27.07.2021 | Samfund
Klimanøl udløser milliardbøde for bilproducenter
EU har givet fire bilproducenter en antitrust-bøde. De har koordineret deres klimaindsats, så EU's minimumskrav kun netop blev fulgt, selvom alle havde teknologien til at gøre mere. Hos Volkswagen efterlyser man klarer retningslinjer, hvis teknologi-koordination også skal dækkes af antitrust-lovgivningen i fremtiden.
På en række møder mellem 2009 og 2014 koordinerede fem bilproducenter deres teknologiske fremskridt, og sammen valgte de ikke at gå længere med CO2-reducerende teknologi, end minimumskravene stillet af EU bød dem. Arkivfoto
"De fem bilproducenter Daimler, BMW, Volkswagen, Audi og Porsche havde teknologien til at mindske skadelige udledninger mere, end det er påkrævet i forhold til EU's standarder. Men de undlod at konkurrere om at bruge teknologiens fulde potentiale", forklarer konkurrencekommissær Margrethe Vestager i en pressemeddelelse.
Derfor har EU-kommissionen idømt fire af de fem bilproducenter en bøde på tilsammen 6,5 milliarder kroner for brud på antitrust-lovgivningen. Daimler undgår som den eneste en bøde, fordi virksomheden gjorde opmærksom på sagen.
Det skriver CleanTechWatch.
Læs også: Californien trækker bilmarkedet i en grønnere retning
På en række møder mellem 2009 og 2014 koordinerede de fem bilproducenter deres teknologiske fremskridt, og sammen valgte de ikke at gå længere med CO2-reducerende teknologi, end minimumskravene stillet af EU bød dem.
Det er disse handlinger, som EU vurderer som monopoldannelse og brud på konkurrencelovgivningen.
Ny brug af antitrust-lovgivningen
"Dagens beslutning handler om, hvordan legitimt teknisk samarbejde gik galt. Vi tolererer ikke, når selskaber laver aftalt spil. Det er ulovligt under EU's antitrust-regler”, udtalte Margrethe Vestager i forbindelse med idømmelsen af bøden.
Men hos Volkswagen overvejer man at appellere EU-kommissionens vurdering.
Læs også: PKA stiller klimakrav til verdens største bilproducenter
“Kommissionen bevæger sig ind på nyt territorium, fordi den for første gang behandler teknisk samarbejde som en krænkelse af antitrust-lovgivningen”, lyder det fra den tyske bilproducent ifølge Reuters. Volkswagen tilføjer, at planerne lagt på møderne aldrig blev implementeret.
Samtidig efterspørger de bedre retningslinjer fra EU, hvis denne sag kommer til at danne præcedens i fremtiden, så virksomheder ikke skal bekymre sig om uforudsigelige bøder.
- KCP
Klima, miljø og energi

Plastic Change og 175 lande står foran opgør med plastikforurening
Der venter svære forhandlinger i FN de kommende dage, men danske Plastic Change – der selv deltager – forventer, at mødet ender ud i det første udkast til en ambitiøs global aftale mod plastikforurening.
Medarbejder

Undersøgelse: Bureaubiz’ læsere mangler kompetenceløft indenfor ESG hos bureauer
Hos onlinemediet Bureaubiz’ bureauarbejdende læsere oplever en tredjedel, at de mangler vigtige kompetencer for at kunne rådgive kunder om ESG og bæredygtighed.
Strategi & ledelse

Sponsorat fører til nyt fokus i Rockwool
Som regel gør sponsorater en forskel for modtageren og føles godt for afsenderen. Men nogle gange skaber de også forandring hos den der giver.
Klima, miljø og energi

Sidste udkald for at Danmark kan nå sit klimamål for 2025
Kun en hurtig, ekstra indsats for at nedbringe klimaaftrykket fra transport, landbrug og energisektoren kan sikre, at vi når klimalovens 2025-mål. Den nuværende politik mangler dermed 2,4 mio. tons reduktioner, viser en ny analyse fra den grønne tænketank CONCITO.
Klima, miljø og energi

NorthSide-publikum skal teste fremtidens digitale retursystem
I år tester NorthSide en digital løsning, der kan være med til at reducere fremtidens affaldsmængder og CO2-udledning. De titusindvis af kaffekopper, der er i brug på festivalen, bliver ikke kun vasket og genbrugt, men også sporet digitalt, så miljø- og CO2-gevinster kan optimeres og dokumenteres.
Strategi & ledelse

If siger farvel til kunder med dårlig ESG-rating
Forsikringsselskabet If vælger nu at sige farvel til kunder, som ikke kan efterleve principperne for bæredygtig adfærd i FN's Global Compact. Samtidig viser en opgørelse, at langt størstedelen af Ifs erhvervskunder performer rigtig godt inden for ESG.