Lov om samfundsansvar vedtaget
Et stort flertal i Folketinget vedtog tirsdag en lov, der pålægger de ca. 1100 største virksomheder, børsnoterede selskaber, statslige aktieselskaber og institutionelle investorer i Danmark at oplyse om deres arbejde med samfundsansvar.
Frem over skal de 1100 største danske virksomheder oplyse om deres arbejde med samfundsansvar i deres årsrapport. Et stort flertal i Folketinget vedtog den 16. december en lov, der pålægger de ca. 1100 største virksomheder, børsnoterede selskaber, statslige aktieselskaber og institutionelle investorer i Danmark at oplyse om deres arbejde med samfundsansvar. Økonomi- og erhvervsminister, Lene Espersen: - Jeg er rigtig glad for Folketingets store opbakning til denne lov. Mange danske virksomheder er gode til at arbejde med samfundsansvar. Men ofte fortæller de ikke omverdenen om deres arbejde. Med den nye lov håber jeg, at virksomhederne i Danmark bliver bedre til at vise, at vi kan forene vækst med ansvar. I en globaliseret verden præget af finansiel krise og klimaforandringer bliver virksomheders samfundsansvar et stadig vigtigere konkurrenceparameter.
Hvem er omfattet af lovændringen?
Loven omfatter store virksomheder i regnskabsklasse C samt børsnoterede virksomheder og statslige aktieselskaber i regnskabsklasse D. Store virksomheder i regnskabsklasse C er virksomheder, som overskrider mindst to af nedenstående tre størrelsesgrænser:
En balancesum på 143 mio. kr.
En nettoomsætning på 286 mio. kr.
Et gennemsnit antal heltidsbeskæftigede på 250
Datterselskaber er fritaget fra at oplyse om samfundsansvar, hvis moderselskabet oplyser om samfundsansvar for hele koncernen.
Endelig indføres samme oplysningskrav for institutionelle investorer, investeringsforeninger og børsnoterede finansielle virksomheder i øvrigt (pengeinstitutter og forsikringsselskaber m.v.), som ikke er omfattet af
årsregnskabsloven. Oplysningskravet for disse virksomheder fastsættes af Finanstilsynet i bekendtgørelser.
Hvad skal oplyses om samfundsansvar?
De omfattede virksomheder skal oplyse om:
1) Virksomhedens politikker for samfundsansvar, herunder eventuelle standarder, retningslinjer eller principper for samfundsansvar, som virksomheden anvender.
2) Hvordan virksomheden omsætter sine politikker for samfundsansvar til handling, herunder eventuelle systemer eller procedurer herfor.
3) Virksomhedens vurdering af, hvad der er opnået som følge af virksomhedens arbejde med samfundsansvar i regnskabsåret, samt virksomhedens eventuelle forventninger til arbejdet fremover. Hvis virksomheden ikke har formuleret politikker for samfundsansvar, skal dette oplyses.
Hvordan skal oplysningerne gives?
Redegørelsen for samfundsansvar skal placeres i ledelsesberetningen i årsrapporten. Alternativt kan virksomheden placere redegørelsen for samfundsansvar i en supplerende beretning til årsrapporten eller på virksomhedens
hjemmeside. Dog skal det fremgå af ledelsesberetningen, hvor redegørelsen er placeret. Hvis en virksomhed har tilsluttet sig FN's Global Compact eller FN's Principper for ansvarlige investeringer, er det tilstrækkeligt at henvise til
den fremskridtsrapport, som skal udarbejdes i forbindelse med medlemskabet. Virksomheder, som udarbejder en bæredygtighedsrapport eller lignende om deres arbejde med samfundsansvar kan henvise til denne i ledelsesberetningen.
Læs mere på www.samfundsansvar.dk