Perspektivrigt dansk-svensk samarbejde om klimatilpasning

Et dansk-svensk partnerskab med bl.a. Københavns Kommune, Malmö Stad og Helsingborg Kommun vil skabe klimatilpasningens svar på Silicon Valley.

Oversvømmelser koster dyrt, og det nye partnerskab vil samkøre data, så tunge regnskyl bedre kan forudsiges. .

07.05.2021

CSR.dk

Konsekvenserne af klimaforandringerne mærkes allerede – og de tager til. Ved at dele viden, data og afprøve innovative løsninger i et levende laboratorium, vil Danmark og Sverige få mest muligt ud af milliardstore samfundsinvesteringer i klimatilpasning, kloakering, rensningsanlæg og regnvandsafledning.

”Klimaudfordringerne er en af de største udfordringer, vi står overfor. Med dette initiativ, som vi kalder ’et klimarobust Greater Copenhagen’, tager vi nu et stærkt skridt mod at indfri det potentiale, som både de danske og svenske parter i fællesskab har for at fremtidssikre vores samfund mod øgede mængder vand. Samtidig er vi stolte af, at vi kan bidrage til både den danske og den svenske regerings igangværende klimatilpasningsplaner”, siger Heino Knudsen, der er talsperson for Greater Copenhagen Green og regionsrådsformand i Region Sjælland (S).

De 12 partnere bag initiativet

1. Region Hovedstaden
2. Malmö Stad
3. Hälsingborg Stad
4. Københavns Kommune
5. HOFOR
6. NOVAFOS
7. NVSA
8. VA Syd
9. Sweden Water Research
10. Det Nationale Netværk for Klimatilpasning
11. Greater Copenhagen
12. Den danske ambassade i Stockholm

Fire indsatsområder
Partnerskabet har defineret fire indsatsområder, som går under navnet ”de fire d’er”:

  • Decarbonificering: Investering i og dimensionering af spildevandsrensningsanlæg har stor betydning for regionens samlede CO2 udledning. Derfor er det afgørende at lave de rigtige investeringer, der hvor pengene gør mest nytte.
  • Decentralisering: Kapacitetsudvidelse af eksisterende infrastruktur for regnvandsafledning sker ofte ved en række decentrale løsninger til håndtering af regnvand. Eksempelvis bliver byers vandafledning i stigende grad håndteret af lokale og billige løsninger som LAR-anlæg og regnbede.
  • Deling af viden: Arbejdet med klimatilpasning skal baseres på at forbedre mulighederne for sammen at skabe, samle og dele viden mellem Danmark og Sverige
  • Digitalisering: Dataindsamling har traditionelt været forbeholdt statslige institutioner – men der er nu også fokus på forsyningsselskabernes data, og på en ”demokratiserede” dataproduktion med deltagelse af borgere og virksomheder. Digitalisering giver muligheder for at inddrage borgere, brugere og virksomheder til en reel samskabelse af den mest optimale klimasikring.

Læs også: Anmeldelse af Bill Gates' nye bog 'Sådan undgår vi en klimakatastrofe'

Problem: Mere vand fra oven, fra neden og fra siden
En enkelt google-søgning på det store skybrud i 2011 i regionen kan få de fleste til at blive enige om, at over 100 år gamle kloaker og bebyggelse på lavtliggende eller kystnære områder ikke er tidssvarende. Samfundsøkonomiske beregninger fra Region Hovedstaden viser også, at alene for den danske del af regionen vil regningen for en stormflod løbe op i 22 milliarder kroner.

”Klimaændringerne kender ikke til landegrænser, og det er derfor logisk, at vi går sammen på tværs af landegrænser og udvikler løsninger, der bl.a. kan forudsige, hvornår næste voldsomme vejr rammer os. Med digitalisering kan vi gøre vores klimatilpasning smartere, så vi optimerer vores offentlige investeringer i både vand- og miljøsektoren på begge sider af sundet”, siger den drivende kraft bag projektet, Frank Brodersen, Forperson for Det Nationale Netværk for Klimatilpasning og uddyber, at der er store investeringer i størrelsesordenen tocifrede milliardinvesteringer over de næste 20 - 30 år på spil, og at man i den offentlige debat hører tal på langt over 60 mia. danske kroner.

Frank Brodersen fremhæver, at det er helt unikt med et dansk-svensk samarbejde om klimatilpasning, som kan bygge videre på gode regionale projekter.

”Initiativet er åbent for alle, og jeg vil opfordre både myndigheder, virksomheder og vidensinstitutioner til at tage del i at opbygge et globalt kraftcenter for klimatilpasning”, slutter Frank Brodersen.Greater Copenhagen er et politisk samarbejde mellem Region Sjælland, Region Skåne, Region Hovedstaden og samtlige 85 kommuner i Greater Copenhagen. Samarbejdet blev etableret i 2015 og har til formål at skabe vækst og beskæftigelse i hele Greater Copenhagen-regionen.

- EHS

Dansk Standard

Sponseret

Global standard for bæredygtighed i event-, møde-, sports- og oplevelsesbranchen nu på dansk.

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

11.02.2025Compass Group Danmark A/S

Sponseret

Mavens Hule 2025 søger fremtidens fødevareiværksættere

04.02.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Governance - nøglen til bæredygtig forretningsværdi.

17.01.2025Kinnarps A/S

Sponseret

Kinnarps testlaboratorie

14.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Compliance? Skab engagement med DMA.

07.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Rykker SMVbestyrelserne på ESG?

Sustainable Business Solutions bliver en del af Beierholm

16.12.2024Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

25.11.2024CSR.dk

Stærk compliance er grundlaget for at ”go beyond”

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

27.01.2025

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Folkekirkens Nødhjælp
Event
Invest in Women: En aften for forandring i verden ~ Folkekirkens Nødhjælp

Gå ikke glip af årets mest inspirerende aften! Deltag i velgørenhedsarrangementet Invest in Women i Moltkes Palæ. En spændende aften om kvinders økonomiske empowerment og ligestilling – med stærke keynote-speakers og netværk.

Dato

06.02.2025

Sted

Moltkes Palæ, Dronningens Tværgade 2, 1302 København K

Dansk Standard
Kursus
Diplomkursus i Energiledelse - ISO 50001

Med ISO 50001 bliver du klar til at efterleve det nye Energy Efficiency Directive, der i 2024 vil gøre det lovpligtigt for flere virksomheder end hidtil at implementere et certificeret energiledelsessystem eller genneføre et energisyn.

Dato

24.02.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: LCA for ESG/CSRD reporting and the role of AI

In today’s rapidly evolving sustainability landscape, regulations place increasing demands of data transparency and sustainability reporting. Transparency in environmental impacts and sustainability strategies is no longer optional—it's essential.

Dato

25.02.2025

Tid

15:00

Sted

Online

CABI
Webinar
Kort og godt om de nye sygedagpengeregler

Pr. 1. januar 2025 er sygedagpengereglerne blevet opdateret. Det ændrer, hvordan og hvor ofte kommunen skal lave opfølgning, når dine medarbejdere er sygemeldte. På dette webinar får du en gennemgang af de nye regler, og hvilken betydning det får for dig som arbejdsgiver.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
Kursus i Svanemærket renovering

Du får en dybdegående gennemgang af Svanemærkets krav til renovering af byggeri. Kurset tager udgangspunkt i kriteriegeneration 2 for renovering, der bl.a. stiller krav til miljøundersøgelser og kortlægning af eksisterende byggeri, energi, klima, ressourceeffektivitet, cirkulær økonomi, indeklima, materialer og kemi.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Hindsgavl Slot, Middelfart