Mere end blot et sundt måltid mad

”Et vegetarisk måltid, serveret i en skål, som består af en variation af forskellige grøntsager, korn og kerner, serveret kold”. Sådan lyder den klassiske beskrivelse af den lækre Buddha Bowl.

Men hos The Buddha Bowl Project i Vejle handler det ikke blot om at skabe et sundt måltid mad til de vejlensiske borgere. Her er man nemlig af den overbevisning, at hvis alle gør en lille ting for miljøet hver dag, har det en enorm global effekt.

Derfor har restauranten siden sin spæde begyndelse, tænkt den grønne agenda ind i alle aspekter af forretningen – lige fra møblementet i restauranten til håndteringen af restaurantens madspild. Det har ligeledes medført, at restauranten i 2021 blev certificeret med REFOOD mærket.

FØDT GRØNNE
”Hos The Buddha Bowl Project er vi født grønne. Vi gennemgår ikke den grønne omstilling, som så mange andre. Derfor kan vi tænke det ind i alt, vi gør”, siger Lars Berggreen, der er ejer af The Buddha Bowl Project.

Denne tilgang er da heller ikke til at tage fejl af, når man træder ind i den hyggelige restaurant på Dæmningen i Vejle. I alle afkroge af restauranten ses den grønne tråd, som går igen i både indretningen, på menukortet og i den daglige drift.  

Selvom den danske restaurationsbranche ofte bliver mødt med kritiske øjne, når de kaster sig ud i diverse grønne initiativer, virker det til, at den vejlensiske restaurant har god ro maven.  

”Da vi jo er født grønne og fra start har tænkt det ind i alt vi gør, kan og skal vi hele tiden være et skridt foran, når det kommer til den grønne agenda” siger Lars Berggreen, der dog understreger, at The Buddha Bowl Project ikke er ”hellige”, men blot forsøger at gøre en lille forskel, der hvor de kan. 

Det betyder, at man altid har den grønne agenda i mente, når nye tiltag indføres. Det ses også i restauranten, hvor møblement og interiør er lavet af genbrugsmateriale, emballagen er bionedbrydelig og maden bringes ud med miljøvenlige elbiler. På menukortet findes ligeledes lokale og økologiske grøntsager, mens der er tanke på dyrevelfærd, når det kommer til udvalget af kød.

Bag disken har The Buddha Bowl Project vandspare monteret på vandhanerne, som reducerer vandforbruget, mens en grøn energiaftale medvirker til, at strømmen er vindmølleproduceret.

LAGT OP TIL SPØRGSMÅL
Med de mange tiltag, er det da heller ikke overraskende, at gæsterne hos The Buddha Bowl Project bliver mødt af restaurantens mange miljørigtige certificeringer. ”Det sker, at gæsterne i restauranten spørger ind til vores forskellige certificeringer – også REFOOD mærket”, fortæller Lars Berggreen og fortsætter: ”Hele konceptet bag The Buddha Bowl Project lægger op til at gæsterne kan stille spørgsmål, og så bruger vi jo vores certificeringer aktivt. De er synlige i restauranten. Derfor er det også naturligt, at vores gæster spørger ind til de indsatser, vi har”.

Her har personalet flere gange oplevet, at gæsterne spørger ind til netop REFOOD mærket, fordi logoet både er at finde på restaurantens menukort, på montren foran køkkenet og på The Buddha Bowl Projects hjemmeside. REFOOD diplomet er ligeledes af finde i hovedindgangen og i restaurantens spiseområde, så gæsterne tydeligt kan se, hvilke madspildsindsatser restauranten har i fokus.

Foruden REFOOD mærket er The Buddha Bowl Project blandt andet certificeret med Svanemærket, Det Økologiske Spisemærke og FSC-mærket, der alle er tydeligt til stede i restauranten.

INTET GÅR TIL SPILDE
Men bag de mange certificeringer er de grønne handlinger heller ikke til at tage fejl af.

Når The Buddha Bowl Project er certificeret med REFOOD mærket tilslutter de sig ligeledes nogle selvvalgte madspildsinitiativer. Som en central del af arbejdet med at mindske madspild, donerer restauranten overskydende mad. ”Vores Køkkenchef bruger overskydende råvarer såsom broccoli eller blomkål til lækre supper, der bliver hentet af Blå Kors eller Café Parasollen. På den måde kan vi udnytte råvarerne bedst muligt og samtidig går maden til dem, som har brug for den” fortæller Lars Berggreen.

Skulle det alligevel ske, at restauranten har madrester til overs, har de en genanvendelsesordning hos Daka ReFood, der afhenter og genanvender madresterne. Her kan madaffaldet fra The Buddha Bowl Project i en gennemsnitlig uge i 2022 være med til at opvarme en husstand i 5 dage og gøde 180 kg gulerødder, samtidig med at det sparer atmosfæren for 35 kg CO2.

HOLDBARE LØSNINGER
Selvom The Buddha Bowl Project er glade for, at madrester ikke går til spilde, men anvendes til nye formål, arbejdes der hele tiden med at reducere madspildet. Derfor tager restauranten også imod undervisning om madspild. ”Vi har været så heldige at komme gennem nåleøjet hos Region Syddanmarks GCO forløb – Grøn Cirkulær Omstilling, hvor en stor del af vores medarbejdere var med, og hvor vi blandt andet blev undervist i affaldssortering og madspild”, siger Lars Berggreen, der har taget de gode tanker fra GCO med sig hjem til restauranten. For fremtiden vil medarbejderne hos The Buddha Bowl Project nemlig kunne finde alt om affaldssortering og restaurantens arbejde med madspild i systemet BARMA.

”BARMA skal hjælpe os i den daglige drift, der blandt andet kan vejlede medarbejderne i korrekt affaldssortering, men også i hvordan vi i restauranten arbejder med madspild. Vi vil blandt andet lave en quiz, der kan gøre medarbejderne klogere på de madspildsreducerende initiativer. På den måde får de det ind under huden, og så kan de jo også komme med kvalificerede svar, når gæsterne spørger ind til det” siger Lars, der glæder sig meget til at implementere systemet i hverdagen hos The Buddha Bowl Project.

Restauranten arbejder altså hele tiden med at optimere deres løsninger – både på madspildsområdet, men også i andre dele af den daglige drift. ”Vi kalder det holdbare løsninger” understreger Lars, som både ser løsningerne som holdbare for restauranten og for miljøet.

”Vores slogaen er ’It’s a lifestyle’. Hvis vi alle gør bare en lille smule, så har det faktisk en kæmpe effekt. Det lyder som en kliche, men det er sådan, det er”, understreger Lars Berggreen, der ikke er i tvivl om, at hele restaurationsbranchen med tiden bliver nødt til at sætte sig ind i den grønne dagsorden: ”Det bliver mere reglen end undtagelsen. Det er fremtiden og det er det kunderne vil have” siger han.

Det motiverer ligeledes The Buddha Bowl Project til at inspirere endnu flere med deres gode holdbare løsninger. Derfor er det for fremtiden ikke kun vejlenserne, som får glæde af The Buddha Bowl Project. Hvis du i sommeren 2022 lægger vejen forbi Billund Lufthavn, når du skal på ferie, vil du kunne få et måltid mad hos The Buddha Bowl Project.

Ligesom The Buddha Bowl Project, er Billund Lufthavn certificeret med REFOOD mærket (siden 2016) og sender ligeledes sit madaffald til genanvendelse hos Daka ReFood. På den måde kan restauranten fortsætte deres gode initiativer mod madspild og for genanvendelse.

Af: Emmeli Kirstine Mikkelsen
REFOOD mærket

04.12.2023Daka Denmark A/S

Sponseret

Organisk gødning giver harmoniske juletræer

29.09.2023Daka Denmark A/S

Sponseret

Ufattelige mængder mad går stadig til spilde - kan detailhandlen gøre mere, hurtigere?

12.07.2023Daka Denmark A/S

Sponseret

Virksomhederne risikerer bøde for ikke at affaldssortere, men er dårligt informerede

26.05.2023Daka Denmark A/S

Sponseret

Daka Denmarks A/S årsregnskab 2022

19.05.2023Daka Denmark A/S

Sponseret

ISS Facility Services og Bygningsstyrelsen modtager certificering fra REFOOD mærket

19.05.2023Daka Denmark A/S

Sponseret

Dansk 2. generationsbiodiesel er fra animalske biprodukter - ikke friturefedt