17.03.2020 | Klima, miljø og energi
KINNARPS præsenterer undersøgelse om arbejdsmiljø i klasseværelser
Indhold fra partner Hvad er dette?
Hvordan kan man påvirke undervisningen og indlæringen i et klasseværelse ved hjælp af møbler og indretning? I en ny undersøgelse fra Kinnarps har lærere og elever medvirket i skabelsen af et helt nyt, aktivitetsbaseret klasseværelse.
At klasseværelset er et vigtigt arbejdsmiljø er en selvfølge. Men hvordan kan det udformes, så det skaber de allerbedste forudsætninger for lærere og elever?
Klasseværelsesundersøgelsen på friskolen Prolympia i Jönköping er gennemført ved hjælp af Kinnarps' læringsmiljøanalyse Next Education. I samarbejde med lærere og elever i 8. klasse blev der lavet en omfattende undersøgelse af det eksisterende klasseværelsesmiljø – hvordan det fysiske miljø og specifikke produkter påvirkede det daglige arbejde, og hvordan dette kunne forbedres. Resultatet præsenteres i undersøgelsen "Miljøet i klasseværelset", som også omfatter en evaluering af den nye klasseværelsesindretning.
De nye stole har betydet meget. Halvdelen af klassen består af drenge, de fleste på ca. 180 cm. Jeg kan konstatere, at de sidder godt på stolene nu, og at de omsider får studiero. Jeg oplever, at de har nemmere ved at koncentrere sig og tager viden til sig på en bedre måde.
ET MILJØ, SOM UNDERSTØTTER UNDERVISNINGEN
"Et godt udformet klasseværelse giver den enkelte elev mulighed for at lære og udvikle sig ud fra sine egne forudsætninger og behov og dermed nå sit fulde potentiale. Klasseværelsesmiljøet skal støtte og gøre det nemmere for elever og lærere i indlæringen og undervisningen under alle aktiviteter – fra individuelt arbejde til mindre gruppearbejde og præsentationer. Et sådant klasseværelse kan man aldrig skabe ud fra en færdig skabelon, men derimod skal det indrettes under hensyntagen til organisationens og enkeltpersonernes behov. Derfor lavede vi en analyse af arbejdsmåde, aktiviteter og klasseværelsets fysiske miljø", forklarer Anders Larsson, der er Next Concept Manager hos Kinnarps.
Analysen viste, at både elever og lærere ville væk fra den tidligere indretning, som bestod af en traditionel klasseværelsesindretning med borde på række foran en tavle. De fleste syntes, at klasseværelset var kedeligt og uinspirerende.
"Man mente bl.a., at indretningen manglede variation og fleksibilitet, og at der ikke var gode nok muligheder for at stå op at arbejde. Der manglede også ordentlige siddemøbler – både i form af behagelige elevstole i den rette højde, men også blødere siddemiljøer", fortæller Anders Larsson.
Viden fra den forberedende analyse blev omsat til en situationstilpasset klasseværelsesmøblering: testklasseværelset og tilgrænsende gangarealer og grupperum fik helt ny indretning og nye møbler. Klasseværelset blev indrettet i zoner, som blev møbleret på forskellige måder for at understøtte forskellige typer af aktiviteter. Møblerne var også fleksible for at kunne ændres efter behov. Indretningen omfattede løsninger til både siddende og stående arbejde med blødt siddemiljø og praktisk opbevaring. Efter fem måneder blev der gennemført kvalitative interviews med lærere og elever. Det viste sig, at den nye klasseværelsesmøblering havde haft den tilsigtede effekt.
"Møbleringen fungerer rigtig godt ud fra et undervisningssynspunkt, navnlig ved gruppearbejde. En stor fordel er, at bordene nemt kan splittes op og placeres enkeltvist eller i øer. Jeg oplever, at eleverne ønsker at være i klasseværelset, de trives, og vi synes, at samarbejdet er øget. Alle kan finde en plads, hvor de føler sig trygge", siger Dana Johansson, som underviser i svensk og engelsk.
Hendes kollega Martin Salomonsson er enig.
"Hvis jeg kunne vælge, skulle alle klasseværelser være som dette. Det er fleksibelt og tilpasset forskellige typer læringssituationer. Jeg bevæger mig mere i det nye klasseværelse, og jeg oplever, at eleverne er mere opmærksomme. Jeg kommer tættere på eleverne og kan forhindre negative hændelser, inden de indtræffer."
Klima, miljø og energi

Miljøchef hos møbelvirksomhed: Bæredygtighed er meget mere end CO2
Hos kontormøbelproducenten Kinnarps oplever produkt- og miljøchef Helle Blædel, at samtalen ofte kredser om CO2-udledning, når det gælder bæredygtighed.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Fra snorlige græsplæne til hjemsted for biologisk diversitet
Erhvervsområdet på Dusager i Aarhus skal summe af liv fra insekter og andre dyr. Det har en enig grundejerforening, der består af ATP Ejendomme og Kinnarps A/S, besluttet. Det 17.200 m2 store areal er i gang med at blive transformeret fra græsplæne til blomstereng med naturlige insekthoteller. Hos grundejerne har man et ønske om at skabe større biodiversitet.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

CSR-rapport: Kinnarps bæredygtighedsrapport 2021
Hos Kinnarps skaber vi ægte bæredygtige indretningsløsninger.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Kinnarps' blå bil-koncept – vores bidrag til bæredygtige miljøer til kontor og skole
Den måde, dine nye møbler transporteres på, er afgørende for, hvor bæredygtig din nye indretningsløsning er. Hos Kinnarps har vi vores eget logistiksystem, hvor vi kontrollerer alle dele i kæden. Det betyder, at vi kan mindske transportbilernes miljøpåvirkning væsentligt – fra CO2-udledning til forbrug af emballage.
Indhold fra partner
Supply chain

5 spørgsmål du bør stille din leverandør om bæredygtighed
Bæredygtighed er på alles læber, og mange virksomheder og organisationer arbejder i dag aktivt med området. Det glæder Helle Blædel, produkt- og miljøchef hos Kinnarps Danmark, men hun mener, at vi har brug for en bredere og mere holistisk tilgang til bæredygtighed.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Stofrester ender som unikke taburetter
Kinnarps genbruger stort set alle rester fra møbelproduktionen til nye produkter og energi på fabrikkerne
Indhold fra partner