18.02.2020  |  Klima, miljø og energi

Jeff Bezos dedikerer 70 milliarder til klimakampen

Amazons stifter og topchef, Jeff Bezos, har søsat sin egen klimafond, Bezos Earth Fund, der med 10 mia. dollars i ryggen skal ”finansiere videnskabsfolk, aktivister og NGO’er” i arbejdet mod klimaforandringerne. Kritikere er dog ikke imponerede.

”Klimaforandringerne er den største trussel mod vores planet. Jeg vil arbejde sammen med andre, både for at styrke kendte metoder og udforske nye måder til at kæmpe mod de ødelæggende effekter klimaforandringerne har på denne planet, som vi alle sammen deler.”

Læs også: 100.000 elkøretøjer og nul CO2 i 2040: Amazon skruer op for klimaindsatsen

Sådan indleder Amazons stifter og topchef, Jeff Bezos, lanceringen af sin nye klimafond, Bezos Earth Fund, der skal ”finansiere videnskabsfolk, aktivister og NGO’er – et hvert tiltag, der rummer reelle muligheder for at hjælpe med at bevare og beskytte naturen”, som han skriver videre.

”Vi kan redde Jorden. Det vil kræve en fælles indsats fra store virksomheder, små virksomheder, nationalstater, globale organisationer og individer”, påpeger Bezos.

”Til at starte med” smider Bezos 10 mia. dollars (godt 70 mia. kr.) i initiativet, som han vil begynde at dele ud af til sommer. Beløbet udgør omkring otte procent af Bezos’ aktuelle formue på $130 mia., som gør ham til verdens rigeste mand.

Amazon og Bezos er gennem længere tid blevet opfordret til at tage hånd om selskabets klimapåvirkning, ikke mindst af medarbejdergruppen Amazon Employees for Climate Justice, der tidligere har fået afvist klimakrav af Amazon.

Kritikere efterlyser ægte lederskab
Amazon Employees for Climate Justice er da heller ikke specielt imponerede af det nye udspil fra deres arbejdsgiver. Selvom de ”applauderer Jeff Bezos’ filantropi”, så påpeger de også, at ”den ene hånd kan ikke give det, som den anden tager”, som det lyder i en udtalelse fra gruppen.

”Jordens befolkning har brug for at vide: Hvornår vil Amazon stoppe med at hjælpe olie- og gasvirksomheder rasere Jorden med flere olie- og gasboringer? Hvornår vil Amazon stoppe med at finansiere klimafornægtende tænketanke (…) og klimaforsinkende politik? Hvornår vil Amazon tage ansvar for lungerne hos børn i nærheden af deres lagre ved at omstille fra diesel til elektrisk kørsel?”, spørger gruppen retorisk.

I stedet efterlyser gruppen flere ansatte, der taler højt om Amazons rolle i klimakrisen, hvilket Amazon ellers har reageret på med trusler om fyringer. Men det viser ifølge gruppen at det virker, og at det derfor er noget, der er ”brug for mere af lige nu”.

Læs også: Amazon anlægger solcelletag i Storbritannien

”Vil Jeff Bezos udvise ægte lederskab eller vil han fortsætte med at være medskyldig i at accelerere klimakrisen, samtidig med at han tilsyneladende prøver at hjælpe?”, spørger Amazon Employees for Climate Justice afslutningsvis.

DR har spurgt tre klimaforskere, hvordan de ville bruge pengene, og her er både teknologi og udviklingslande i spil.

-AK

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere