01.10.2020 | Klima, miljø og energi
Københavns Kommune på vej mod den første emissionsfri byggeplads
København er en stor bygherre og kan derfor gøre en kæmpe forskel for at nedbringe CO2 og skabe renere luft.
For bare et år siden var København vært for det internationale C40-klimatopmøde. Her lancerede overborgmester Frank Jensen (S) et udspil om at gøre kommunens byggerier mere klimavenlige som et led i målet om i 2025 at blive den første CO2-neutrale hovedstad.
København bygger for ca. tre mia. kr. hvert år, og omlægning til mere bæredygtigt byggeri har derfor et kæmpe klimapotentiale. Den primære reduktion skal komme fra nye maskiner, der ikke udleder CO2.
Kommunen vil samtidig stille krav til sine entreprenører om at gøre det samme og på den måde skubbe hele byggesektoren i en grønnere retning.
I Vanløse, hvor en ny daginstitution skal opføres, har entreprenøren Enemærke & Petersen i TRUST-partnerskabet, taget en række initiativer til at gøre byggepladsen mere bæredygtig. Arbejdsmaskinerne på byggepladsen er fossil- eller emissionsfrie, så de ikke udleder partikler, der skader miljøet. Der affaldssorteres med fokus på at genanvende emballage og reducere spild. Og endelig skal selve fragten af en række materialer til byggepladsen ske med lastbiler, der kører på biodiesel.
”Det er fantastisk, at vi er på vej mod kommunens første emissionsfri byggeplads. Det er et vigtigt skridt mod flere bæredygtige løsninger i byggeriet”, udtaler Frank Jensen.
Fakta om byggeriet:
• Byggeprojektet er en nybygget daginstitution med 136 daginstitutionspladser fordelt på 48 vuggestuepladser og 88 børnehavepladser.
• Nybygningen er på 1563 m2 og etableres på Klitmøllervej 20 på et areal ved Vanløse Idrætspark, som ikke tidligere har været anvendt.
• Daginstitutionen forventes at stå klar til indflytning i december 2021.
• Københavns Kommune har afsat 200.000 kr. til at prioritere de nye, CO2-besparende tiltag på byggepladsen.
Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.
Deltag i debatten
Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.
Klima, miljø og energi

Bæredygtighed i byggeriet uden ekstra kompleksitet
Et færdigt byggeri står langt fra altid mål med visionen fra begyndelsen af projektet. Heller ikke når det kommer til bæredygtighed. Et dansk-udviklet digitalt værktøj holder snor i projektet, reducerer omkostningerne og har lige fået et kapitalindskud, der skal sikre større udbredelse.
Samfund

Flere danskere handler brugt for at bekæmpe overforbrug
43 procent af danskerne handler brugt for at mindske overforbrug. For bare fem år siden var det tal blot 18 procent. Det meddeler Danmarks største markedsplads, DBA i det årlige genbrugsindeks, der afdækker den danske genbrugsøkonomi, vaner og tendenser.
Klima, miljø og energi

Nyt projekt skal hjælpe SMV’er med at blive klimaklar
Særligt for SMV'erne kan det være en udfordring at skabe sig et overblik over virksomhedens samlede klimapåvirkning. Det får 50 virksomheder nu eksperthjælp til at lægge en plan for.
Klima, miljø og energi

Frankrig vil forbyde indenrigs flyruter for at reducere CO2
Nedlægning af flyruter til fordel for tog vil medføre anseelige CO2-reduktioner. Men det vil også få menneskelige omkostninger i form af jobtab, mener Frankrigs socialistiske parti, PS.
Klima, miljø og energi

Nyt partnerskab vil bidrage med flere grønne gigawatts
Solcelle- og vindmølleparker skal have jord at stå på. Den vil et nyt partnerskab købe af landmænd og leje til energiproducenter. Og måske samtidig finde noget nyt at bruge de meget omtalte lavbundsjorde til.
Klima, miljø og energi

To projekter skal accelerere cirkulært byggeri
Det skal være nemt og sikkert for byggebranchen at vælge genbrugsmaterialer. Kvaliteten af de genbrugte materialer skal være dokumenteret. Og så skal de være langt mere tilgængelige. Nu går universiteter og byggebranche sammen i to store konsortier - udvalgt af Realdania og Innovationsfonden - for at accelerere den grønne omstilling af byggebranchen.