i det og særligt den lyse træart jagua fascinerer mig meget, da den er så lys, let og skandinavisk i udtrykket - og ikke er, hvad jeg umiddelbart forbinder med tropiske hårde træsorter. Den minder lidt om drivtømmer og uden gulligt skær, som nogle af de nordiske træarter godt kan have.”

Arbejdet på værkstedet gav også Rikke mulighed for at eksperimentere med det originale design, hvor de lokale håndværkere blandt andet hjalp til med alternative samlingsmetoder.

”Jeg har lært rigtig meget om mit eget design, da vi prøvede at lave det på andre måder end jeg selv har gjort – vi eksperimenterede med en version kun i træ, hvor den oprindelig metalstang, som holder rundstokkene sammen, blev erstattet med en træpind, og skruerne bagpå blev udskiftet med træsamlinger. Super fedt at lære nye metoder, der umiddelbart virker lige så godt. Ved dog endnu ikke, om træpinden vil udvide sig og påvirke fleksibiliteten - i så fald vil man i fremtiden kunne lave en kombi af det oprindelige og det nye design.”

Det var nogle varme og lange dage på værkstedet, men humøret og samarbejdet var i top.

”Det hele gik meget nemmere, end jeg lige havde regnet med. Jeg var forberedt på, at kommunikationen kunne være svær, da de ikke kan engelsk, så jeg havde taget noget tegningsmateriale og nogle designprøver med, som vi kunne tale ud fra. Jeg arbejdede primært sammen med den værkstedsansvarlige Javier og blev virkelig overrasket over, hvor simpelt det hele kunne gøres. Jeg havde forestillet mig, at rundstokkene skulle på drejebænken, men i stedet satte Javier sandpapir på den ene side af rundsaven og drejede træet op af denne. Jeg er stadig imponeret over, hvor præcist han kunne gøre det – rundstokkene blev mere præcise end dem, vi kan få herhjemme. Generelt fik de det hele til at virke så logisk og nemt at gå til. De var alle dygtige og virkelig engagerede i projektet – man var ikke i tvivl om, at de ville det. Det var fedt at mærke.”

Og begejstringen var gensidig fra Javier:

”Det har været rigtig spændende at få besøg af Rikke og arbejde med hendes design. Jeg synes, hendes ide er rigtig flot, og jeg er meget imponeret af hendes ide.”

Ida Rehnström, kommunikationsansvarlig ved FSC Danmark, var med på rejsen og er ikke i tvivl om besøgets betydning for både Rikke og for de lokale i Honduras.

”Det er vigtigt at sætte fokus på de gode historier fra regnskovene. Alt det spændende træ og de fede muligheder, der er for at støtte de bæredygtige projekter herude. Det er Rikke med til, når hun tager sit design og sin ide med til Honduras. Samtidig er vores besøg også motiverende for folk, der arbejder herude - det mærker vi både i skovene og på værkstederne. Ligesom det er sjovt for os at opleve de lokale træarter og FSC-projekter, er det spændende for folk herude at se dansk design og høre om vores syn på skov og bæredygtighed.”

Turen har fået betydning for fremtidige projekter
Oplevelserne med de lokale, der arbejder i, omkring og for skoven, har specielt overrasket Rikke

”Turen i regnskoven gav mig for alvor et indblik i, hvorfor bæredygtig skovdrift er vigtig. Pludselig stod vi i et stort åbent område, hvor regnskoven var ryddet for at give plads til kvægmarker i stedet. Forstår godt, at lokalbefolkningen også har brug for områder til at have kvæg på, men synes det er så vigtigt at Verdens Skove hjælper og lærer dem, hvordan skovområderne kan bruges alternativt, så skoven ikke ødelægges – f.eks. ved at dyrke kakao sammen med træer og andre afgrøder, og på den måde få en alternativ indtjening. Det virker virkelig som om, at bæredygtig skovdrift gør en forskel, og det er fedt at se, at de har fået et system op at køre, hvor de lokale er rigtig seriøse omkring deres arbejde og har styr på, hvad de laver.”

Og besøget i den FSC-certificerede skov har sat tanker i gang om fremtidens projekter:

”Det, jeg tager med hjem fra rejsen, er helt sikkert en større bevidsthed om, at de valg, jeg kommer til at tage som designer, rent faktisk kan gøre en forskel - både for verdens helbred, men også for en masse mennesker, der arbejder bæredygtigt i og omkring skovene. Jeg er ikke min tvivl om, at det vil komme til at betyde meget mere i mine fremtidige projekter.”

Besøg rejsebloggen og se Rikkes mange oplevelser i Honduras.

Om FSC Design Award
FSC Design Award er en af Danmarks største og ældste konkurrencer med fokus på bæredygtighed og design. Konkurrencen udfordrer danske design- og arkitektstuderende til at tænke i nye baner og forene bæredygtighed med godt design i træ. Det overordnede mål med FSC Design Award er at inspirere fremtidens designere til at se mulighederne i træ som et naturligt element i bæredygtigt design. 

Det er 11. år i træk, at FSC Danmark har sendt vinderen på en designrejse, hvor vinderen, sammen med FSC Danmark, skal opleve FSC-certificeret skov, møde lokalbefolkningen og i samarbejde med lokale håndværkere udarbejde en lokal version af vinderdesignet. Formålet er at vise, hvordan FSC gør en forskel for skov, dyr og mennesker, samt hvordan valget af bæredygtigt træ har stor indflydelse på skoven og dens indbyggere.

FSC Design Award arrangeres af FSC Danmark, som er organisationen bag miljømærket FSC. 
FSC Design Award blev i år afviklet med bidrag fra og i samarbejde med miljøorganisation Verdens Skove, livsstilsmagasinet Mad & Bolig samt en række af FSC Danmarks strategiske samarbejdspartnere, herunder virksomheder inden for detailhandlen, samt design- og møbelindustrien.

02.03.2023FSC Danmark

Sponseret

FSC Danmarks årsdag og generalforsamling 2023

28.11.2022FSC Danmark

Sponseret

Åben høring om FSC’s standard for controlled wood-certificering og den tilhørende nationale risikovurdering

10.06.2022FSC Danmark

Sponseret

FSC giver 10 anbefalinger til at forbedre EU-initiativ for skovrydningsfrie produkter

08.06.2022FSC Danmark

Sponseret

Danmarks første FSC-certificerede offentlige byggeprojekt er nu indviet

22.03.2022FSC Danmark

Sponseret

Jysk kommune bliver den første af sin slags med FSC®-certifikat

07.12.2021FSC Danmark

Sponseret

Vi skal stille flere krav til vores forbrug. Men vi har brug for hjælp!