15.05.2017  |  Klima, miljø og energi

Klimapartnerskab sparer CO2 og milliarder af kroner

Et partnerskab mellem Dong Energy og Novo Nordisk har i løbet af de seneste 10 år sparet miljøet for 200.000 ton CO2 og Novo Nordisk 270 mio. kr. Opførelsen af 1000 havvindmøller er blandt de centrale årsager til resultaterne.

Et reduceret energiforbrug på over 20 procent, en samlet energibesparelse på mere end 100 mio. kilowatt-timer, og en økonomisk gevinst på 270 mio. kr., samt 200.000 ton CO2 mindre ud i atmosfæren, svarende til udslippet fra ca. 220.000 danske husstande.

Læs også: Dong vil sige farvel til olie og gas

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Sådan lyder de kolde facts, når Novo Nordisk og Dong Energy gør status over det, de to selskaber selv kalder et historisk klimapartnerskab. Aftalen mellem de to parter har i år 10 års jubilæum og har siden indgåelsen ifølge både parter og politikere tjent som inspiration for andre energiselskaber, erhvervsvirksomheder og beslutningstagere i det offentlige.

"Når danske virksomheder indgår klimapartnerskaber, har det mange gode effekter. Klimapartnerskaberne kan være med til at cementere energieffektivisering og vedvarende energi som danske kernepositioner, de kan støtte op om det danske mål om fossil uafhængighed, og de kan fremme virksomhedernes konkurrenceevne, bl.a. gennem reducerede energiudgifter. Ikke mindst kan klimapartnerskaber også bane vejen for nye forretningsmodeller og innovative måder at samarbejde om vedvarende energi og energieffektivitet, som er væsentligt, hvis vi skal nå Danmarks ambitiøse målsætninger på energiområdet. Så jeg synes bestemt, at der er god grund til at fejre den slags projekter," siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V).

Novo: 100 procent VE til produktion i 2020
Ved aftalens indgåelse i foråret 2007 forpligtede Novo Nordisk sig til at købe strøm fra havmølleparken Horns Rev 2, og det var medvirkende til, at DONG Energy traf den endelige investeringsbeslutning omkring parken. I 2017 rejste selskabet så sin havvindmølle nr. 1.000.

I alt er der i løbet af projektets levetid gennemført 457 projekter for at opnå reduktionen i energiforbruget. De største besparelser er fundet inden for ventilation, køling og genanvendelse af overskudsvarme samt en række procesoptimeringer.

Fra Novo Nordisks side er man klar på at videreføre projektet og gå efter total uafhængighed af fossile brændstoffer inden for de næste godt tre år.

"Klimapartnerskabet med Dong har givet os inspiration til ambitionen om kun at anvende elektricitet fra vedvarende energikilder på alle vores globale produktionsanlæg i 2020 samtidig med, at vi fortsætter vores fokus på energibesparelser”, siger Executive Vice President, Henrik Wulff.

Læs også: Bloomberg: 60 procent vedvarende energi i 2040

Derudover skal et nyt biogasanlæg i Kalundborg skal omdanne restprodukter fra Novozymes' og Novo Nordisk fabrikker i byen til bionaturgas. Novozymes blev i øvrigt i 2008 Dong Energy's klimapartner nr. 2, og siden er over 100 flere kommet til.

-AK

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere