Kan man få flere klimaløsninger gennem sine rejser?

I en rejsebranche, der var helt nede og ligge under corona, skiller virksomheden Goodwings sig ud med sin insisteren på at gøre en positiv forskel i verden. Nøglen til en sund udvikling har vist sig at ligge i klimadata – og løsninger.

Grafik: Goodwings.

11.08.2023

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Goodwings, Goodwings, Goodwings – hvem er det nu de er? Kort fortalt er de en rejsebooking-platform, men med den store forskel fra f.eks. Expedia, at deres forretningsmodel er bygget op om impact. Mest muligt positiv af slagsen.

Siden 2018 har virksomheder været målgruppen, efter man de første par år efter Goodwings start i 2016 fokuserede på privatkunder, NGO-samarbejde og donationer til at fremme Verdensmål. I løbet af de næste år byggede Goodwings en pæn forretning op med salg af overnatninger for omkring 30 millioner i 2019 og tocifrede væksttal måned for måned samme år.

Men så blev det 2020. Og så stoppede alt. Op mod 98 procent af omsætningen forsvandt. På grund af corona.

Læs også: Klar til start: Nu kommer der ikke flere ændringer til EU's rapporteringsstandarder

Goodwings var nødt til at afskedige to tredjedele af sine medarbejdere i 2020. Og der var brug for at tænke alvorligt over fremtidens forretningsmodel.

”Nogle kunder var allerede begyndt at efterspørge data på CO2. Men i foråret 2020 ringede jeg til omkring 50 af vores bedste kunder og spurgte dem, hvad der var vigtigst for dem. Efter at have talt med dem, stod det klart, at mens de satte pris på at deres rejseaktivitet kunne bidrage til at forskellige NGO’er fik flere midler, så var det at rejse på en mere bæredygtig måde ved at blive strategisk vigtigt,” fortæller Christian Møller-Holst, som er direktør for Goodwings.

Med den idé lykkedes det Goodwings midt i det første corona-år at rejse ny kapital, som man efter aftale med investorer og bestyrelsen skulle bruge på at udvikle et Net Zero Travel-koncept, som kunne tilbyde kunderne.

Data og investeringer, der neutraliserer
Fra marts 2022 har markedstilbuddet og forretningsmodellen ligget fast. Virksomheder betaler for et abonnement og forpligter sig til at foretage sine bookinger fra fly, hotel, tog og bil på goodwings.com. Til gengæld får de tredjeparts-kontrollerede klimadata for alle virksomhedens rejser.

Derudover er Goodwings løfte til kunderne, at hvis de bruger den udledningsberegner, som Goodwings stiller til rådighed, hvori alle CO2-udledende aktiviteter på en rejse indgår, så sørger Goodwings for at investere i biofuel og skovprojekter, i et omfang så udledningerne hhv. reduceres og neutraliseres.

”Vi beregner, gemmer data til kunden, håndterer CO2 reduktion og neutralisering og afleverer en rapport med al information, som kan indgå direkte i kundens dekarboniserings-arbejde og rapportering. Og alt hvad vi køber, sker i kundens navn for at skabe mest mulig transparens,” fortæller Christian Møller-Holst.

Pengene til investeringerne kommer fra den kommission, Goodwings modtager fra bookingerne. Der er tale om ca. fem procent af virksomhedens samlede forbrug af rejser. Goodwings tjener således ikke penge på at sælge rejser, men på abonnementsprisen.

Stifter af og direktør for Goodwings, Christian Møller-Holst, er den centrale figur i Goodwings udviklingshistorie fra privatkunder, NGO'er og verdensmål ved begyndelsen i 2016 til det nuværende fokus på klimaløsninger og virksomhedskunder. Foto: Goodwings.

”Kommissionen bliver sat ind på en klimakonto, som hver kunde har. Dem bruger vi så på at købe biofuels eller plante skov – og vel og mærke altid i kundens navn. Så kunderne får pengene tilbage i form af klimaløsninger, som de kan bruge i deres regnskab,” siger Christian Møller-Holst.

I dag er Goodwings omsætning på niveau med året før corona. Hovedparten af væksten ligger i Skandinavien, Storbritannien, Canada, Italien, Holland og en række sydamerikanske markeder.

Har investeringerne faktisk impact?
Alle projekter, som Goodwings investerer i, følger de bedst mulige standarder og faste principper, som deres advisory board bestående af klimaeksperter har hjulpet med at fastlægge. For skove betyder det, at alle projekter er certificeret af den internationale organisation Verified Carbon Standard (VCS), mens al biofuel er certificeret i overensstemmelse med EU-Kommissionens certificeringssystem.

