Lad ikke korruption hindre vækst – vær beredt og reager med klare holdninger

Danske virksomheder udforsker i stigende grad eksportmulighederne i verdens nye vækstmarkeder. Men Transparency Internationals netop lancerede globale korruptionsindeks tegner en deprimerende tendens med lav effektiv bekæmpelse af korruption verden over.

Nej til korruption i Douala havn i Cameroun.

27.01.2016

Sponseret

Chefkonsulent Christine Jøker Lohmann, Dansk Industri

Danmark på etikkens førsteplads mens eksportmarkederne står i stampe

Mens Danmark for fjerde år i træk ligger solidt placeret på førstepladsen i Transparency Internationals korruptionsindeks, så er billedet mindre opmuntrende for nogle af de største danske eksportmarkeder uden for EU. Store handelspartnere som Kina, Rusland, Indien og Egypten ligger alle uden for verdens top 70 over mindst korrupte lande. Andre vigtige eksportmarkeder som Brasilien, Tyrkiet og Sydafrika vurderes ligeledes som værende i en mellemrisikogruppe for korruption, hvor både Brasilien og Tyrkiet endda er dårligere placeret end tidligere.

Danske eksportvirksomheder støder i disse lande oftest på korruption og bestikkelse i forbindelse med offentlige udbud og toldprocedurer. Det er dog også værd at bemærke, at en tredjedel af de i alt cirka 12.000 danske datterselskaber ligger i ikke-vestlige lande, hvor korruption spiller en stor rolle. I Kina er der for eksempel 417 danske datterselskaber, i Rusland 163, i Indien 134 og et tilsvarende antal i Brasilien. I disse lande er korruption et omfattende problem og skal håndteres korrekt for ikke at gøre markedspotentiale til fiasko.

Dansk lovgivning gælder også i udlandet

Udfordringerne med korruption i vækstmarkederne er derfor både udbredte og alvorlige. Det er vigtigt at notere sig, at selvom korruptionsproblemer primært finder sted på det internationale marked, gælder dansk lovgivning i forhold til korruption og bestikkelse også i udlandet. På lignende vis har flere lande, som f.eks. USA og England, vidtgående anti-korruptionslovgivning, der gælder alle virksomheder, som har aktiviteter i disse to lande.

Lav global karakter i korruptionsbekæmpelse

Afrika syd for Sahara samt Øst- og Centralasien ligger side om side som de mest korrupte regioner, med en gennemsnitlig score på 33 ud af 100 mulige (hvor 100 er helt fri for korruption). Det globale gennemsnit er på deprimerende 43, og viser at korruption til stadighed er en kæmpe udfordring for regeringer verden over. Tages der ikke mere konsekvent og effektivt fat om problemet, går et gigantisk investeringspotentiale tabt – et investeringspotentiale som bl.a. de nylig vedtagne Sustainable Development Goals ellers forsøger at drive fremad.

Betydelige risici ved korrupt adfærd

Korruption påfører ikke blot juridiske og administrative byrder til danske virksomheders eksport og drift i udlandet. Det har også betydelige direkte økonomiske konsekvenser. Således rapporterer 53 pct. af de adspurgte mindre og mellemstore virksomheder i et studie fra Verdensbanken, at de har betalt op mod 10 pct. af deres årlige omsætning som uofficielle betalinger til offentligt ansatte. For store virksomheder svarede 36 pct., at de har betalt op mod seks pct. af deres årlige omsætning til samme formål. En undersøgelse fra Verdensbanken og OECD viser, at disse konsekvenser af korruption – juridisk usikkerhed og økonomiske omkostninger – i høj grad er med til at hæmme investeringslysten hos vestlige virksomheder.

Foruden de økonomiske og juridiske konsekvenser af korruption, kan virksomheders omdømme lide betydelig skade ved afdækning af en eventuel korruptionssag. Samtidig ser vi i stigende grad, at et solidt og veldokumenteret anti-korruptionsprogram er afgørende, for at vinde kontrakter hos større internationale virksomheder. Er der ikke styr på etikken, anses man internationalt for at udgøre en unødvendig risici.

Med så store direkte og potentielle risici og omkostninger, er det derfor afgørende, at virksomheder har en klar og præcis anti-korruptionspolitik, at de udfører effektiv due diligence af alle forretningspartnere, og at de foretager løbende overvågning, gennemsyn og opdatering af anti-korruptionssystemer.

Der kan læses mere om disse grundlæggende forholdsregler på Dansk Industris hjemmeside, hvor den lovgivningsmæssige ramme opridses.

Læs også DI’s analyse: Korruption som udfordring – ikke show-stopper.

07.02.2024Dansk Industri

Sponseret

Har du styr på ESG, CSRD og ESRS?

12.01.2024Dansk Industri

Sponseret

Ny ESG & Bæredygtighedsportal hos Dansk Industri (DI)

04.09.2023Dansk Industri

Sponseret

Danske produktionsvirksomheder skaber konkurrencefordele gennem Klimaklar Produktionsvirksomhed

04.09.2023Dansk Industri

Sponseret

CO2-regnskab, bæredygtig produktion, klimaklar.

21.06.2023Dansk Industri

Sponseret

Organisering af Bæredygtighed og ESG er et ledelsesansvar

15.06.2023Dansk Industri

Sponseret

Rådgiverne er afgørende for deres kunders bæredygtige og ansvarlige forretning