Landsdækkende anlægsgartner øger jobmulighederne – og skaber succesoplevelser
OKNygaard vil vise, at det at være bæredygtig kræver at tænke sit ansvar bredt – også som arbejdsgiver i et dansk velfærdssamfund, der ellers giver en støttende hånd. Derfor styrker de nu mulighederne for mennesker med udfordringer på arbejdsmarkedet
Hos OKNygaard har det altid været en integreret grundtanke, at alle skal have en chance på arbejdsmarkedet. I virksomhedens elleve afdelinger er der bl.a. ansat mange fleksjobbere. Derfor ligger det også lige for, når et nyt initiativ fra moderselskabet idverdes bæredygtighedsstrategi skal integreres. Her er målet, at antallet af stillinger skal øges med 5 % årligt for folk, der er udfordret på arbejdsmarkedet.
For OKNygaards administrerende direktør, Ole Kjærgaard, handler initiativet i høj grad om at give mennesker flere udviklings- og beskæftigelsesmuligheder:
”Vi tror i OKNygaard på, at kompetente medarbejdere er nogle, man skaber. Derfor sætter vi gerne rammer, hvor vi kan skabe dygtige og motiverede medarbejdere. Vi oplever, at det kommer flerfoldigt tilbage, fordi mange bliver hos os, udvikler sig og får nye karrieremuligheder internt. Hvis folk efterfølgende rykker videre til en anden virksomhed, har vi sikret mere arbejdskraft til branchen, men endnu mere vigtigt: Vi har givet dem kompetencer, som de kan bruge i fremtiden.”
Som en del af idverde og koncernens bæredygtighedsstrategi skal arbejdsindsatsen i OKNygaard nu systematiseres, men anlægsgartnervirksomheden har allerede en god idé om, hvor de kan intensivere deres arbejde.
En ny chance – og god hjælp for kollegerne
OKNygaard har nemlig flere gode oplevelser med i bagagen, når det kommer til skabelsen af nye jobs. Det vidner Olivers historie om. To gange om ugen møder han trofast ind hos OKNygaard i Aarhus, hvor han i sit fleksjob hjælper med opgaver som hækklipning, træbeskæring, lugning og renholdning af børnehaver og plejecentre. Arbejdsopgaverne bliver bestemt om morgenen, når han møder ind, så han kan hjælpe de kolleger, der har mest travlt.
For Oliver var det en ideel mulighed at blive en del af OKNygaard:
”Jeg ønskede et job, hvor jeg kunne være udendørs og få brugt min kræfter, og så var OKNygaard faktisk én af de virksomheder, jeg selv gerne ville ind i. Heldigvis ville de gerne have mig på prøve, og det fungerede rigtig godt, så jeg blev fastansat i et fleksjob. Så længe jeg får at vide, hvilke opgaver jeg skal løse og hvordan, så tager jeg gerne fat i alle slags opgaver’’, udtaler han.
Det har dog ikke kun været arbejdsopgaverne, der har givet Oliver glæde i hverdagen. Også det sociale sammenhold har gjort en forskel, fortæller han videre:
”Jeg glæder mig til at møde ind på arbejde, og jeg har det rigtig godt med mine kolleger. Selvom jeg selvfølgelig sætter mest pris på vejret, når solen skinner, så er jeg glad for at være ude i alt slags vejr – om det så er sne, regn eller blæst. Vinteren føles heller ikke så lang, når man opholder sig ude og kan se årstiden skifte”.
Mere mangfoldighed i stillinger fremadrettet
OKNygaard mener, at de har gode forudsætninger for at skabe de rette rammer og arbejdsforhold - selv for dem, der ikke passer ind i den traditionelle ’jobkasse’. Derfor vil de nu se på, hvordan de kan operationalisere initiativet yderligere, bl.a. gennem samarbejde med TAMU – en praktisk uddannelse for unge, der står udenfor arbejdsmarkedet af sociale eller andre årsager. Derudover har alle OKNygaards elleve afdelinger tæt kontakt med jobcentre om eksempelvis jobprøvning, fleksjob og seniorjobs.