07.09.2015  |  Klima, miljø og energi

Lene Espersen: Vi halter bagefter med det bæredygtige byggeri

Administrerende direktør i Danske Arkitektvirksomheder, Lene Espersen, efterlyser mere bæredygtigt byggeri i Danmark. Vi er langt bagud i forhold til eksempelvis Tyskland, hvor markedet er blevet selvforstærkende.

”I Danmark bliver der snakket en del om bæredygtigt byggeri, men hvor bliver det af? Og hvordan får det en større udbredelse?”

Sådan spørger administrerende direktør i Danske Arkitektvirksomheder Lene Espersen, i en klumme på building-supply.dk. Her opfordrer den tidligere konservative justitsminister hele bygge- og arkitektbranchen til samarbejde omkring skarpere certificering af bæredygtigt byggeri, der kan tjene som en løftestang for markedet.

Læs også: Dansk Byggeri frygter for konsekvenserne af lavere klimamål

Som eksempel nævner Lene Espersen det tyske marked, der er langt foran det danske. For mens vi herhjemme pr. kun har omkring 50 bæredygtigheds-certificerede bygninger, så er næsten 30 procent af tyske kontorbyggerier og knap 20 procent af alt byggeri i Tyskland certificeret som bæredygtigt gennem DGNB-ordningen – den samme ordning, der er dominerende her i landet.

Forklaringen på Tysklands stærke position finder vi ifølge Lene Espersen i den cirkulære, selvforstærkende effekt, markedet lige nu er kendetegnet ved.

”"Investorerne vil gerne have ’solide’ lejere. Lejere med gode credit ratings har oftest en CSR-politik. Som følge af CSR-engagementet efterspørger lejerne certificeret byggeri. Investorerne efterspørger derfor certificeret byggeri, hvilket får ejendomsudviklerne til at bygge bæredygtigt. Efterspørgslen accelereres, idet flere og flere virksomheder indfører CSR",” forklarer hun.

Hun påpeger i den forbindelse, at fremdriften i høj grad er drevet af kommercielle aktører (”store virksomheder med CSR-politikker”), og derfor ”er [det] sandsynligvis bare et spørgsmål om tid, før efterspørgslen på certificeret bæredygtigt byggeri også stiger i Danmark.”

Læs også: Singapore huser grønt hotel

For at det kan ske, vil det kræve samarbejde på tværs af brancherne, og at ”arkitektvirksomhederne [kan] påtage sig bæredygtighedsledelsen.” Og det er også bydende nødvendigt

”"Kreativ tænkning i forretningsmodeller, kompetenceudvikling og værdiskabelse gennem bæredygtigt byggeri står i høj kurs hos danske arkitektvirksomheder – og når efterspørgslen på det bæredygtige byggeri stiger gælder det om at være klar",” slutter Lene Espersen.

-AK

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere