Klima vejrer morgenluft
Vi bruger energi i lange baner, og hvis det får lov at fortsætte, så ender vi i 2100 med en temperaturstigning på...
Vi bruger energi i lange baner, og hvis det får lov at fortsætte, så ender vi i 2100 med en temperaturstigning på seks grader. Sådan lyder det i den kommende årlige rapport 'World Energy Outlook 2008' fra International Energy Agency, IEA. Det er en temperaturstigning, som klimaspecialister ikke mener, miljøet kan håndtere. Kuren er sådan set enkel nok: en halvering af de globale CO2-udledninger inden 2050. Forudsætningerne er også til stede, idet de teknologiske løsninger allerede er tilgængelige. Viljen har det til gengæld knebet gevaldigt med i de sidste årtier, men nu synes den omsider at indfinde sig. I den overgangsfase, vi står overfor nu, som jo faktisk er ret kort - set med historiske briller, er det vigtigt, at vi hele tiden holder os målet for øje: Vi kan skabe en bæredygtig klode for fremtidige generationer. Udviklingen frem mod det mål må ikke bremses af endeløse teknologiske diskussioner eller politisk indenrigs-fnidder. Der skal handles nu.
Med valget af Barrack Obama synes klimaet at vejre morgenluft. Obama har talt om behovet for et nyt Apollo-projekt på energiområdet. Realiseringen af denne vision hjælpes måske endda på vej af den nuværende finansielle krise: Obama har sagt: Hvad end vi tror, der vil ske i de næste fem år, er der en ting, som står klart: de lette kreditters dage er forbi. Det er tvingende nødvendigt at finde en ny motor for vores økonomi. Der er ingen bedre potentiel motor, der vil berøre alle aspekter af vores økonomi, end en ny energi-økonomi.
Men uagtet hvor glade, vi alle er for det snarlige præsidentielle skifte i USA, kan vi naturligvis ikke lægge løsningen af hele verdens problemer på en mands skuldre. Som Howard Schultz, CEO for Starbukcs Coffee Company er citeret for at sige et sted i dette magasin: Historien viser, at selv om regeringen kan udstikke gode rammer for positiv økonomisk forandring, så er det de amerikanske virksomheder, som skal levere en langsigtet bæredygtig økonomisk stabilitet. I den finansielle krise synes nogle virksomhedsledere at tænke, at så må sustainability-projekter sættes på stand by. Men jeg er overbevist om, at det netop ikke er vejen frem. Det er tid til at sætte tempo på og gå foran.
Sådan er tilgangen heldigvis også for de fleste danske virksomheder, som i stigende grad inkorporerer bæredygtighed som en naturlig del af deres ledelsesstrategi på linje med omkostninger, kvalitet og service. Her er et magasin for de ledere, som ønsker at forbedre bundlinjen på en bæredygtig vis. Det er magasinets målsætning at give læserne nye perspektiver, faglig viden, redskaber og inspiration til den daglige strategiske ledelse af den bæredygtige virksomhed på tværs af brancher. Velkommen til.