28.09.2015  |  Samfund

Kinesisk hjælp på vej til verdens fattigste lande og klimaet

Kina vil afsætte store summer til at hjælpe verdens udviklingslande med at håndtere både fattigdom, bæredygtig udvikling og klimaforandringer.

I fredags blev FN’s 17 nye udviklingsmål officielt vedtaget ved en konference i New York og i den forbindelse var den kinesiske præsident, XI Jinping, på talerstolen med en udmelding om, at Kina frem mod 2030 vil afsætte 15 mia. dollars (omkring 100 mia. kr.) til at hjælpe verdens fattigste lande med både udvikling og klimatilpasning.

Læs også: FN-lande er enige om bæredygtighedsmål

I første omgang har man oprettet en fond med $2 mia. (godt 13 mia. kr.), der skal hjælpe udviklingslande verden over med at kunne håndtere omstillingen til bæredygtighed. På sigt er tanken, at beløbet skal øges til i alt $12 mia., der skal investeres der, hvor der er mest brug for.

”Med blikket på fremtiden vil Kina fortsætte med at vælge den rette holdning i forhold til retfærdighed og interesser ved at lægge mere vægt på retfærdighed end interesser,” sagde Xi ifølge Ritzau ved konferencen og lovede samtidig både rentefri lån og gældslettelser til de mindst udviklede lande.

Også klimaet vil Kina, der er verdens største udleder af CO2, gøre en ekstra indsats for. Dagen inden FN-konferencen i New York var præsident Xi således på besøg hos sin amerikanske kollega, Barack Obama, i Washington D.C., og her præsenterede de to lande en omfattende klimaplan, hvori Kina bl.a. lover at matche USA's løfte om at give $3 mia. til kampen mod klimaforandringer i verdens fattigste og mest udsatte lande.

”Når verdens to største økonomier, energiforbrugere og CO2-udledere går sammen på denne måde, har andre lande - rige som fattige - ingen grund til ikke at gøre det samme,” sagde Obama ved den lejlighed.

Læs også: Klimaopmærksomheden bør rettes mod Kina

Under besøget fremlagde de to præsidenter desuden en række konkrete tiltag, der skal sikre at deres respektive nationer hver især vil nå de mål om mindre CO2-udslip, de satte i november sidste år. Det amerikanske mål er en reduktion på 26-28 procent i 2025 sammenlignet med 2005, mens Kina vil knække landets stigende kurve senest i 2030.

-AK

Mere fra Anders

Anders Kampmann

Kommunikationsrådgiver/journalist

Uddannelse: cand.comm, Roskilde Universitet 2010, speciale om CSR. Tidligere job: kommunikationsmedarbejder, Erhvervsstyrelsen, kommunikationskonsulent, Københavns Kommune, forskningsmedarbejder og kommunikationsrådgiver inkl. CSR-konsulent, Samfundscentret. Fokusområder: Adskillige aspekter omkring bæredygtighed i forhold til klima, transport, supply chain, produkti…

Se profil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere