Maersk klar til biobrændstoftest

Triple E-skibet Mette Mærsk sejler inden længe til Kina med 20 procent biobrændsel i tanken. Testen er det første led i Maersks strategi om at blive CO2-neutral i 2050. Regningen for de ekstra omkostninger lander hos kunderne, men det vil de acceptere, lyder det.

Et af triple E-fartøjet Mayview Mærsks søsterskibe, Mette Maersk, vil på en sejlads fra Holland til Kina have 20 procent biobrændsel i tanken. Testen er en del af Maersks omstilling til CO2-neutralitet i 2050. Foto: flickr/Kees Torn.

25.03.2019

CSR.dk

Det ved man udmærket hos verdens største containershippingvirksomhed, A.P. Møller-Mærsk, som i slutningen af sidste år annoncerede, at man vil være CO2-neutral i 2050. Derfor går man nu videre med at teste netop biobrændsel, når triple E-skibet Mette Mærsk inden længe sejler til Kina med 20 procent biobrændsel i tanken.

”Jeg håber, at det udmønter sig i noget konkret, men det skal også være fordi, kunderne ser en tiltrækningskraft i det. De skal beslutte, at de også bliver nødt til at bruge penge på det”, siger COO Søren Toft om forsøget. Foto: Maersk.

På de 25.000 sømil fra Rotterdam til Shanghai vil man i løbet af forsøget, som Maersk kalder verdens største af sin slags, spare 1.500 ton CO2 og 20 ton svovl. Derudover skal man høste læring til fremtiden.

”Biobrændstoffer er en af de tilgængelige løsninger, der kan implementeres på kort og mellemlangt sigt. Gennem dette forsøg sigter vi efter at lære mere om biobrændsler generelt, og at forstå mulighederne for at øge brugen af det på en bæredygtig og økonomisk måde”, siger COO Søren Toft.

Derudover håber man på Esplanaden at den mere klimavenlige sejlads kan blive til en forretningsmodel i sig, og et område, hvor ikke mindst den danske gigant kan komme til at skille sig ud.

”Kan man forestille sig, at Mærsk på et tidspunkt tilbyder en normal skibsrute og en grøn skibsrute? Det kan man sagtens. Hver uge har vi seks afsejlinger mellem Asien og Europa, og der kunne fremover f.eks. være en grøn rute og fem normale. Så kan en kunde som Ikea vælge det ene eller andet, hvor der så selvfølgelig vil være en prisdifference - men på den måde kan vi produktdifferentiere os”, siger Søren Toft til Børsen.

Kunderne skal ville det
Udover at sænke til CO2-udslip arbejder Maersk også på at skære i sine udledninger af svovl, og begge dele medfører selvsagt ekstra udgifter. Maersk har ifølge Børsen selv regnet sig frem til, at omstillingen vil udløse en meromkostning til bunkerolie på ca. 13 mia. kr. om året alene for koncernen selv, og over 100 mia. for den samlede industri.

Den regning har man ikke tænkt sig at dække selv, og derfor er højere priser på containerfragt uundgåeligt, hvis industrien skal lykkes med at omstille sig, forklarer Toft.

”Vores industri kan ikke bære omkostningerne alene, for så kan industrien ikke længere eksistere. Vi skal have væltet omkostningerne over på kunderne, hvilket kan lyde hårdt og aggressivt, men det er stadig kun en brøkdel af de samlede omkostninger i vores supply chain”, forklarer han til Børsen og fortsætter: 

”Men jeg tror, at kunderne accepterer det, hvis de får en fornemmelse af, at andre står i samme situation.”

Generelt oplever man fra Maersks side en stigende efterspørgsel på grønne løsninger fra kunderne, og derfor har man også forhåbninger om, at den bæredygtige udvikling vil brede sig.

”Jeg håber, at det udmønter sig i noget konkret, men det skal også være fordi, kunderne ser en tiltrækningskraft i det. De skal beslutte, at de også bliver nødt til at bruge penge på det”, siger Søren Toft til Børsen, og understreger samtidig, at Maersk fortsætter uanset hvad:

”Jeg tror ikke, at det har nogen indflydelse på, hvor mange øl Heineken sælger i New York, hvis de har betalt 500 dollar mere for en container, der er blevet transporteret på en grøn rute. Men vi skal heller ikke bare sidde og vente på kunderne”, slutter han.

Biobrændstofforsøget bliver afviklet i samarbejde med seks medlemmer af den hollandske bæredygtighedsorganisation Dutch Sustainable Growth Coalition (DSGC), bl.a. Heineken, Phillips, Shell og Unilever.

Læs også: Norden foretager den første testrejse på CO2-neutralt biobrændstof

I den forbindelse fremhæver Søren Toft nødvendigheden af partnerskaber af denne type, når det kommer til at udvikle og teste forskellige bæredygtige tilgange, ligesom han åbner døren for at andre aktører bidrager til indsatsen; ”rejsen er kun lige begyndt”, som han siger.

-AK

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

20.11.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

20.11.2024CSR.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024CSR.dk

Politisk tøven koster virksomheder og Europa dyrt

19.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis’ 2025-mål for genanvendelse er allerede opnået

18.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Nye analyseresultater viser hvorfor det er vigtigt at vaske måtter

18.11.2024CSR.dk

Kan man flyve på spildevand?

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V