Mere gylle-gas til kunderne
Private og offentlige kunder får mulighed for at købe mere grøn biogas lavet af gylle.
En ny aftale mellem biogasproducenten Holger Kirketerp og HMN Naturgas-koncernen betyder, at den samlede mængde biogas fra gylle vil stige til ca. 8,2 millioner kubikmeter om året. Det svarer til en stigning på knap 40 procent.
Ifølge aftalen skal Holger Kirketerp hvert år levere 2,2 millioner kubikmeter opgraderet biogas fra gylle til HMN Naturgas-koncernens selskaber, som køber gassen og sender den ud i naturgasnettet. Den første gas fra Holger Kirketerp er allerede sendt ud i naturnettet.
Energien fra gylle udnyttes
Førhen blev biogas fra gylle udelukkende brugt til lokal energiforsyning, men siden årets begyndelse er opgraderet biogas fra gylle også blevet sendt ud i det landsdækkende naturgasnet, hvor energien fra gyllen kan udnyttes mere effektivt.
Den nye aftale er endnu et vigtigt skridt på vejen frem mod det CO2-neutrale samfund. For biogas udleder slet ikke CO2. Biogas fra gylle har også den fordel, at den gør landbrugets belastning af klima og miljø mindre. For når gyllen har været igennem et biogasanlæg, kommer den mere miljøvenlig ud på den anden side. Dermed bliver der mindre udledning af metan og lattergas end ellers. Samtidig får planterne på markerne nemmere ved at optage næringsstofferne i den afgassede gylle, og det gavner vandmiljøet, siger Susanne Juhl, administrerende direktør i HMN Naturgas I/S, som er moderselskabet i HMN Naturgas-koncernen og fortsætter:
Processen medfører også, at gyllen lugter mindre, når den kommer ud på markerne. I stedet for at være et miljø- og klimamæssigt problem kan gyllen blive en grøn energigevinst via gassystemet.
Læs også: Nu skifter de første naturgaskunder til biogas lavet på gylle
Flere og flere vil have biogas
De første kunder, som køber biogas via certifikater, er allerede kommet til. Det drejer sig blandt andet om et mindre antal kommuner og privatkunder samt en række produktionsvirksomheder som Hansens Flødeis A/S i Frederikssund, Peter Larsens Kaffe A/S i Viborg og Selectro i Møldrup. Ved at skifte fra naturgas til biogas bidrager kunderne til mindre CO2-udledning.
En af de virksomheder, som også er gået over til den grønne gas, er det fynske slagteri Grambogård, som primært bruger gassen til opvarmning af vand til produktionen.
Vi lægger stor vægt på bæredygtighed og hensyn til miljøet i vores produktion. Når vi opdrætter og slagter dyr, trækker vi på naturens ressourcer. Men vi prøver at gøre det på en måde, som tager hensyn til naturen og miljøet. Derfor er det helt naturligt for os at benytte biogas i den sidste del af værdikæden, når dyrene i den første del af værdikæden leverer gødningen. Vi prøver hver dag at gøre tingene en lille smule bedre med hensyn til vores forbrug af ressourcer, fortæller direktør Alex Lysemose fra Grambogård, der blandt andet leverer kød til den kendte restaurant Noma.
-SSM