Mærsk vil teste batterisystem på containerskib

Mærsk har planer om at teste et maritimt batterisystem på skibet Maersk Cape Town. Håbet er, at anvendelsen af batterisystemet kan forbedre skibets ydeevne og pålidelighed samtidig med, at skibets samlede CO2-udledning reduceres.

Trident Maritime Systems batterisystem skal inden længe installeres og testes på Maersk Cape Town-skibet. Foto: Mærsk.

08.11.2019

CSR.dk

I første omgang sker det som en del af en test, hvor der vil blive holdt øje med, hvor meget batterisystemet kan forbedre skibets ydeevne og pålidelighed samtidig med, at det reducerer den samlede CO2-udledning.

”Dette forsøg vil give os en større forståelse af energilagring, der kan hjælpe Mærsk med at rykke hen mod en øget elektrificering af vores flåde og terminaler. Mærsk vil fortsætte med at teste og udvikle løsninger som en del af vores rejse mod at blive CO2-neutrale i 2050”, siger COO i Mærsk, Søren Toft.

Skibe, der udelukkende sejler på energi fra batterier, ligger ifølge Mærsk stadig år ude i fremtiden, da det på nuværende tidspunkt hverken teknisk eller økonomisk er en mulighed.

Selvom det maritime batterisystem altså ikke kan drive hele Maersk Cape Town alene, så kan det i stedet hjælpe til med at øge effektiviteten hos de generatorer, der er ombord på Maersk Cape Town. Ved at anvende generatorerne mere optimalt og slukke for dem, når der ikke er brug for dem, kan skibets samlede forbrug af brændstof samtidig blive reduceret.

Kan oplades ved hjælp af spildvarme
Batterisystemet kan desuden også støtte skibets generatorer med op til 1.800 kVA ekstra energi, hvis der er behov for hurtige ændringer i skibets elektriske belastning. Batterisystemet er således i stand til at forsyne skibet med ekstra energi, der kan skabe sikkerhed på havet.

Maersk Cape Town har som mange af Mærsks containerskibe allerede et genvindingssystem til spildvarme, som kan bruges til at oplade batterisystemet bæredygtigt ved hjælp af elektrisk energi fra varme, der eller ville have været tabt.

”Dette spændende forsøg, som er det første af sin slags i industrien, vil vise batteriteknologis potentiale til at forbedre vores skibes ydeevne samtidig med, at det også vil reducere brugen af brændstof”, siger chef for flådeteknologi i Mærsk, Ole Graa.

Læs også: Mærsk: slut med CO2 i 2050

Batterisystemet vil inden længe blive transporteret til Singapore, hvor det vil blive installeret om bord på det 249 meter lange containerskib Maersk Cape Town, der sejler på ruter mellem Vestafrika og Østasien. Skibets første fulde rejse med det nye system vil finde sted til næste år og vil blive fulgt tæt for at kunne evaluere på, hvordan systemet yder i forhold til ambitionerne.

- JMA

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

24.04.2025Mind Energy

Sponseret

Energi Danmark konsoliderer sig på tværs af Norden

23.04.2025CSR.dk

Fra mælkekarton til byggemateriale: Skånsk virksomheder fordobler kapaciteten

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Kan du samle det stærkeste hold klimakæmpere?

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Aktiv transport med 10 virksomheds initiativer

22.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electrics Go Green Competition vender tilbage i 2025 – danske grønne talenter skal i spil

10.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Dit transportvalg har betydning for dit helbred og vores planet

09.04.2025CSR.dk

93,6 millioner sikrer CONCITOs fortsatte indsats

09.04.2025CSR.dk

Vognmænd får mulighed for at søge om støtte til grønne lastbiler

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle