21.11.2019  |  Supply chain

Kommuner vil have mere bæredygtigt arbejdstøj på markedet

Københavns Kommune går sammen med 40 andre danske kommuner om at lægge pres på tekstilbranchen for at få mere miljømærket arbejdstøj.

Bæredygtigt arbejdstøj skal udbredes blandt social- og sundhedsassistenter på plejehjem, p-vagter, gartnere og andre ansatte i landets kommuner og regioner.

Læs også: København vil gøre hoteltekstiler cirkulære

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Det mener Københavns Kommune, der har sat sig i spidsen for en opfordring til markedet om at producere mere bæredygtig arbejdsbeklædning. Kravet bliver støttet af 40 danske kommuner, fire regioner, en række offentlige myndigheder og universiteter samt repræsentanter for Helsinki, Oslo, Bergen, Stockholm og Göteborg. Tilsammen køber de arbejdstøj for omkring 216 mio. kr. årligt.

I dag er det kun få produkter inden for arbejdstøj, der er miljømærket.Det er desuden første gang, at et initiativ samler offentlige indkøbere på tværs af de nordiske lande for at påvirke markedet i en grønnere retning.

”Som en stor offentlig indkøber kan København hjælpe med at bane vejen for flere miljømærkede produkter, både til gavn for vores egne medarbejdere, der skal gå i tøjet, og for miljøet”, siger overborgmester i København, Frank Jensen (S), og fortsætter:

”Derfor glæder det mig, at så mange danske kommuner og storbyer i vores nabolande bakker op om at efterspørge miljømærket arbejdsbeklædning”.

Baggrunden for initiativet er, at Københavns Kommune i 2017 besluttede at indkøbe flere miljømærkede produkter og serviceydelser og således påvirke markedet i en mere miljøvenlig retning. Det sker ved at kommunen årligt udpeger to til fire produktområder, hvor man sammen med Miljømærkning Danmark, Statens og Kommunernes Indkøbsservice (SKI) går i dialog med branchen for at fremme udviklingen af mere miljøvenlige produkter.

Sidste års udpegede produkter var legetøj og kontormøbler. Med 36 danske kommuner og to regioner sikrede arbejdet, at der allerede nu er mere miljømærket legetøj og flere miljømærkede kontormøbler at vælge mellem 

Udover arbejdstøj opfordrer Københavns Kommune i denne omgang også til at stille krav til mere bæredygtige kontorartikler.

Kundekrav smitter af på tekstilproduktionen

”Aarhus Kommune er som København optaget af ansvarlige indkøb og støtter derfor op om svanemærket arbejdsbeklædning”, siger borgmester i Aarhus, Jacob Bundsgaard (S), der er en af de kommuner, der bakker op om initiativet og fortsætter:

”Dermed sætter vi ikke kun fokus på klimaet, men også på sundhedseffekten for dem, der bruger beklædningen, og på arbejdsmiljøet for dem, som fremstiller det”.

Også brancheorganisationen Dansk Mode & Textil er klar til at hoppe på den grønne bølge. Opgaven med at levere miljørigtige tekstiler til de offentlige indkøber vil smitte af på tekstilproduktionen generelt.

”Det er afgørende, at hele mode- og tekstilbranchen arbejder på en mere bæredygtig måde end tidligere”, siger adm. direktør i Dansk Mode & Textil, Thomas Klausen, og fortsætter:

”Vi kan se, at kundekrav har en positiv effekt, og når en så stor aktør som Københavns Kommune efterspørger miljømærket arbejdsbeklædning, lægger det et vist pres på branchen, og det er også en helt konkret motivation til at accelerere den bæredygtige omstilling i branchen”.

Læs også: Nordiske projekter jagter bæredygtige løsninger i tekstilindustrien

I november holdes der to stormøder, ét i Vestdanmark og ét i Østdanmark mellem offentlige indkøbere, brancheforeninger og producenter om arbejdsbeklædning og kontorartikler.

- JMA

Denne artikel er en del af temaet I fokus: offentlige indkøb

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere