Klimanøl udløser milliardbøde for bilproducenter

EU har givet fire bilproducenter en antitrust-bøde. De har koordineret deres klimaindsats, så EU's minimumskrav kun netop blev fulgt, selvom alle havde teknologien til at gøre mere. Hos Volkswagen efterlyser man klarer retningslinjer, hvis teknologi-koordination også skal dækkes af antitrust-lovgivningen i fremtiden.

På en række møder mellem 2009 og 2014 koordinerede fem bilproducenter deres teknologiske fremskridt, og sammen valgte de ikke at gå længere med CO2-reducerende teknologi, end minimumskravene stillet af EU bød dem. Arkivfoto.

27.07.2021

CSR.dk

"De fem bilproducenter Daimler, BMW, Volkswagen, Audi og Porsche havde teknologien til at mindske skadelige udledninger mere, end det er påkrævet i forhold til EU's standarder. Men de undlod at konkurrere om at bruge teknologiens fulde potentiale", forklarer konkurrencekommissær Margrethe Vestager i en pressemeddelelse.

Derfor har EU-kommissionen idømt fire af de fem bilproducenter en bøde på tilsammen 6,5 milliarder kroner for brud på antitrust-lovgivningen. Daimler undgår som den eneste en bøde, fordi virksomheden gjorde opmærksom på sagen.

Det skriver CleanTechWatch.

Læs også: Californien trækker bilmarkedet i en grønnere retning

På en række møder mellem 2009 og 2014 koordinerede de fem bilproducenter deres teknologiske fremskridt, og sammen valgte de ikke at gå længere med CO2-reducerende teknologi, end minimumskravene stillet af EU bød dem.

Det er disse handlinger, som EU vurderer som monopoldannelse og brud på konkurrencelovgivningen.

Ny brug af antitrust-lovgivningen

"Dagens beslutning handler om, hvordan legitimt teknisk samarbejde gik galt. Vi tolererer ikke, når selskaber laver aftalt spil. Det er ulovligt under EU's antitrust-regler”, udtalte Margrethe Vestager i forbindelse med idømmelsen af bøden.

Men hos Volkswagen overvejer man at appellere EU-kommissionens vurdering.

Læs også: PKA stiller klimakrav til verdens største bilproducenter

“Kommissionen bevæger sig ind på nyt territorium, fordi den for første gang behandler teknisk samarbejde som en krænkelse af antitrust-lovgivningen”, lyder det fra den tyske bilproducent ifølge Reuters. Volkswagen tilføjer, at planerne lagt på møderne aldrig blev implementeret.

Samtidig efterspørger de bedre retningslinjer fra EU, hvis denne sag kommer til at danne præcedens i fremtiden, så virksomheder ikke skal bekymre sig om uforudsigelige bøder.

- KCP

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

11.03.2025CSR.dk

Eksplosion i greenwashingsager: Ventetiden stiger

11.02.2025Compass Group Danmark A/S

Sponseret

Mavens Hule 2025 søger fremtidens fødevareiværksættere

04.02.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Governance - nøglen til bæredygtig forretningsværdi.

17.01.2025Kinnarps A/S

Sponseret

Kinnarps testlaboratorie

14.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Compliance? Skab engagement med DMA.

07.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Rykker SMVbestyrelserne på ESG?

Sustainable Business Solutions bliver en del af Beierholm

16.12.2024Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

25.11.2024CSR.dk

Stærk compliance er grundlaget for at ”go beyond”

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Forår 2025 København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

25.03.2025

Tid

09:00

Sted

København

Dansk Industri
Kursus
Kommunikér troværdigt om bæredygtighed

Er du klar til at styrke din kommunikation om bæredygtighed? Undgå både greenwashing og greenhushing, og bliv skarp på, hvordan du kan kommunikere om virksomhedens grønne indsatser på en troværdig, effektiv og lovlig måde.

Dato

01.04.2025

Sted

Aarhus & København

Aalborg Kongres & Kultur Center
Konference
Work Life - et fælles sprog for trivsel og tryghed

Work Life er en årlig tilbagevendende konference med fokus på arbejdsmiljø. Temaet for 2025 er ‘Et fælles sprog for trivsel og tryghed” – og temaet er ikke valgt uden grund, for tallene taler deres tydelige sprog.

Dato

02.04.2025

Tid

08:30

Sted

Aalborg Kongres & Kultur Center, Europa Plads 4 9000 Aalborg

Bureau Veritas
Kursus
Risk Management

Uanset din virksomheds type eller størrelse, vil du møde interne eller eksterne risici, som skal vurderes og håndteres således, at de ikke får uforudsete konsekvenser for din virksomhed - og derfor er risk management en forankret del af ISO-standarderne.

Dato

02.04.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Dakofa
Konference
Hvor langt er vi med affaldssorteringen - og hvad venter forude?

Deltag i årets sorteringskonference! Her får du den nyeste status på danskernes affaldssortering, genanvendelsesniveauet i kommunerne og seneste nyt om det udvidede producentansvar for emballage, der træder i kraft i 2025.

Dato

02.04.2025

Tid

09:30

Sted

Centralværkstedet Aarhus