18.05.2018  |  Klima, miljø og energi

Landbruget begraver stridsøksen for at sikre dansk økologi

Landbrug & Fødevarer og Økologisk Landsforening indgår historisk samarbejde for at styrke udviklingen i dansk økologi. I et nyt udspil kommer de to organisationer med et fælles bud på, hvordan det skal lykkes.

Landbrug & Fødevarer og Økologisk Landsforening samarbejder nu for at udvikle økologien i Danmark. De to parter har førhen været rygende uenige om dansk landbrugs fremtid. Men nu ser det ud til, at de har de begravet stridsøksen til fordel for et udspil, der sigter mod at styrke økologiens rolle i klimaet, naturen og den cirkulære økonomi.

Læs også: Folkeaktier skal sikre meget mere økologi

”Til trods for at vi er to organisationer, der ser forskelligt på andre sager, peger vi her sammen på en række politiske handlinger og investeringer, som vil skabe ny viden, nye løsninger og nye markeder til glæde for økologer og samfundet. Og vi vil arbejde sammen om at nå i mål med dem”, siger Helle Borup Friberg, administrerende direktør i Økologisk Landsforening.

Hensigten med det fælles økologiudspil er at skabe og udvikle økologi således, at Danmark kan bevare sin internationale førertrøje i selvsamme kategori.

”Der er mange områder, hvor vi slet ikke er i mål med vores egne ambitioner for økologi, ikke mindst på klimaområdet, hvor vi ønsker at bidrage meget mere til klimaindsatsen. Derfor baner vi sammen vejen for nye klima- og naturløsninger i økologi og flere muligheder for økologer at genvinde næringsstoffer fra byerne, så de ikke går tabt. Mere økologi kræver cirkulær økonomi”, forklarer Helle Borup Friberg.

Læs også: Vismænd om dansk CO2-reduktion: Landbruget må til lommerne

Økologien skal udvikles på områder som klima, natur og recirkulering af næringsstoffer fra eksempelvis køkken- og have/parkaffald tilbage til økologiske marker.

”Vores organisationer er også enige om en række administrative forenklinger, nye resultatmål for rettidig udbetaling af økologistøtte og enkle ordninger for økologi i EU's kommende landbrugspolitik, som skal gøre det lettere at blive og være økologisk landmand”, siger adm. direktør i Landbrug & Fødevarer, Karen Hækkerup.

Og til dette formål har de to organisationer udformet 12 politiske initiativer under fire indsatsområder: Markedsfremme nationalt og internationalt og gode vilkår for økologiske landmænd.

Udspillet kalder på 40 millioner kroner årligt
I udspillet peger de to organisationer på, at der skal afsættes flere midler til forskning, uddannelse og markedsudvikling, som bliver afgørende for udviklingen af økologi. Ellers kan økologien ikke følge med den voksende produktion.

”Økologien vokser, og mange nye landmænd er kommet til. Det skal følges op af investeringer i den nødvendige uddannelse, udvikling af økologi og indsatsen for at styrke afsætning af danske økologiske varer på eksportmarkeder og nationalt. Som med vindmølleindustrien, kræver succes en længerevarende investering i viden og markedsudvikling”, siger Helle Borup Friberg.

Læs også: Danmarks første biogasanlæg indviet

De to organisationer efterlyser et årligt beløb på minimum 40 millioner kroner.

Hele udspillet kan læses her.

- EST

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere