22.08.2022 | Klima, miljø og energi
IT-studerende gør op med engangsbrug
Indhold fra partner Hvad er dette?
I dag indviede Overborgmester Sophie Hæstorp Andersen den første returautomat til vaskbare to-go kaffekopper på Københavns IT-Universitet. En begivenhed, som ligger fint i tråd med Overborgmesterens nylige udmelding om pant på take-away i København.
Det er virksomheden Kleen Hub, der står bag returautomaten, som er bygget til at modtage Kleen Hubs vaskbare to-go kaffekopper. Returautomaten skal gøre det enkelt og let at returnere to-go-kopperne, og på den måde få endnu flere studerende til at vælge den vaskbare løsning frem for engangskoppen. Systemet fungerer sådan, at kunderne køber kaffen og samtidig låner koppen fra Kleen Hub via en app. Det er gratis at låne koppen, men det koster 100 kr., hvis den ikke returneres inden for 10 dage. Når koppen returneres i returmaskinen bliver koppen registreret så den studerende ikke bliver opkrævet betaling for koppen.
Det er den studenterdrevne Cafe Analog, som har indvilget i at teste den nye automat, som potentielt kan være med til at sparre mellem 500-800 engangskopper dagligt, hvis alle studerende på IT Universitet dropper engangskoppen. Ifølge cafeens frivillige er det formentlig vanskeligt at ændre vanerne for de ”ældre” studerende. Derfor vil det fra næste uge fortsat være muligt at vælge engangskoppen. I denne uge, hvor ca. 360 studerende begynder deres nye studieliv, vil det dog kun være muligt at vælge den vaskbare løsning eller medbringe sin egen kaffekop. Forperson for studenterforeningen bag Cafe Analog Laura Augustinus, udtaler i dagens anledning ”Vi håber, at vi kan skabe grobund for en ny kaffekultur uden engangsbrug, hvis vi vænner de studerende til at bruge vaskbare kopper helt fra studiestart”.
I Plastic Change følger vi med fra sidelinjen og håber, at vi kan blive klogere på, hvordan returmaskiner, som vi ellers kun kender fra pantsystemet og Tivolikoppen o. lign. vil fungere for de studerende. Erfaringerne vil utvivlsomt være et godt input til de løsninger som flere kommuner, heriblandt Københavns kommune kommer til at teste i de kommende år.
Klima, miljø og energi
Tusindvis fjernede affald fra den danske natur på World Cleanup Day
Alle dele af Danmark var repræsenteret til World Cleanup Day den 16. september.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Borgere og overborgmesteren rydder op i København under global aktion
Der er musik, underholdning og velkomst ved overborgmesteren til det store World Cleanup Day-event på Amager Strand 16. september.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi
Ny nordisk rapport undervurderer plastikforurening, mener Plastic Change
Den nye rapport understreger, at kun en ambitiøs plastiktraktat vil komme plastikforurening til livs, men rapporten mangler de nødvendige løsninger, mener Plastic Change.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

FN klar med første udkast til traktat mod plastikforurening
Udkastet giver håb for at sætte en stopper for plastikforurening, men indeholder også flere problematiske elementer, der skal diskuteres ved næste møde, mener Plastic Change.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Mille Gori deltager i World Cleanup Day - det hele startede med en pose i Kenya
Den kendte danser og tv-personlighed har planlagt sin egen oprydning i naturen for at være med i den verdensomspændende begivenhed. Plastic Change håber, at andre vil lade sig inspirere.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Vær med til verdens største oprydning i naturen
Den 16. september 2023 inviterer Plastic Change til World Cleanup Day, hvor mennesker i hele verden rydder op i naturen og bekæmper plastikforurening sammen.
Indhold fra partner