23.02.2022 | Klima, miljø og energi
Klimatilpasning styrkes med nye og bedre data og digitale værktøjer
Danmark skal være bedre forberedt på mere ekstremt vejr, og regeringen sender nu millioner efter forebyggelse og målrettet klimatilpasning.
FN’s klimapanel har sat en tyk streg under, at verden skal ruste sig til et klima i forandring. Det rammer også Danmark, hvor DMI’s Klimaatlas forudsiger op til 100 lokale oversvømmelser om året i slutningen af det dette århundrede. Inden da skal vi forberede os på hyppigere ekstreme vejrhændelser såsom stormflod, skybrud, langvarig nedbør samt stigende grundvandsspejl og havniveau.
I Danmark skal der derfor de næste mange år investeres i klimatilpasning, og for at gøre det rigtigt og effektivt er der behov for endnu bedre data og digitale værktøjer end dem, der findes i dag.
Derfor har regeringen i dag meddelt, at der afsættes 59,5 millioner kroner fra EU-programmet ”Next Generation EU” til at styrke det danske vidensgrundlag.
Læs også: Perspektivrigt dansk-svensk samarbejde om klimatilpasning
”Vi ser ind i en fremtid med voldsommere og vådere vejr og det er helt afgørende, at Danmark klimatilpasses bedre mod det mere ekstreme vejr, så vi kan skabe tryghed for de danskere, der bor i udsatte områder. Men klimatilpasning er komplekst, og derfor er det vigtigt, at vi gør det klogt. Med den her investering i data og digitale værktøjer sikrer vi et godt fundament for at træffe beslutninger om klimasikring. Samtidig understøtter initiativerne regeringens kommende nationale klimatilpasningsplan”, sigermiljøminister Lea Wermelin.
Initiativerne består primært i at forbedre et sæt eksisterende datasæt og digitale værktøjer.. De vil så blive stillet til rådighed for kommuner og spildevandsselskaber, som er hovedaktører i klimatilpasningen. Det vil give den enkelte kommune og forsyningsselskab et forstærket beslutningsgrundlag til planlægning og udvikling af klimatilpasningsløsninger.
De digitale værktøjer og datasæt forbundet med klimatilpasning, som nu skal styrkes og videreudvikles, er:
- HIP (Hydrologiske Informations- og Prognosesystem), som giver fri adgang til data velegnet til at forudsige problemer med højtstående grundvand.
- DMI’s Klimaatlas, som leverer fri og let tilgængelig data over fremtidens klima i kommunerne til både eksperter og befolkningen.
- Kystdirektoratets Kystplanlægger, som er en kortlægning af risikoen i kystområderne, samt konkrete forslag til håndtering af risici for oversvømmelser og erosion.
- Screeningsværktøjet KAMP, som samler data og beregninger, bl.a. om konsekvenserne af potentielle oversvømmelser. KAMP er udviklet af Miljøstyrelsen og Danmarks Miljøportal. (KAMP står for ”Klimatilpasning- og planlægningsværktøj til Miljø- og Planmedarbejdere”)
- EHS
Samfund

Ny rapport: Detailhandlen svigter forbrugere og klimaet
Supermarkederne mangler klimahandling på flere områder, hvis danskernes kost skal blive mere bæredygtig. Det viser en ny rapport fra Rådet for Grøn Omstilling og Dansk Vegetarisk Forening.
Supply chain

11 havvindsaktører går sammen om at gøre vindenergi mere bæredygtigt
Det kan godt blive grønnere. Sådan lyder det fra 11 havvindsaktører, der ikke kun vil nøjes med at udvinde vedvarende energi, men også mindske den belastning, vindmøllers værdikæder er for planeten.
Klima, miljø og energi

Nu får bureauer deres egen bæredygtighedsuddannelse
Creative Club ESG Academy er navnet på et nyt uddannelsesforløb inden for bæredygtighed rettet mod bureauer. Projektet har fået støtte fra Erhvervsstyrelsen, som også kommer til at indeholde et nyudviklet ESG-kodeks til bureaubranchen.
Supply chain

Byggeentreprenør vil reducere sin CO2-udledning med 90 procent på to år
Fossilfri byggepladser, cirkulær økonomi og samarbejde med branchens aktører – sådan vil entreprenøren CG Jensen mindske sit klimaaftryk med 90 procent inden 2024. ”Det er vigtigt, at alle led i byggeriets værdikæde taler sammen,” fortæller administrerende direktør.
Klima, miljø og energi

Revisorer hyrer i hobevis forud for rapporteringskrav
PwC skal ansætte 100.000 medarbejdere globalt, mens EY fordobler sin stab for at være klar til nye rapporteringskrav, som træder i kraft næste år.
Klima, miljø og energi
Mangel på kloge klimahoveder er byggebranchens største bekymring
En online paneldebat om de nye klimakrav i byggeriet kom hurtigt til at dreje sig over på en kollektiv bekymring om manglen på kvalificeret arbejdskraft til at guide byggebranchen trygt igennem den grønne omstilling.