28.09.2015 | Samfund
Kinesisk hjælp på vej til verdens fattigste lande og klimaet
Kina vil afsætte store summer til at hjælpe verdens udviklingslande med at håndtere både fattigdom, bæredygtig udvikling og klimaforandringer.
Kina vil afsætte store summer til udvikling og klimatilpasning i verdens fattigste lande. Foto: Flickr/Michael Coghlan
I fredags blev FNs 17 nye udviklingsmål officielt vedtaget ved en konference i New York og i den forbindelse var den kinesiske præsident, XI Jinping, på talerstolen med en udmelding om, at Kina frem mod 2030 vil afsætte 15 mia. dollars (omkring 100 mia. kr.) til at hjælpe verdens fattigste lande med både udvikling og klimatilpasning.
Læs også: FN-lande er enige om bæredygtighedsmål
I første omgang har man oprettet en fond med $2 mia. (godt 13 mia. kr.), der skal hjælpe udviklingslande verden over med at kunne håndtere omstillingen til bæredygtighed. På sigt er tanken, at beløbet skal øges til i alt $12 mia., der skal investeres der, hvor der er mest brug for.
Med blikket på fremtiden vil Kina fortsætte med at vælge den rette holdning i forhold til retfærdighed og interesser ved at lægge mere vægt på retfærdighed end interesser, sagde Xi ifølge Ritzau ved konferencen og lovede samtidig både rentefri lån og gældslettelser til de mindst udviklede lande.
Også klimaet vil Kina, der er verdens største udleder af CO2, gøre en ekstra indsats for. Dagen inden FN-konferencen i New York var præsident Xi således på besøg hos sin amerikanske kollega, Barack Obama, i Washington D.C., og her præsenterede de to lande en omfattende klimaplan, hvori Kina bl.a. lover at matche USA's løfte om at give $3 mia. til kampen mod klimaforandringer i verdens fattigste og mest udsatte lande.
Når verdens to største økonomier, energiforbrugere og CO2-udledere går sammen på denne måde, har andre lande - rige som fattige - ingen grund til ikke at gøre det samme, sagde Obama ved den lejlighed.
Læs også: Klimaopmærksomheden bør rettes mod Kina
Under besøget fremlagde de to præsidenter desuden en række konkrete tiltag, der skal sikre at deres respektive nationer hver især vil nå de mål om mindre CO2-udslip, de satte i november sidste år. Det amerikanske mål er en reduktion på 26-28 procent i 2025 sammenlignet med 2005, mens Kina vil knække landets stigende kurve senest i 2030.
-AK
Strategi & ledelse

Første grafiske bureau certificeret efter FN’s verdensmål
Design- og kommunikationsvirksomheden Phoenix Design Aid er som den første af sin slags nogensinde blevet certificeret efter FN’s verdensmål. Det er norske DNV GL, som arbejder for at beskytte liv, ejendom og miljø, der står bag.
Klima, miljø og energi

Californien vinker farvel til diesellastbilen
Fra 2024 skal fabrikanter af lastbiler og varevogne i Californien begynde omstillingen væk fra diesel og over til elektriske nuludledningskøretøjer. Reglen er den første af sin slags i verden, og EU bør gå i samme retning, mener NGO’en Transport & Environment.
Strategi & ledelse

Flere C25-virksomheder tager verdensmålene til sig
Kun én af virksomhederne i det toneangivende C25-indeks nævner ikke specifikke verdensmål i deres rapportering, mens 16 af dem anvender delmål og knap halvdelen væsentlighedsvurderer deres indsats. Det viser friske tal fra Carve Consulting.
Klima, miljø og energi

Nyt forskningscenter skal mindske skibsfartens CO2-udslip
Med 400 mio. kr. i ryggen fra A.P. Møller Fonden skal Mærsk Mc-Kinney Møller Center for Zero Carbon Shipping sætte skub i udviklingen af energiformer og teknologier, der effektivt kan formindske CO2-udslippet fra skibsfarten.
Strategi & ledelse

Nye anbefalinger for god selskabsledelse sendt i høring
Et sæt reviderede Anbefalinger for god Selskabsledelse er netop blevet sendt i høring af Komitéen for god Selskabsledelse. Anbefalingerne fokuserer bl.a. på den enkelte virksomheds ansvar for samfundet med begreber som bæredygtighed og purpose i spil.
Strategi & ledelse

19 topchefer underskriver diversitetsløfte
Nordiske topfolk fra virksomheder som Mærsk, Coloplast, Vestas, Microsoft og KPMG har skrevet under på et CEO-løfte, der skal løfte niveauet for ligestilling, diversitet og inklusion i dansk erhvervsliv. ”Det er need to have nu”, lyder det fra kvinden bag, Tine Willumsen fra The Diversity Council.