Ligestilling – nu på vej i rummet
USA vil have en kvinde på månen inden for de næste fem år. Til gengæld kiksede en rumvandring kun med kvinder i denne uge på grund af udfordringer med passende rumdragter.
Her til sommer, nærmere bestemt d. 20. juli, er det præcis 50 år siden, Neil Armstrong som det første menneske nogensinde satte foden på månen. Siden da har yderligere 11 amerikanske astronauter besøgt Jordens nærmeste nabo i rummet, de sidste to med Apollo 17 i december 1972.
Læs også: Finanstilsynet kritiseres for ikke at gå op i ligestilling
Fælles for de 12 amerikanere er, udover deres nationalitet, deres køn. Det er således kun mænd, der har betrådt månens overflade, eller for den sags skyld været i kredsløb om den, som yderligere 12 personer har prøvet.
Men det skal der snart laves om på, mener Trump-regeringen. I en tale holdt ved det femte møde i det såkaldte National Space Council annoncerede vicepræsident Mike Pence, at der skal astronauter tilbage til månen inden for de næste fem år. Og ikke bare hvilke som helst af slagsen:
”Lad mig gøre det klart: den første kvinde og den næste mand på månen vil begge være amerikanske astronauter, afsendt med amerikanske raketter fra amerikansk jord”, slog han fast.
Dermed er der lagt op til (lidt) mere ligestilling i det ydre rum – der har været kvinder på den internationale rumstation ISS i årtier – end det har været tilfældet hidtil.
Kvindelig rumvandring udskudt
Apropos ISS, så skulle dagen i morgen, fredag d. 29. marts, have været historisk, ikke kun på grund af det nu udskudte Brexit her på jorden, men også i rummet, hvor den første rent kvindelige rumvandring skulle have fundet sted netop i morgen.
Den plan har det amerikanske rumagentur NASA imidlertid måtte se sig nødsaget til at udskyde på grund af mangel på passende udstyr, forklarer organisationen. Kort fortalt, så har de to kvindelige astronauter, Christina Koch og Anne McClain, der skulle have gennemført opgaven, begge brug for en overdel til deres rumdragter i størrelse medium, og da der kun er én af disse ombord på ISS, der er klar til rumvandring, må en af deres mandlige kollegaer, Nick Hague, derfor overtage McClains plads i morgen.
Læs også: Ligestilling i toppen af dansk erhvervsliv er gået i stå
Efter planen skal McClain på sin næste rumvandring d. 8. april sammen med canadieren David Saint-Jacques. Hvornår en eventuel female-only spacewalk kommer til at finde sted, er ikke afklaret pt.
-AK