18.12.2017 | Samfund
Københavns Kommune fejer grønt
Indhold fra partner Hvad er dette?
Et nyt værktøj udviklet i Københavns Kommune gør det nemmere for kommuner og andre organisationer at vælge de mest miljøvenlige fejemaskiner – til gavn og glæde for både borgere og medarbejdere.
Tonsvis af skadelige partikler bliver hver dag udledt fra fejemaskiner rundt om i landet – til skade for både miljøet, borgerne og førerne af maskinerne. Det vil Københavns Kommune nu gøre noget ved.
Kommunens Teknik & Miljøforvaltning har derfor fået hjælp af Miljøstyrelsens Rejsehold for grønne indkøb til at stille skrappere miljøkrav til ikke-vejgående køretøjer, som udgør en væsentlig årsag til luftforurening i byen. Fx bruger en mindre standard fejemaskine 5-6 liter diesel i timen og 200 liter drikkevand pr. dag.
Rejsehold for grønne indkøb, der hjælper kommuner, regioner og andre offentlige institutioner med at blive bedre til at købe grønt ind, har derfor hjulpet kommunen med at udvikle et værktøj, der stiller skrappe miljøkrav til bl.a. fejemaskiner. Samtidigt skal det sikre den bedste pris i forhold til totalomkostningerne. Forventningen er, at kommunen dermed kan spare både penge, vand og udledning af partikler.
-Vi satte os ned med rejseholdet og undersøgte, hvordan vi skulle gribe opgaven an. Det resulterede i, at vi fik lavet en totalomkostningsberegning (TCO), som, vi synes, er endt med at blive en ret god model. Den vil komme med i det kommende udbud, så vi prøver på at sætte andre ting i spil, i stedet for kun at kigge på anskaffelsespris, fortæller Morten Ildved, der er materiel konsulent i Københavns Kommune.
Stort potentiale i miljørigtige indkøb
Københavns Kommune ser også på, hvordan metoden kan bredes fra fejemaskiner til flere udbud.
- Vi håber, at vi kan bruge vores model på andre maskiner, og vi forventer at kunne bruge den som en rød tråd igennem vores udbud og skabe gennemsigtighed på den samlede totalomkostning pr. maskine, fortæller Morten Ildved, der er meget begejstret for rejseholdets indsats:
- Vi er fagspecialister i forvaltningen og derfor er vi meget optagede af at komme i dybden, men indimellem glemmer vi helikopter-perspektivet. Rejseholdet kiggede meget mere oppefra, og jeg synes, at vi fik sat det sammen til et meget fornuftigt resultat, siger Morten Ildved.
Københavns kommune har endnu ikke brugt totalomkostningsberegneren i et udbud, men forventer at være klar til det i foråret 2018.
Og det vækker glæde hos Rikke Dreyer fra Dansk Standard, der leder rejseholdet i tæt samarbejde med ForceTechnology og advokatkontoret Bird & Bird.
- Der er et stort potentiale på dette område og mulighed for at flytte mange penge fra konventionelle til mere miljørigtige indkøb – ikke blot i Københavns Kommune, men i hele landet. Vi har udviklet et let anvendeligt værktøj, der med fordel kan inspirere eller bruges af andre kommuner og offentlige institutioner, der indkøber fejemaskiner, siger Rikke Dreyer.
Ifølge Rejseholdet for grønne indkøb er der meget at hente ved at fokusere på grønne indkøb – både i forhold til økonomi og miljø. I alt køber det offentlige Danmark årligt ind for 310 mia. kr.
Se værktøjet og læs mere om rejseholdet her: www.rejseholdforgrønneindkøb.dk
Strategi & ledelse

Styrk dine kompetencer som leder af det interne auditteam
Hvordan får man succes med at lede det interne auditteam? Hvilke udfordringer er der, når man som uformel leder skal lede et tværgående team, og hvordan skaber man de bedste rammer for den auditansvarlige?
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Standarder kan være med til at styrke cirkulær plast-økonomi
Standarder er en forudsætning for effektive og skalerbare løsninger indenfor den cirkulære plast-økonomi. Derfor opfordres industriens eksperter til at være med til at sætte fremtidens standarder på området.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Standarder skal sikre, at vi kan genbruge mere
På årets Folkemøde inviterer Dansk Standard til fire debatter, hvor vi stiller skarpt på, hvad vi bør ændre for at kunne indfri Danmarks ambitiøse klimamål om at reducere CO2-belastningen med 70 procent i 2030.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Sådan bliver Danmark førende på P-t-X
Power-to-X kan realisere ambitionen om et emissionsfrit samfund nationalt og globalt. Fundamentet for at sætte turbo på produktion og eksport er internationale standarder, og det kræver national, politisk prioritering.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Nu er der hjælp at hente for byggeriets aktører til EU’s nye taksonomi om miljømæssig bæredygtighed
EU’s nye taksonomi stiller krav om dokumentation af miljømæssigt bæredygtige økonomiske aktiviteter, hvilket vil få betydning for den danske byggesektor. Derfor har Dansk Standard i samarbejde med en række brancheorganisationer udarbejdet en introduktion.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Nye krav til ladestandere skal fremme funktionaliteten
Teknologien til el-biler og andre elektriske transportmidler udvikler sig hurtigt. Det stiller også nye krav til el-transportmidlernes infrastruktur. Derfor skal den mest anvendte standard til opladningssystemer, DS/EN 61851-1, nu revideres.
Indhold fra partner