Kommende materialemangel til grøn teknologi kræver astronomisk investeringsbeløb
Inden 2030 er det måske nødvendigt at investere op til flere trillioner dollars, så globale forsyningskæder kan imødekomme kommende mangel på materialer, der skal være med til at opfylde internationale klimareduktionsmål. Det viser en ny analyse.
Grønne teknologier brager derudaf – men udviklingen kan også betyde global tilbagegang i kernematerialer, der skal til, for at branchen kan fortsætte.
Det konkluderer konsulentfirmaet McKinsey & Company i en analyse, hvor de forudser, at for at kunne opskalere nødvendige materialer til bæredygtige erhvervsløsninger skal der inden 2030 potentielt bruges op til 4 trillioner dollars – svarende til 27,1 trillioner kroner – i investeringer til minedrift, raffinering og smeltning.
Læs også: Svensk stålproducent lancerer nyt, fossilfrit stål
Det skriver ESG Today.
I analysen, der går under navnet ’The net-zero materials transistion: Implications for global supply chains’, fremhæves blandt andet den rolle forsyningskæder, som udvinder materialer, har, for at verden kan lægge sin klimabelastning i graven.
Det gælder eksempelvis sektorer, der udvikler vedvarende energi og teknologier som batterilagring til elektriske køretøjer. Og ifølge McKnisey & Company er det områder, hvor der kræves flere og andre typer af materialer, end de konventionelle teknologier i øjeblikket gør brug af.
Læs også: Mineindustrien vil være en del af den grønne omstilling
Derfor mener konsulentfirmaet, at fremtidige rater for materialebrug vil stige betydeligt, og det kan resultere i mangel på blandt andet litium, kobolt, nikkel, mangan og grafit – materialer som bruges i elektriske motorer og vindturbiner.
Udover det massive investeringsbeløb anslår analysen også, at arbejdskapaciteten skal øges med så meget som 600.000 nye minearbejdere og en yderligere energiforsyning på 200 til 500 GW.
- HCL