Nordiske projekter jagter bæredygtige løsninger i tekstilindustrien
Det kræver grundlæggende ændringer, hvis man vil opnå bæredygtig produktion og forbrug af tekstiler i en stærkt forurenende tekstilindustri. Ikke desto mindre er det, hvad seks nordiske projekter har forsøgt at komme med deres bud på i en ny handlingsplan.
Der er mange gode grunde til, at Norden bør reducere tekstilernes miljøpåvirkning. En af dem er de nordiske forbrugeres indkøb af tøj - således køber hver person mellem 13 og 16 kilo om året, skriver branchebladettoj.dk.
Samtidig er mode- og tekstilindustrien en vigtig sektor i den nordiske regions økonomi, hvorfor tekstilgenanvendelse i den forbindelse er blevet et fokuspunkt.
Et fællestræk ved de nordiske handlingsplaner er endvidere behovet for klare og gennemsigtige informationer på tværs af forskellige dele af forsyningskæden og forbrugerne.
Større nordisk indflydelse i EU om skadelige tekstiler har i den sammenhæng afsløret behovet for mærkning af kemikalier i tekstiler og givet input til en EU-strategi for et giftfrit miljø.
Vil fremme udbuddet af miljømærkede produkter
Selvom der i de senere år har været en stigende efterspørgsel på de miljømærkede tekstilprodukter, er udvalget stadigvæk begrænset.
Derfor har seks nordiske projekter i forbindelse med handlingsplanen ’Nordic action plan for sustainable fashion and textiles – Well dressed in a clean environment’, forsøgt at fremme udbuddet af miljømærkede produkter ved at demonstrere markedsfordele ved miljømærkning og samtidig sikre øget synlighed af miljømærkede produkter hos forbrugerne.
Ét af projekterne fra handlingsplanen er Safer Textiles, som er udviklet af Compliance House. Safer Textiles er et trin-for-trin-værktøj, der gør det muligt for producenterne at overvåge brugen af kemikalier i deres forsyningskæder.
Derudover er projektet baseret på EU-lovgivning og national lovgivning i de nordiske lande, skriver branchebladettoj.dk.
Giver overblik over kemiske stoffer i tekstiler
Til branchebladettoj.dk fortæller Anna Lyster fra Compliance House, at Safer Textiles giver et overblik over de kemiske stoffer, der anvendes i tekstiler, materialer og produktion.
Derudover viser outputtet de maksimalt tilladte grænser for hvert kemikalie, hvilket gør det muligt for producenterne at gå i dialog med forsyningskæden, når det kommer til brugen af kemiske stoffer og deres påvirkning af miljøet.
Læs også: Rapport: Tekstilproduktion i Myanmar langt fra fair
Den nordiske handlingsplan for bæredygtighed inden for mode og tekstil er er ikke kun lanceret for at påvirke tekstilindustrien i de nordiske lande, men også i resten af EU og globalt.
I Nordisk Ministerråd planlægger to arbejdsgrupper nu at indsende resultaterne fra projekterne som input til 10yfp-programmet – et FN-initiativ, der skal hjælpe med at styrke samarbejdet om at fremskynde industriens skifte til et bæredygtigt forbrug.
- EL