09.12.2014 | Kommunikation
Madspildsaktivist blev Årets dansker
Selina Juul, der er stifter af bevægelsen Stop Spild af Mad, vandt Berlingskes pris Årets dansker 2014.
Selina Juul har kæmpet for mindre madspild siden 2008 og har stiftet forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad. Foto: Simon Læssøe, Scanpix.
Selina Juul, der siden 2008 har kæmpet for mindre madspild, er blevet kåret af Berlingske som Årets Dansker 2014. Hun har stiftet forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad, som er Danmarks største frivillige bevægelse mod madspild. Bevægelsen er medudvikler af en international erklæring mod madspild og medvirker blandt andet til videreformidling af gratis overskudsmad til hjemløse og begrænsning af madspild i industri og detailhandel.
Læs også: Dansk Supermarked i front for nyt madspildsprojekt
Ifølge Selina Juul er prisen henvendt til alle de danskere, som hver dag forsøger at mindske madspild.
"At stoppe madspild handler ikke bare om at spare penge men også om at gøre noget godt for miljøet og klimaet. Danmark har virkelig rykket sig på det her område, og de mange frivillige ildsjæle har virkelig gjort en forskel. Der er snart ikke længere en kantine, hvor man ikke er opmærksom på madspild", sagde Selina Juul i sin takketale, da hun modtog prisen ved et kåringsarrangement hos Berlingske Media.
Ny pris
Det er første gang, at Berlingske uddeler sin nye pris Årets dansker. For at komme i betragtning til prisen skal man have sat sig ambitiøse mål, og nået dem. Desuden er det et kriterie, at målene skal gavne andre.
"Årets dansker er vores måde at hylde danskere med store ambitioner og samtidig inspirere endnu flere til at turde mere og sigte højere. Det har vi brug for i Danmark, og derfor skal vi fejre dem, der har gjort en forskel. Dem som har store ambitioner og når dem", sagde Lisbeth Knudsen, chefredaktør hos Berlingske.
Læs også: Roskilde Festival går til kamp mod madspild
Det er Berlingskes læsere, der har indstillet kandidater til prisen. Herefter har en projektgruppe, bestående af chefredaktører og redaktører, udvalgt ti personer, som dommerkommiteen har bedømt indivuelt. I dommerkommiteen sad blandt andre Lykke Friis, Lisbeth Knudsen, Ulrik Wilbek og René Redzepi. I finalen blev dommerkomiteens stemmer lagt sammen med læserstemmerne.
-SSM
Klima, miljø og energi

Gæster på Roskilde Festival tester ny pantstation
For at gøre det lettere for festivalgæsterne at komme af med deres tomme dåser og flasker har Dansk Retursystem opsat en pantstation på Roskilde Festival, hvor det tager under et minut at få pant for omtrent 90 dåser og flasker. Et lignende pilotprojekt testes lige nu i hele landet.
Samfund

Danske virksomheder sælger stort til FN-organisationer
Danske virksomheders salg til Unicef, FN's Flygtningehøjkommissariat og andre FN-organisationer, der arbejder med globale problemer som flygtninge, fattigdom og klima, steg med knap en milliard kroner sidste år.
Strategi & ledelse

Hummel: Vores karmaaktiviteter er god branding
Gennem blandt andet sportsaktiviteter på Roskilde Festival støtter Hummel udsatte i Libanon. De sociale initiativer styrker virksomhedens brand og er derfor en god forretning, lyder det fra sportsbrandet .
Klima, miljø og energi

Mursten af cigaretskod og bil-ædende busser
Busser, der kan køre hen over biler, næste generation af træ, glas og stål, mursten af cigaretskod samt dansende turbiner uden vinger. Fælles for de innovative projekter er, at de alle er kulstofs-fattige.
Klima, miljø og energi

3GF-erklæring skal fremme grøn omstilling
Ved sidste uges 3GF-topmøde blev der indgået en global erklæring om fremme den grønne omstilling. I erklæringen opfordrer 3GF blandt andet til et dybere samarbejde om bæredygtig anvendelse af vand i Afrika, Latinamerika og Asien.
Supply chain

Virksomheder deltager i projekt om kemiske fodspor
En lang række virksomheder har deltaget i en undersøgelse om kemiske fodspor i produkter og forsyningskæder. Projektet vil blandt andet hjælpe virksomheder med at mindske afhængigheden af farlige kemikalier.