0 kommentarer" /> Klimaudfordringen står fortsat stærkt i danskernes bevidsthed | CSR.dk

22.09.2022  |  Klima, miljø og energi

Klimaudfordringen står fortsat stærkt i danskernes bevidsthed

Trods krigen i Ukraine, inflation og stigende energipriser bakker danskerne stadig op om den grønne omstilling og ønsker en stærkere klimaindsats. Det gælder både politisk, forbrugsmæssigt og energimæssigt. Det viser den nyeste udgave af tænketanken Concitos klimabarometer.

0 kommentarer

88 procent af danskerne betragter i dag de globale klimaforandringer som et alvorligt problem, og 66 procent mener, at politikernes indsats for at imødegå klimaforandringerne får betydning for, hvor de sætter deres kryds ved næste folketingsvalg.

Sådan ligger landet i Concitos seneste klimabarometer – en undersøgelse, der siden 2010 har målt og analyseret udviklingen i danskernes viden, holdninger og handlinger i forhold til klimaudfordringen.

Læs også: Hver anden borger er villig til at ændre adfærd for klimaet

”På trods af mange andre alvorlige udfordringer har danskerne ikke glemt klimakrisen og bekymringen er stigende, ikke mindst blandt de unge. Det stiller krav til de politiske partier på tværs af rød og blå blok om en øget klimaindsats i Danmark og internationalt, og det sender et klart signal om, at de forskellige kriser bør håndteres sammen”, siger Concitos direktør Christian Ibsen.

Energianlæg i baghaven
Klimabarometeret viser også, at danskerne er positivt stemt overfor energiløsninger som vindmøller og solceller – også hvis de kommer til at stå nær deres egen bopæl.

Under 10 procent svarer, at de ”slet ikke” er villige til at acceptere vindmøller på land, store havmølleparker, solcelleanlæg eller CO2-lagre i undergrunden nær deres bopæl.

Og det mener Christian Ibsen stemmer godt overens med de politiske planer på området.

Læs også: Undersøgelse: Danskerne stiller større krav til takeaway-leverandører

”Danskernes synes generelt at være mere positive overfor vedvarende energianlæg end den offentlige debat ofte giver indtryk af. Det er godt nyt i en situation, hvor Danmark har store planer for udbygningen af den vedvarende energi på land og til havs samt CO2-lagring i undergrunden,” siger han.

Ja tak til mindre forbrug
I årets klimabarometer blev danskerne også spurgt om, hvorvidt, man mener, det er nødvendigt at ændre levevis eller om teknologien alene kan håndtere klimaudfordringen.

Og her svarer 63 procent, at det er nødvendigt, at vi ændrer levevis mod 11 procent, der peger på, at teknologi alene kan håndtere klimakrisen.

Og da danskerne har et af verdens højeste klimaaftryk på 17 ton CO2 årligt i gennemsnit, er det godt nyt, at der er villighed til livsstilsændring, mener Mikalel Bellers, hovedforfatter på rapporten og adfærdsanalytiker i Concito.

Læs også: Danske virksomheder overskrider Parisaftalens målsætninger

”En stor del af vores forbrugsudledninger kan mindskes gennem ændrede forbrugsmønstre, men det betyder ikke, at ansvaret er individuelt. Det er et fælles ansvar for politikere, virksomheder og borgere at ændre vores forbrugsmønstre og livsstil i tilstrækkelig grad. Derfor er det opløftende med en stærk opbakning til et nationalt reduktionsmål for vores forbrugsudledninger”, siger han.

2022-målingen er foretaget af analysevirksomheden Analyse Danmark i juni-juli 2022 blandt 1009 udvalgte danskere.

Undersøgelsen måler gennem mere end 100 spørgsmål danskernes holdning til alt fra CO2-afgifter til energianlæg på land og til havs samt hvad der giver livskvalitet i hverdagen.

- HCL

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere