Perspektivrigt dansk-svensk samarbejde om klimatilpasning

Et dansk-svensk partnerskab med bl.a. Københavns Kommune, Malmö Stad og Helsingborg Kommun vil skabe klimatilpasningens svar på Silicon Valley.

Oversvømmelser koster dyrt, og det nye partnerskab vil samkøre data, så tunge regnskyl bedre kan forudsiges. .

07.05.2021

CSR.dk

Konsekvenserne af klimaforandringerne mærkes allerede – og de tager til. Ved at dele viden, data og afprøve innovative løsninger i et levende laboratorium, vil Danmark og Sverige få mest muligt ud af milliardstore samfundsinvesteringer i klimatilpasning, kloakering, rensningsanlæg og regnvandsafledning.

”Klimaudfordringerne er en af de største udfordringer, vi står overfor. Med dette initiativ, som vi kalder ’et klimarobust Greater Copenhagen’, tager vi nu et stærkt skridt mod at indfri det potentiale, som både de danske og svenske parter i fællesskab har for at fremtidssikre vores samfund mod øgede mængder vand. Samtidig er vi stolte af, at vi kan bidrage til både den danske og den svenske regerings igangværende klimatilpasningsplaner”, siger Heino Knudsen, der er talsperson for Greater Copenhagen Green og regionsrådsformand i Region Sjælland (S).

De 12 partnere bag initiativet

1. Region Hovedstaden
2. Malmö Stad
3. Hälsingborg Stad
4. Københavns Kommune
5. HOFOR
6. NOVAFOS
7. NVSA
8. VA Syd
9. Sweden Water Research
10. Det Nationale Netværk for Klimatilpasning
11. Greater Copenhagen
12. Den danske ambassade i Stockholm

Fire indsatsområder
Partnerskabet har defineret fire indsatsområder, som går under navnet ”de fire d’er”:

  • Decarbonificering: Investering i og dimensionering af spildevandsrensningsanlæg har stor betydning for regionens samlede CO2 udledning. Derfor er det afgørende at lave de rigtige investeringer, der hvor pengene gør mest nytte.
  • Decentralisering: Kapacitetsudvidelse af eksisterende infrastruktur for regnvandsafledning sker ofte ved en række decentrale løsninger til håndtering af regnvand. Eksempelvis bliver byers vandafledning i stigende grad håndteret af lokale og billige løsninger som LAR-anlæg og regnbede.
  • Deling af viden: Arbejdet med klimatilpasning skal baseres på at forbedre mulighederne for sammen at skabe, samle og dele viden mellem Danmark og Sverige
  • Digitalisering: Dataindsamling har traditionelt været forbeholdt statslige institutioner – men der er nu også fokus på forsyningsselskabernes data, og på en ”demokratiserede” dataproduktion med deltagelse af borgere og virksomheder. Digitalisering giver muligheder for at inddrage borgere, brugere og virksomheder til en reel samskabelse af den mest optimale klimasikring.

Læs også: Anmeldelse af Bill Gates' nye bog 'Sådan undgår vi en klimakatastrofe'

Problem: Mere vand fra oven, fra neden og fra siden
En enkelt google-søgning på det store skybrud i 2011 i regionen kan få de fleste til at blive enige om, at over 100 år gamle kloaker og bebyggelse på lavtliggende eller kystnære områder ikke er tidssvarende. Samfundsøkonomiske beregninger fra Region Hovedstaden viser også, at alene for den danske del af regionen vil regningen for en stormflod løbe op i 22 milliarder kroner.

”Klimaændringerne kender ikke til landegrænser, og det er derfor logisk, at vi går sammen på tværs af landegrænser og udvikler løsninger, der bl.a. kan forudsige, hvornår næste voldsomme vejr rammer os. Med digitalisering kan vi gøre vores klimatilpasning smartere, så vi optimerer vores offentlige investeringer i både vand- og miljøsektoren på begge sider af sundet”, siger den drivende kraft bag projektet, Frank Brodersen, Forperson for Det Nationale Netværk for Klimatilpasning og uddyber, at der er store investeringer i størrelsesordenen tocifrede milliardinvesteringer over de næste 20 - 30 år på spil, og at man i den offentlige debat hører tal på langt over 60 mia. danske kroner.

Frank Brodersen fremhæver, at det er helt unikt med et dansk-svensk samarbejde om klimatilpasning, som kan bygge videre på gode regionale projekter.

”Initiativet er åbent for alle, og jeg vil opfordre både myndigheder, virksomheder og vidensinstitutioner til at tage del i at opbygge et globalt kraftcenter for klimatilpasning”, slutter Frank Brodersen.Greater Copenhagen er et politisk samarbejde mellem Region Sjælland, Region Skåne, Region Hovedstaden og samtlige 85 kommuner i Greater Copenhagen. Samarbejdet blev etableret i 2015 og har til formål at skabe vækst og beskæftigelse i hele Greater Copenhagen-regionen.

- EHS

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

03.07.2024CSR.dk

Ny forskning: Vi undervurderer groft andres villighed til klimahandling

02.07.2024CSR.dk

Eksperter: CO2-afgift skaber ikke grundlæggende forandring af landbruget

30.05.2024BSR

Sponseret

The United States is at Risk of Marginalizing Itself on Sustainability

30.05.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

EU giver grønt lys til CSDDD - hvad ved vi om den kommende lovgivning?

02.05.2024CSR.dk

Ny rapport fra 2030-panelet: Danskerne forbruger og smider mere ud end nogensinde før

29.04.2024BSR

Sponseret

The EU AI Act: What it Means for Your Business

25.04.2024Prysmian Denmark A/S

Sponseret

Prysmian 2023 rangering på anerkendte ESG-indekser

17.04.2024CSR.dk

SBTi’s accept af klimakreditter er tegn på ny klimaøkonomi

Jobmarked

Se alle

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Hofor

Biomass Sustainability Officer til HOFOR – hovedkontoret i Ørestad

Vil du være med til at sikre bæredygtigt biomasse til København?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.07.2024

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)