Lidls nye hovedkontor opnår højeste grad af DGNB-certificering og særlig udmærkelse

Et fremtidssikret byggeri gennemsyret af bæredygtighedstiltag er en hjørnesten i Lidl Danmarks udvikling af sin ejendomsportefølje. Nu belønnes bestræbelserne med den fornemme DGNB Platin-certificering og en arkitektonisk Diamantudmærkelse, som den eneste i certificeringstypen ‘bygning i drift’ i Danmark, for kædens hovedkontor i Aarhus.

Foto: LIDL Danmark

15.10.2024

CSR.dk

Lidls nye hovedkontor i Aarhus åbnede i november 2023 og huser virksomhedens cirka 350 medarbejdere på hovedkontoret samt dagligvarekædens 1.200 m2 store flagskibsbutik i stueetagen, som tilsammen danner rammen om et byggeri på 20.000 m2. Nu honorerer Rådet for Bæredygtigt Byggeri hovedkontoret med den eftertragtede DGNB Platin-certificering og Diamantudmærkelse. Det er en milepæl for Lidl Danmark. 

”Vi tager ansvar for det samfund, vi er en del af. Det gør vi på mange måder. Det har vi gjort på sundhedsområdet, hvor vi har lavet en ambitiøs strategi for udfasning af tobak, men det gælder også, når det kommer til, hvordan vi udvikler vores ejendomsportefølje bedst muligt. Og derfor er den nye certificering en blåstempling af vores arbejde,” siger udviklings- og ejendomsdirektør i Lidl, Mads T. Nielsen. 

Den højest mulige certificeringsstandard i branchen  

Platin under DGNB-standarden, som Lidls hovedkontor modtager, er den højeste grad inden for certificering af bæredygtighedstiltag og kræver en omfattende vurdering af bygningens miljømæssige, økonomiske og sociale bæredygtighed. Det indebærer alt fra brugen af vedvarende energi og miljørigtig affaldshåndtering til at sikre et sundt og produktivt indeklima for medarbejderne. 

“Vi har i byggeriet af vores nye domicil taget alt fra bygningens mindste byggesten til den daglige brug under lup for at sikre, at alt stemmer overens med Lidls DNA. Det betyder fuldt fokus på at finde de helt rigtige miljømæssige og genanvendelige materialer og at designe det bedst tænkelige arbejdsmiljø for vores kolleger,” siger afdelingschef i Byggeteknisk Afdeling i Lidl, Orhan Ongun, og tilføjer: 

“Det har været en lang og lærerig proces. Derfor er jeg også utrolig stolt af at have været med til at skabe et fantastisk byggeri, hvor alle parter har arbejdet tæt sammen om at opnå den højeste mulige standard i branchen.“ 

Mads T. Nielsen stemmer i: 

“Der skal lyde en kæmpe tak til vores eksterne samarbejdspartnere og særligt til byggeteamet og alle involverede afdelinger i Lidl, hvis ukuelige dedikation og ekspertise har gjort byggeriet muligt. Vi glæder os over vores nye domicil, hver dag vi går på arbejde.” 

“Man har arbejdet struktureret med DGNB fra allertidligste fase” 

Sammen med Platin-certificeringen tildeles byggeriet ligeledes Diamantudmærkelsen, som gives til bygninger af særligt høj arkitektonisk kvalitet med fokus på holdbarhed og robusthed, sammenhæng med nærområdet, materialevalg og indeklima. Det er Frederik Waitz Søborg, direktør for certificeringer og teknisk udvikling i Rådet for Bæredygtigt Byggeri, begejstret for. 

”Lidls nye hovedkontor er et rigtig godt eksempel på et byggeri, hvor man har arbejdet struktureret med DGNB fra de allertidligste faser af byggeriet. Det har resulteret i et byggeri, der passer ind i Godsbanearealets rå og rustikke historie, og som åbner op ud mod det omgivende byrum. Samtidig har der været stort fokus på at skabe en fleksibilitet i huset, og man har valgt materialer, der både er holdbare og giver mulighed for at transformere over tid.” 

Lidl-byggeriet på Godsbanen er tegnet af Link Arkitektur, der har stor erfaring med at skabe miljømæssige og moderne kontorbygninger. Ud over hovedkontoret har Lidl også opført et parkeringshus med 350 pladser i samarbejde med Aarhus Kommune, hvilket er en vigtig del af den nye infrastruktur i området. 

Byggeriet er opført med Per Aarsleff A/S som totalentreprenør og med Niras A/S som byggerådgiver. Der er kun fire andre opførte bygninger i certificeringstypen ‘bygninger i drift’ i Danmark, som har opnået Platin-certificeringen, mens 11 er præcertificerede. Lidls hovedkontor er den eneste ‘bygning i drift’ i Danmark som kan bryste sig af at have både Platin-certificeringen og Diamantudmærkelsen. 

Om DGNB-certificeringen: 

DGNB-certificeringen (Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen) er en internationalt anerkendt certificeringsstandard, som benyttes til at måle, samarbejde om og fremme bæredygtighedshensyn i hele det byggede miljø.  

I Danmark varetages og uddeles DGNB-certificeringen af non-profit medlemsorganisation Rådet for Bæredygtigt Byggeri, der fremmer bæredygtighedshensyn i bygge- og ejendomsbranchen. 

Der findes i dag fem forskellige typer af certificeringen, som alle består af en række kriterier, der samlet set vurderer en bygning, en renovering, et byggeri eller et byområde ud fra forskellige sociale, miljømæssige og økonomiske parametre. DGNB omfatter eksempelvis emner som biodiversitet, indeklima, miljøfarlig og sundhedsskadelig kemi, CO2-aftryk, sociale forhold og holdbarhed.  

DGNB-certificeringen er et strategisk værktøj, der kan tilpasses bæredygtighedsambitionerne for det enkelte projekt og de involverede aktører. Det giver mulighed for at stille krav og afstemme forventninger ud fra en prædefineret ramme. Samtidig får man tredjepartsverificeret data og tilhørende dokumentation, som er relevant i forbindelse med ESG-rapportering og grøn finansiering.  

En bygning kan DGNB-certificeres i tre niveauer: Sølv, Guld og Platin, hvor Platin er det højeste niveau. For at opnå Platin skal byggeriet opnå mindst 80 % af de tilgængelige point. Derudover skal det leve op til et krav om minimum 65 % af pointene i hver af de seks hovedområder: Miljømæssig kvalitet, økonomisk kvalitet, social kvalitet, teknisk kvalitet, proceskvalitet og områdets kvalitet 

DGNB Diamant er en udmærkelse under certificeringstypen ‘DGNB Renovering og nybyggeri’. Udmærkelsen gives for høj arkitektonisk kvalitet i et bygge- eller renoveringsprojekt. I DGNB Diamant fortolkes de klassiske arkitektdyder – brugbarhed, holdbarhed og skønhed – i et bæredygtighedsperspektiv.

- EHS

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

19.11.2024CSR.dk

Manglende klimasikring kan koste dyrt

18.11.2024CSR.dk

Ny bog advarer: Bæredygtighed kan ikke stå alene

15.11.2024CSR.dk

Hos stor virksomhed er kødtunge tallerkener fortid

14.11.2024CSR.dk

Ny ordning forener social og miljømæssig ansvarlighed

08.11.2024CSR.dk

Ny virksomhedstype vil lukke huller i cirkulær økonomi

07.11.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Nyt EU-direktiv om bæredygtig it-drift stiller krav til din dataopsamling

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V