“Kan vi garantere med 100 procents sikkerhed, at der ikke er noget som helst uorden noget sted overhovedet? Det kommer vi nok aldrig til at kunne. Men vi har valgt de bedst mulige tilbud efter at have rådført os med dygtige og vidende mennesker. Vi kan ikke alle skulle være eksperter og kunne forstå og kontrollere, vi er nødt til at operere med et vist omfang af tillid, ellers kan vi aldrig komme nogen vegne,” understreger Christian Møller-Holst.

I forhold til biofuels handler kritikken også om, hvorvidt det er den rigtige løsning på rejsebranchens udledninger.

”Vi ved jo også godt, at endemålet er brint eller e-fuels eller noget lignende. Men realistisk ligger det måske 40 år ude i fremtiden. Og i mellemtiden har vi mulighed for at udvikle et plantebaseret alternativ til fossile brændsler, så det vil vi gerne være med til,” siger Christian Møller-Holst.

Lige nu er biofuels – eller Sustainable Aviation Fuel (SAF) – stadig syv-otte gange dyrere end oliebaseret jetfuel, og vi kan reducere vores erhvervskunder med alt mellem 5 og 25% afhængig af hvor langt de typisk flyver”. Men ifølge Christian Møller-Holst er det stadig vanvittig vigtigt at investere i.

”Det handler om at skabe efterspørgsel. Det er manglen på den over de seneste 15 år, der gør, at selvom vi har kendt produktet siden 2008, så koster det 15 år senere stadig spidsen af en jetjager, fordi der kun er to producenter, der laver det, og ikke ret meget af det,” siger han.

Penge ad omveje
Ifølge Goodwingsdirektøren, har det klimalederskab, det er at gå ind og skabe efterspørgsel, helt manglet i rejsebranchen, fordi rejsemarkedet er så ekstremt fokuseret på pris.

”Det giver ikke meget plads til at genopfinde sig selv med en ny måde at tjene penge i markedet. Men det er det vi prøver at gøre. Ved bl.a. at give kunderne noget igen, som efterhånden kan være lige så vigtigt som penge: præcise scope 3-data og CO2 reduktioner. Og for ESG-teamet måske også investeringsbudgetter, som de ellers ikke har adgang til,” siger Christian Møller-Holst.

Det lyder jo godt, men havde vi ikke lige fået at vide, at virksomhederne ikke fik nogle penge tilbage fra Goodwings?

Læs også: 17 flyselskaber får en tur i greenwashing-maskinen

”Jo, men vores indtryk er, at ESG-afdelinger i den størrelse virksomheder, vi arbejder med, stadig lider under ingen eller meget små budgetter at disponere over. Så de kan have svært ved at skabe de reduktioner, virksomheden ønsker. Så kan det, at vi gennem deres rejsebudgetter leverer certificerede, dokumenterede reduktioner udgøre en slags budget ad omveje,” forklarer Christian Møller-Holst.

Pokkers scope 3...
Goodwings’ eget langsigtede mål for succes er at have fjernet 50 millioner tons CO2 fra atmosfæren inden 2030 og at have gjort det muligt for SMV’er at lave net zero-rejser. Med håbet om at inspirere til andre tiltag i retning af bæredygtighed hos deres kunder.

Men på den korte bane, hvad skal Goodwings så? 

”Vi oplever, at det for mange virksomheder er virkelig svært at håndtere scope 3-udledninger. Så vi skal gøre noget for at få forklaret, at det kan man godt. F.eks. ved at se på sine rejseaktiviteter,” siger Christian Møller-Holst.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

02.07.2024CSR.dk

Eksperter: CO2-afgift skaber ikke grundlæggende forandring af landbruget

02.07.2024CSR.dk

Dansk pensionskasse trækker investeringer ud af boreplatforme

28.06.2024CSR.dk

Nyt inspirationskatalog skal hjælpe danske virksomheder i arbejdet med biodiversitet

28.06.2024Byggeriets Samfundsansvar

Sponseret

ESG-råd skal kortlægge udfordringer og muligheder i bygge- og anlægsbranchen

27.06.2024CSR.dk

Regeringen og Novo Nordisk Fonden indgår samarbejde om historisk nytænkning af det danske areal

27.06.2024CSR.dk

Andelsselskab vil støtte landbruget gennem klimakreditter

24.06.2024CSR.dk

DSV og UNICEF indgår partnerskab for at sikre adgang til vitale forsyninger for børn over hele verden

21.06.2024VIA University College

Sponseret

Indre bæredygtighed: Den skjulte men afgørende faktor for ydre bæredygtig forandring

Jobmarked

Se alle

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Hofor

Biomass Sustainability Officer til HOFOR – hovedkontoret i Ørestad

Vil du være med til at sikre bæredygtigt biomasse til København?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.07.2024

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)